Umro je Storm Thorgerson autor naslovnica kultnih albuma

U četvrtak je u 70. godini umro crtač i ilustrator kojeg je Douglas Adams svojevremeno nazvao ‘naboljim dizajnerom albuma svih vremena’.

Storm Thorgerson (Foto: Wikipedia)

„Umro je mirno u krugu obitelji i prijatelja“, napisala je porodica Storma Thorgersona.

Storm Thorgerson autor je naslovnica velikog broja albuma, među njima i kultnih izdanja najpoznatijih svjetskih glazbenika poput Pink Floyda, Led Zeppelina, Black Sabbatha, Anthraxa, Petera Gabriela, Paula McCartneya, Cranberries i mnogih drugih.

Thorgerson je dizanirao i 'Dark Side of the Moon' Pink Floyda

Bio je poznat po svojoj tehnici rada na fotografijama preko kojih je raznim tehnikama stvarao nove slojeve kako bi postigao osjećaj nadrealnog. U današnje vrijeme se taj način rada mnogostruko koristi u Photoshopu, međutim Thorgenson koji je i dalje radio svojom, već klasičnom, tehnikom poznat je i po izjavi kako više voli kompjutor u svojoj glavi, nego onaj na stolu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TA8CZiA5MLw[/youtube]

„Moj posao je uvijek preslušavanje albuma, razgovor s glazbenicima i čitanje riječi pjesama. Sebe doživljavam kao medij koji glazbu prenosi u vizualni oblik. Volim istraživanje dvoznačnosti tekstova, a samim time i ilustracija, kao i neobično iskorištavanje običnih elemenata. Volim blago uznemiriti slušatelja“, tvrdio je Thorgerson, koji je u trenutku kad je umro radio sa škotskim bendom Biffy Clyro.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X