Umjetnički kolektiv rekonstruirao geografsku kartu SAD-a služeći se samo naslovima kultnih pjesama

Kako izgleda geografska karta kada se standardni toponimi zamjene pjesmama, a kartografija uzme u obzir pop kulturu 20. i 21. stoljeća?

U.S.A. Song Map kolektiva Dorothy (izvor: Dorothy)

Umjetnički i marketinški kolektiv koji radi i djeluje pod monikerom Dorothy konstruirao je geografsku kartu SAD-a na način da su tradicionalna imena gradova na karti zamijenili njihovim muzičkim pandanima, odnosno kultnim pjesmama u kojima se o tom partikularnom gradu pjeva, referira ili se u njemu odvija nekakva radnja koja je od značaja za pjesmu.

Teritorij Kalifornije po planu U.S.A. Song Map

Tako će primjerice Philadelphia postati “Streets of Philadelphia”, po pjesmi Brucea Springsteena iz 1993., sa soundtracka za film “Philadelphia”, New Jersey postati će “Jersey Girl”, a New York – “New York, New York”, po evergrinu Franka Sinatre.

Cape Caneveral na Floridi postaje ‘Space Oddity’ Davida Bowieja

“Neke pjesme koje su činile naš najdraži izbor bile su upravo one oko kojih se morate malo pomučiti da bi ih učitali u određeni grad”, govore iz Dorothya, “Na primjer, “Space Oddity”, Davida Bowieja označava Cape Canaveral (lokacija na kojoj je smješten Svemirski centar John F. Kennedy i ključno mjesto u hladnoratovskoj utrci na Mjesec), “After The Gold Rush” Neila Younga upućuje na Sutter’s Mill (jedno od ključnih nalazišta kalifornijske Zlatne groznice) ili “Homecoming” Kanye Westa koji predstavlja mali gradić u neposrednoj blizini Chicaga gdje je Kanye i odrastao.”

New York, odnosno ‘New York, New York’

Karta je dostupna za naradžbu, košta 30 funti i možete ju naručiti preko sljedećeg linka, gdje ćete imati opciju i zumiranja svake pojedine američke države.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X