Umjetna inteligencija službeno se plasirala na country ljestvicu

‘Where That Came From’ debitirala je na 45. mjestu Billboardove Country Airplay ljestvice.

Randy Travis (foto: EMR / Wikipedia)

Pjesma s AI glasovnim klonom Randyja Travisa “Where That Came From” službeno je dovela pjevača na Billboard Country Airplay ljestvicu. To je njegova prva pjesma na radijskim ljestvicama nakon otprilike 20 godina, prema riječima pjevačevog tima.

“Where That Came From” označila je Travisovu prvu novu pjesmu otkako je 2013. pretrpio gotovo smrtonosni moždani udar koji ga je lišio većine njegovih pjevačkih sposobnosti. Njegov dugogodišnji producent Kyle Lehning upotrijebio je AI tehnologiju za kako bi desetljeće stare tekstove koje je izvorno izvodio country pjevač James Dupré prekrio s zvukom Travisova vokala.

Travis je tako postao jednim od prvih izvođača koji jr odobrio korištenje svog glasa za komercijalno objavljenu AI pjesmu. Dupré je označen kao “vocal bed” na ploči što je, prema Warner Nashvilleu, prvi put da je korišteno takvo priznanje. Pjesma je debitirala na Country Airplay ljestvici – koja isključivo mjeri radijsku reprodukciju, ne streaming ili prodaju – na 45. mjestu, s oko 3,3 milijuna streamova u prvom tjednu.

U razgovoru s Rolling Stoneom prošli tjedan, Dupré je rekao da nije znao da je njegov vokal izvor snimke sve dok nije prvi put čuo pjesmu. “Činjenica da je to moguće stvarno mi je otvorila oči”, rekao je Dupré. “Odmah sam znao da je to velika stvar, jer sam znao da se ovako nešto nikada prije nije dogodilo.”

AI je trenutačno vruća tema u glazbenoj industriji, a umjetnici i diskografske kuće istražuju kako osigurati da su njihova autorska prava i sadržaj zaštićeni, a istovremeno omogućiti korištenje tehnologije za pojednostavljenje umjetničkog procesa.

Travisova AI pjesma jedna je od mnogih pjesama koje su se pojavile u posljednjih nekoliko godina, šokirajući slušatelje činjenicom da su takve pjesme uopće moguće. Iako je u ovom slučaju umjetnik sudjelovao, većinom su AI vokali kontroverzno stvoreni bez dopuštenja izvođača ili nositelja autorskih prava.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X