Umro je Kosta Bunuševac kojeg pamtimo u ulozi Super Ridže iz filma ‘Kako je propao rokenrol’

Kosta Bunuševac bio je ćlan slikarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), a iz istog Udreuženja došla je vijest da je umro u 73. godini, u sijredu 8. rujna.

Kosta Bunuševac (Izvor: Youtube)

Kosta Bunuševac bio je idejni tvorac nagrađivanjih TV emisija “Beograd noću” i “Oliver Mandić šou”, a javnost ga poznaje i kao omiljenog lika Super Ridža iz filma “Kako je propao rokenrol”.

Od 1999. do 2007. bio je profesor na Akademiji lepih umetnosti. Ostvario je brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inozemstvu, a bio je multimedijalno orijentiran kroz teatar, dizajn, marketing, izumiteljstvo, glazbu, arhitekturu, glumu na filmu, kazalištu i na televiziji.

“Zbogom dragi Kosta. Onaj moj nekad sanjani vertikalni Beograd još se više nakrivio sad, s tendencijom prema padu”, napisao je Đorđe Matić povodom smrti Koste Bunuševca.

“Prvim crtežima na studijima večernjeg akta, u duhu najboljih akademskih realista, unutar male grupe ezoterika, Bunuševac je objavio svoju likovnu moć. Krajnja ponesenost, ushićenost kojom vlada strog, gotovo okrutan sistem, kartezijanska logika i asketizam, obeležili su njegov rad od prvih dana. Bunuševac slikar, crtač, dizajner, performer, promoter, demijurg, “one man šou”, uz još dve tri ličosti, bio je centar svih, ne samo “andergraund” okupljanja vertikalnog Beograda 70-tih i 80-tih godina prošlog veka. Taj duh je sazrevao u spektakularnim izazovima i iluminacijama Koste Bunuševca, ističe udruženje. Kosta Bunuševac rođen je 1948. u Splitu, u tadašnjoj Jugoslaviji, a završio je odsek slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1971, u klasi prof. Stojana Ćelića”, napisali su iz ULUS-a.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ArT&PoP (@artandpop_galerija)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X