Hladno pivo u Domu sportova – pjevajte nešto nekomercijalno!

Najveći bend koji je ikad nastao u Gajnicama jučer je u Domu sportova odradio prvu polovicu rođendanskog slavlja.

Hladno pivo u Domu sportova (Foto: Roberto Pavić)

Sve je stvar perspektive. Ako ste stariji od Hladnog piva, koje je sinoć proslavilo trideseti rođendan, tada pred sobom vidite momke koji su, takoreći jučer, imali nekoliko drskih albuma iza sebe, pokojeg Porina u džepu, ali su još uvijek prodavali novine na raskršću u Gajnicama i frustrirano dvojili nad svojom budućnošću. Ako ste mlađi od njih, što je jučer bio slučaj s većinom fanova u Domu sportova, tada imate onaj iluzorni osjećaj da je pred vama bend koji je oduvijek bio velik i uspješan. Ni ne razmišljate o tome da sve do „Šamara“ Hladno pivo nije bilo samoodrživo, a ni srednjostrujaški mediji ih nisu smatrali atraktivnom robom.

Album „Šamar“ iz 2003. je promijenio sve, a od tada traje klasična beskorisna rasprava o punku i njegovoj izdaji. Iz tih vremena otprilike datira i njihova obrana, koja se temeljila na tezi: bolje da smo se prodali mi, nego da nas je prodao netko drugi.

Jučerašnju studentsku publiku takve priče nisu zanimale, oni se možda nisu ni rodili kada je Hladno pivo prvi put, na premijernom Fiju Briju, zakoračilo u Dom sportova (ta davna vremena kada su svi u bendu imali kosu). No, sam bend je s bine sinoć povremeno sipao sarkazam u tom smjeru. Prvi od dva rođendanska koncerta, nazvan „Old school“, uključivao je isključivo materijal prije „prodaje“, odnosno prema riječima Mile Kekina, prije „komercijale“. I to bi u slučaju bilo kojeg „prodanog“ benda koji se naziva pankerskim, bio signal za idealnu set-listu. No, ne i u slučaju Hladnog piva, koje je najbolje albume, „Šamar“ i „Knjigu žalbe“, objavilo u svom mainstream razdoblju.

Hladno pivo u Domu sportova (Foto: Roberto Pavić)

Ali zato im uvijek ostaje „Džinovski“, adut prvijenac, ploča koja je koncepcijski toliko zbrkana, naivna i životna, da je s pravom – kultna. A ima i ono neodoljivo Miletovo germanizirano „š“, koje kao jugošvabo-povratnik još nije bio kalibrirao na hrvatski. „Džinovski“ je jučer bio skoro kompletno izveden, izuzev „Marije“ i „Heroina“. Čak i blesave „Sarma“ i „Marihuana“. Dragulji su instantno iskočili u prvi plan; „Trening za umiranje“ bio je neprikosnoveni apsolutni vrhunac večeri, „Čelične zavjese“, „Zakaj se tak oblačiš“, „Princeza“, „Narcisoidni psi“ i „Marginalci“ rafalno su pokosile tribine, a „Odjava programa“ dodatno dobiva na težini kad je se stavi u konteks ratnog vremena kada je napisana. „Džinovski“ ostaje džinovsko ostvarenje, iz koje god perspektive danas doživljavali bend.

Mala dvorana Doma sportova, koja je zapravo optimalno mjesto za intenzivan doživljaj Piva, koliko god oni proteklih godina iskazivali moć po arenama i jarunima, gorila je dakako tijekom sing-a-long hitova „Pijan“, „Politika“, „Šank“, „Ne volim te“, „Nema više“ i naravno autoironičnog „Roštilja“. Mjera između podilaženja publici i vjernosti korijenima, stalno se tražila. Tako je gostovanje notornog Šemse iz Brkova na „Bačkizagre stuhpa šeja“, anulirano dovođenjem Krmpe iz Deafness by Noise. Vokal ovog veteranskog hard core benda iz Samobora, jučerašnje predgrupe, uistinu je razvalio „Rigoletto“.

Atmosfera stalno nabrijana na parteru, plesna na tribinama. Puno parova, malo pankera. Mile u kvazihavajskoj majici. Klavijaturist, trubač, saksofonist. Sat i 45 minuta. Učestale ovacije. Je li punk u Hladnom pivu umro ili nije? Je li „Pjevajte nešto ljubavno“ bila proročanska i zvuči li „Für Immer Punk“ danas kao neodvojivi dio njihove autoironije? I postoji li danas Hladno pivo samo da bi snimilo bolju pjesmu od „Bubašvaba“, kako su članovi benda sami sebe zapitali kada su onomad proslavljali 20. rođendan? Koga to zapravo uopće više briga, narod se zabavljao. A i večeras će, kada na istom mjestu Pivo izvodi najveće hitove iz svih faza.

Hladno pivo i Šemso iz Brkova u Domu sportova (Foto: Roberto Pavić)

I za kraj, možda i prvi put u povijesti ovog portala, donosimo kompletnu set-listu. I to samo zato što nas je zabavljalo testirati same sebe znamo li poimence sve pjesme bez guglanja. I bogme, zeznuli smo jedino „Šefa gradilišta“…

 1. Dobro veče
 2. Narcisoidni psi
 3. A, što dalje
 4. 101
 5. Marginalci
 6. Zakaj se tak oblačiš
 7. Studentska
 8. U ritmu moje dlakave guze
 9. MTV
 10. Šef gradilišta
 11. Maderfakersi
 12. Tišina
 13. Utjeha kose (A.G. Matoš)
 14. Usamljeni u gomili
 15. Kad ti život udahnem
 16. Bačkizagre stuhpa šeja (feat. Šemso 69)
 17. Tamburaši
 18. Svi smo ga mi voljeli
 19. Motor
 20. Trening za umiranje
 21. Princeza
 22. Sarma
 23. Čelične zavjese
 24. Debeli
 25. Politika
 26. Nema više
 27. Šank
 28. Ne volim te
 29. Pjevajte nešto ljubavno
 30. Für Immer Punk
 31. Odjava programa
 32. (bis) Rigoletto (feat. Krmpa)
 33. Marihuana
 34. Bubašvabe
 35. Pijan
 36. Roštilj
 37. Kad sunce opet zađe (KUD Idijoti sa razglasa)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X