Otrovna Kristina predstavila novi materijal – dolaze ‘Juga’, ‘Radnička’, ‘Pobjeda’…

U četvrtak 30. siječnja je zagrebački Vintage Industrial Bar bio fino popunjen, a okupljeni su luksuznim vremeplovom transportirani u prošlo stoljeće, uz obilnu porciju istinske buke.

  •  
  •  
Otrovna Kristina u Vintage Industrialu (IScreenshot: YouTube)

Otrovna Kristina je nije solo-pjevačica koja se u slobodno vrijeme bavi izradom toksičnih napitaka, nego bend iz Zagreba koji se po mnogo čemu razlikuje od većine grupa na toj sceni. Prvo i najuočljivije je to da su namjerno uštimani tako da dobiju starinski zvuk. Drugo, imaju dva glavna vokala koji konzistentno pjevaju u dvoglasju: basist Gordan svira i u Cojonesima, a bubnjar Jeremy u Seven That Spells. I treće, ali ne i najmanje važno, njihov frontmen, gitarist Niko (također Seven That Spells, i Jastreb) niti pjeva niti ima mikrofon za vrijeme svirke, nego s publikom komunicira old school metodom (u duhu ideje benda) – vikanjem.

Pjesma “Vrata moći” daje dinamičan uvod u album koji se zove po bendu, a u četvrtak je otvorila koncert i odmah postavila temelje za sljedećih sat vremena žestine. Mikrofonija je bila dio tablatura kroz čitavu svirku, a na pozornici su bila dodatna pojačala, s osvjetljenjem svega osim članova benda i efektima magle zbog kojih bubnjara-pjevača Jeremyja nismo ni vidjeli. Čuli smo ga jako dobro, pogotovo bas bubanj, a to je ono što je bitno. Moram reći da je u pojedinim trenucima nedostajao prostor za aplauz između pjesama. S druge strane, bilo je i par momenata apsolutne tišine, zatim psihodeličnih prebiranja po žicama, pa čak i Nikinog uštimavanja koje je, usklađeno s ispijanjem piva, bilo na granici performansa.

Dečki iz Otrovne Kristine, kako su i obećali, predstavili su zagrebačkoj publici nove stvari koje donosim u nazivima koji su navedeni na setlisti pa računajte da će se na novom albumu možda drugačije zvati: “Pobjeda”, “Biram pakao” “Ratnici”, “Radnička”, “Muškarci”, “Posljednji dan”, “Majka” i “Juga”. Album je najavljen za ovu godinu, a pjesme bi mogle izazvati kontroverzu ako je suditi po njihovim rukopisnim nazivima, ali i privući nostalgičare kojima nije dovoljan samo taj arhaični zvuk, nego im treba i konkretnija čežnja za drevnim vremenima real-socijalističkog mraka.

Osim novih stvari, puni Vintage u četvrtak čuo je i hitove s prvog albuma “Demon”, “Sa svima si bila” i “Poljubi me u treće oko”. Posjećenost u večeri kad je u gradu još nekoliko događanja, uključujući Rock&Off dodjelu nagrada u Tvornici i nastup Bebé na Volé u Saxu, svjedoči da publiku zanima što Otrovna Kristina sprema. Sudeći barem po live verzijama novih pjesama prvi album nije bio samo slučajan “uspjeh”, nego se radi o projektu koji je prešao granice eksperimenta s muzikom prošlog stoljeća i razvio svoj vlastiti žanr.

Za sam kraj ostavili su jednu staru, “Ljubav je bol”, i jednu novu pjesmu, “Smrt rocka”. Najviše me zanimalo je li snimljeno dvoglasje izvedivo uživo i taj dio je nadmašio sva očekivanja. Zagrebačka publika definitivno ima uho za ovaj starinski zvuk stavljen u nove tehnologije. Sve u svemu, odlična svirka. Na čas je bila previše bučna, na čas previše surova – a točno to se i traži od dobrog starog rokenrola.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X