Umro je istaknuti glazbenik Juraj Havdić

U sedamdesetoj godini umro je gitarist član nekadašnjih grupa Fire, Demoni-Fire, Pop Express i Biseri.

Juraj Havdić (Izvor: HGU)

Juraj Havdić je glazbenu karijeru kao solo gitarista i pjevač započeo u grupi Pop Express 1967. godine, a profesionalno se bavi glazbom od 1972. u grupi Fire s kojom odmah odlazi u inozemstvo.

Kako se navodi na stranici HGU-a: “Tijekom pet godina grupa je nastupala na području tadašnje Zapadne Njemačke i Nizozemske održavajući nastupe i koncerte u mnogobrojnim klubovima i na velikim Open Air festivalima. Vrhunac njemačko-nizozemske turneje bio je nastup na jednom od najvećih Open Air festivala u Nizozemskoj, Midsummer Pop,1974., gdje je grupa Fire nastupila trećeg dana festivala s velikim zvijezdama kao što su Hot Chocolate, Shakin’ Stevens, Tim Hardin, Soft Machine, itd… Jedan od najvećih koncerata održali su i u njemačkom gradu Krefeldu sa zvijezdama kao što su Kollektiv, Triumvirat, Birth Control, Guru Guru i Kraftwerk. 1974. godine nastupaju kao predgrupa Captain Beefhearta u gradu Venlo (Stadthalle). Tijekom pet godina u Njemačkoj i Nizozemskoj grupa je povremeno dolazila na turneje po tadašnjoj Jugoslaviji.”

Iza grupe Fire ostale su 1 LP i 1 single ploča izdane za njemačkog izdavača, a reizdane i u Jugoslaviji. 1977. godine grupa se vraća u Hrvatsku i zajedno s dvojicom članova čakovečke grupe Demoni osniva grupu Demoni-Fire, koja je djelovala od 1977. do 1980. nastupajući u mnogim gradovima diljem bivše države s tadašnjim poznatim bendovima kao što su Time, Smak, Yu-grupa, Parni Valjak, Aerodrom, itd… Izdali su 1 LP i 1 single ploču za Jugoton.

Nakon razlaza grupe Demoni_Fire, Juraj Havidić kratko je sudjelovao u radu grupa Izazov i Daj. Od 1981. do 1985. god. djeluje u grupi Biseri, a sredinom osamdesetih se posvećuje radu u svom analogno-digitalnom studiju Jura, kroz koji je prošao velik broj domaćih i stranih autora i izvođača i iza kojeg je ostala impozantna količina snimljenog glazbenog materijala. Krajem 2009. Juraj Havidić ponovno oživljava grupu Fire u novom sastavu, u kojoj je aktivan do kraja života.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X