Umro je Robbie Robertson, vođa grupe The Band i Dylanov suradnik

U 81. godini je umro autor nezaboravnih klasika kao što su ‘The Weight’, ‘The Night They Drove Old Dixie Down’ i ‘Up on Cripple Creek’.

Robbie Robertson (Foto: Wikipedia)

Robertsonov menadžment potvrdio je glazbenikovu smrt koja je nastupila u krugu njegove obitelji.

“Robbie je bio okružen obitelji u trenutku svoje smrti, uključujući svoju suprugu Janet, bivšu suprugu Dominique, njenog partnera Nicholasa i njegovu djecu Alexandru, Sebastiana, Delphinu i Delphininog partnera Kennyja”, izjavio je u priopćenju njegov dugogodišnji menadžer Jared Levine. “Umjesto cvijeća, obitelj je zamolila da se donacije upute na Six Nations of the Grand River kako bi se podržala izgradnja njihova novog kulturnog centra.”

Od objave albuma “Music From Big Pink” 1968. godine Robbie Robertson preuzima ulogu vođe grupe The Band, pišući većinu njihovih pjesama i gurajući ih naprijed kad su problemi s ovisnošću i međusobnim sukobima prijetili njihovom opstanku. Također je bila njegova odluka da prekine s grupom 1976. godine kada više nije mogao podnijeti neprestane turneje, postavljajući temelje za njihov legendarni oproštajni koncert “The Last Waltz”.

The Band je bio je kanadsko-američki rock sastav osnovan u Torontu, u Ontariju, 1967. godine. Osnovali su ga kanađani Rick Danko (bass, gitara, vokali, violina), Garth Hudson (orgulje, klavijature, harmonika, saksofon), Richard Manuel (klavir, bubnjevi, vokali), Robbie Robertson (gitara, pisanje pjesama, vokali) i Amerikanac Levon Helm (bubnjevi, vokali, mandolina, gitara). Glazbeni kritičar Bruce Eder opisao je The Band kao “jednu od najpopularnijih i najutjecajnijih rock grupa na svijetu, čija glazba biva ozbiljno prihvaćena od strane kritičara… jednako kao glazba Beatlesa i Rolling Stonesa.” The Band je primljen u Kanadsku glazbenu dvoranu slavnih 1989. godine te u  Rock and roll kuću slavnih 1994. godine.

Robertsonov rad s Bandom imao je ključnu ulogu u kasnijem stvaranju glazbenog žanra americana.

Godine 2004., Rolling Stone ih je rangirao na 50. mjesto na svojoj listi 100 najvećih umjetnika svih vremena, a pjesmu “The Weight” rangirao je 41. na listi 500 najvećih pjesama svih vremena. Godine 2008., grupa je primila Grammy nagradu za životno djelo.

Prije nego što je počeo stvarati vlastitu glazbu, Robertson je bio jedan od ključnih suradnika Boba Dylana, svirajući gitaru na albumu “Blonde on Blonde” i uvjeravajući pjesnika da angažira ostale članove svoje grupe kao svoj prateći bend. Krenuli su na turneju 1965. i 1966. godine, suočavajući se s brojnim negodovanjima bijesnih folka purista. “Njegovi prijatelji, savjetnici i svi su mu govorili da nas odbaci i krene ispočetka”, rekao je Robertson 1987. godine. “I trebalo mu je ogromna hrabrost da to ne učini.”

Robbie Robertson imao je plodnu karijeru i nakon The Banda i mimo rada s Dylanom. Svirao je i snimao albume s Ringom Starrom, Joni Mitchell, Ericom Claptonom, Neilom Diamondom, Steveom Winwoodom, Tomom Morellom, Trentom Raznorom i mnogima drugima. Nakon filma “The Last Waltz” je 1980. je radio glazbu za film “Razjareni bik” Martina Scorsesea u kojem je Robert De Niro igrao glavnu ulogu. Prijateljstvo i suradnja sa Scorseseom se nastavila, kao i njegov rad na filmu u različitim ulogaama od skladatelja pa do glazbenog producenta sve do 2023. godine.

Pored brojnih soundtrack albuma i rada s drugim glazbenicima, snimio je i šest solo albuma. Posljednji je “Sinematic” iz 2019. godine, no obećanje koje je dao na “The Last Waltzu” s The Bandom nije nikad pogazio – više nikad nije otišao na turneju.

“Cesta je odnijela mnoge velike. Hank Williams, Buddy Holly, Otis Redding, Janis, Jimi Hendrix, Elvis. To je prokleto nemogući način života”, rekao je jednom prilikom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X