Umro je pjesnik Danijel Dragojević

Velikan pera prije dvadesetak dana napunio je 90 godina života.

Danijel Dragojević (foto: Hrvatska enciklopedija)

Umro je Danijel Dragojević, hrvatski pjesnik, esejist, prozni pisac, scenarist i radijski urednik, javljaju domaći mediji.

Rođen prije devedeset godina, 28. siječnja 1934., u Veloj Luci na otoku Korčuli, Dragojević je gimnaziju završio u Dubrovniku, a povijest umjetnosti u Zagrebu. Poezijom se prvi put javio 1956, u splitskom časopisu “Mogućnosti”.

Jedan je od najvažnijih hrvatskih pisaca te je utjecao na generacije hrvatskih autora svojim tekstovima, pjesmama, osebujnim stilom i beskompromisnim držanjem. Dugogodišnji urednik autorskih emisija na III programu Hrvatskog radija: “Bibilovizor”, “Poezija naglas” te “Dnevnici i pisma”. Godine 2019. odbio je nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih književnih nagrada, između kojih Goranove nagrade 2005. za knjigu “Žamor”, nagrade Vladimir Nazor 1981., Zmajeve nagrade 1981. za knjigu “Razdoblje karbona”, nagrade “Branko Miljković” za knjigu “Prirodopis” 1974. godine, i drugih.

Dragojević je bio notoran po životu u osami i izbjegavanju medijske pozornosti, pa je teško uopće i na internetu pronaći njegove fotografije snimljene u posljednjih nekoliko desetljeća života.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X