Umro je Ralph McQuarrie, dizajner ‘Star Warsa’

Ralph McQuarrie, umjetnik koji je pomogao Georgeu Lucasu da ‘Star Wars’ zaživi na velikom ekranu, umro je u 82. godini.

'C-3PO i R2-D2 na Tatooineu' (Autor: Ralph McQuarrie)

Konceptualni umjetnik Ralph McQuarrie osmislio je likove Dartha Vadera, Chewbacce, robota R2-D2-a i C-3PO-a kao i kompletan osebujni niz karaktera koji se pojavljuju u najpopularnijem filmskom SF serijalu svih vremena.

McQuarrie je također radio na originalnoj TV seriji „Battlestar Gallactica i Spielbergovim filmovima „E.T.“ i „Cocoon“ te je za svoj rad osvojio i Oscara.

Ralph McQuarrie (Foto: Wikipedia)

Umjetnik rođen u američkoj državi Indiana započeo je karijeru kao tehnički ilustrator za proizvođača aviona Boeing, dok je paralelno dizajnirao i filmske plakate. Radio je i na američkoj TV mreži CBS kao animator tijekom pokrivanja NASA-inog Apollo svemirskog programa.

1975. godine angažirao ga je George Lucas kako bi mu pomogao u kreiranju likova i scena za svoju „svemirsku operu“ „Star Wars“. Pored brojnih likova, McQuarrie je osmislio i veliki broj filmskih scena u prvom „Star Wars“ filmu, posebno one na pustinjskoj planeti Tatooine. Nakon toga je bio neizostavni član filmske ekipe u svim nastavcima koji su uslijedili.

'Imperij uzvraća udarac' (Autor: Ralph McQuarrie)

„Njegov genijalni doprinos u kreiranju likova i osmišljavanju ambijenata bio je katalizator za glumce da se potpuno užive u likove i radnju „Star Warsa“. Kad moje riječi nisu mogle nešto objasniti, uvijek sam se okretao Ralphu koji je fenomenalnim ilustracijama rješavao probleme koji su zahtijevali maštovitost“, izjavio je George Lucas.

McQuarrie je Oscara dobio 1985. za kreiranje svemirskog broda u filmu „Coocon“.

Nepobitno je da nas je napustio umjetnik koji je kreirao najpopularnije i najupečaljivije likove iz svijeta znanstvene fantastike.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X