Umro je Andy Gill, gitarist i osnivač grupe Gang Of Four

Gitarist je umro u 65. godini od kratke i teške bolesti dišnog sustava.

Andy Gill (Foto: Goran Novosel)

Vijest o smrti Andyja Gilla objavljena je na službenom Twitter profilu grupe Gang Of Four: “Ovo nam je jako teško napisati, ali naš veliki prijatelj i lider je umro danas. Andyjeva posljednja turneja u studenom bio je jedini način koji je želio živjeti; sa svojim Stratocasterom oko vrata i u borbi u prvim redovima.”

Njegove kolege John Sterry, Thomas McNeice and Tobias Humble opisale su ga kao jednog od najboljih s kojim su ikad radili dodajući kako je njegov utjecaj i način sviranja gitare bio izuzetno inspirativan u kreativnom procesu za sve njih.

Gill je svirao gitaru u Gang of Four od osnutka 1976. godine, zajedno s izvornim članovima Jonom Kingom, Daveom Allenom i Hugom Burnhamom. Iako se sastav nekoliko puta mijenjao tijekom godina, Gill je ostao jedini izvorni član Gang of Four tijekom cijele karijere – u karijeri u rasponu od 1978. debitantskog singla “Danaged Goods” do 2019. godine i “Happy Now”, njihovog posljednjeg studijskog albuma.

Grupa Gang Of Four imala je izniman utjecaj na ex-Yu scenu. Nastup u sklopu Bijenala u Zagrebu 1981. godine bio je po svjedočanstvima brojnih aktera sa scene jedna od glavnih inicijacija za promjenu zvuka u rocku, tj. da se nakon toga s hard rock obrazaca postojeći bendovi, ali i novi, koji su nastali, okrenu drugačijem zvuku što je ubrzo dobilo ime novi val. Sve nakon toga je povijest.

Ljubav između grupe i zagrebačke publike trajala je, slobodno se može reći, generacijama, a grupa je u skoro svim postavama dolazila u Hrvatsku.

Andy Gill pored toga što je bio glazbenik, bio je i cijenjen kao producent, a između ostalih radio je s Red Hot Chili Peppers, The Stranglers, Michael Hutchence, Killing Joke, Therapy?, The Jesus Lizard i The Futureheads.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X