U Velikoj Gorici ugašena umjetnička izložba jer je prijavljeno da snjegovići vrijeđaju vjerske osjećaje

Ne, nije zezancija. Simboli dječjih radosti na snijegu odjednom su postali ‘neprijatelji’ vjerskih osjećanja nekih građana Velike Gorice.

Snjegovići – rad umjetnika Zdenka Bašića (Izvor: Facebook)

Jedan od učesnika izložbe postavljene jučer ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici je umjetnik Zdenko Bašić. Bašić je autor skulptura snjegovića koji su krasili ulaz Muzeja.

Povodom uklanjanja snjegovića umjetnik je dobio kratko obrazloženje da njegovi radovi vrijeđaju vjerske osjećaje građana u predbožićno vrijeme. Bašić jučer nije bio prisutan na otvorenju izložbe jer je već dobio informacije da neki građani vrše pritisak na grad Veliku Goricu da ukloni njegove radove, što on smatra nedopustivim nepoštovanjem umjetnosti.

Snjegovići su uklonjeni odmah nakon otvorenja izložbe jer su prijavljeni da vrijeđaju vjerske osjećaje građana u predbožićno vrijeme (Izvor: Facebook)

Nadalje, Bašić tvrdi kako se radilo o izložbi koja nema nikakve veze s adventom u gradu i da su snjegovići dio njegovog autorskog potpisa, a umjetnik je već dvadeset godina. Dodaje da je inspiraciju našao u pričama naših djedova i baka koje su nekad imale i sablasne konotacije, te kako je bila želja istražiti i prikazati te priče kao alternativu konzumerističkom vizualu koji diktira Zapad.

Snjegovići su maknuti jučer odmah nakon otvorenja izložbe te su odneseni u depo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X