Umro je istaknuti glazbenik Juraj Havdić

U sedamdesetoj godini umro je gitarist član nekadašnjih grupa Fire, Demoni-Fire, Pop Express i Biseri.

Juraj Havdić (Izvor: HGU)

Juraj Havdić je glazbenu karijeru kao solo gitarista i pjevač započeo u grupi Pop Express 1967. godine, a profesionalno se bavi glazbom od 1972. u grupi Fire s kojom odmah odlazi u inozemstvo.

Kako se navodi na stranici HGU-a: “Tijekom pet godina grupa je nastupala na području tadašnje Zapadne Njemačke i Nizozemske održavajući nastupe i koncerte u mnogobrojnim klubovima i na velikim Open Air festivalima. Vrhunac njemačko-nizozemske turneje bio je nastup na jednom od najvećih Open Air festivala u Nizozemskoj, Midsummer Pop,1974., gdje je grupa Fire nastupila trećeg dana festivala s velikim zvijezdama kao što su Hot Chocolate, Shakin’ Stevens, Tim Hardin, Soft Machine, itd… Jedan od najvećih koncerata održali su i u njemačkom gradu Krefeldu sa zvijezdama kao što su Kollektiv, Triumvirat, Birth Control, Guru Guru i Kraftwerk. 1974. godine nastupaju kao predgrupa Captain Beefhearta u gradu Venlo (Stadthalle). Tijekom pet godina u Njemačkoj i Nizozemskoj grupa je povremeno dolazila na turneje po tadašnjoj Jugoslaviji.”

Iza grupe Fire ostale su 1 LP i 1 single ploča izdane za njemačkog izdavača, a reizdane i u Jugoslaviji. 1977. godine grupa se vraća u Hrvatsku i zajedno s dvojicom članova čakovečke grupe Demoni osniva grupu Demoni-Fire, koja je djelovala od 1977. do 1980. nastupajući u mnogim gradovima diljem bivše države s tadašnjim poznatim bendovima kao što su Time, Smak, Yu-grupa, Parni Valjak, Aerodrom, itd… Izdali su 1 LP i 1 single ploču za Jugoton.

Nakon razlaza grupe Demoni_Fire, Juraj Havidić kratko je sudjelovao u radu grupa Izazov i Daj. Od 1981. do 1985. god. djeluje u grupi Biseri, a sredinom osamdesetih se posvećuje radu u svom analogno-digitalnom studiju Jura, kroz koji je prošao velik broj domaćih i stranih autora i izvođača i iza kojeg je ostala impozantna količina snimljenog glazbenog materijala. Krajem 2009. Juraj Havidić ponovno oživljava grupu Fire u novom sastavu, u kojoj je aktivan do kraja života.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X