Universal Music slavi 10 godina od objave albuma Zebra Dots ‘Walking On A Chance’

Podsjećamo da je riječ o prvom regionalnom projektu koji je po dolasku u Hrvatsku radio Universal Music.

Zebra Dots (Foto: Borut Peterlin)

Krajem 2012., prije deset godina, hrvatsko-slovenska skupina Zebra Dots objavila je svoj debitantski album „Walking On A Chance”. Osnovicu ovog šarolikog projekta koji je udahnuo život tadašnoj pop sceni činili su beat-majstor i producent Koolade (Masta Ace, Ghostface Killah, Das Efx, EMC) i bubnjar Ivo Rimc (Leeloojamais, Demolition Group).

Album čije se pjesme i danas vrte u eteru naišao je na odlične glazbene kritike i podršku, kako u Hrvatskoj, tako i u ostatku regije. Predstavljen je kroz nekolicinu singlova – što uključuje i naslovni „Walking On A Chance” te „Don’t Try” s pratećim videospotovima, dostupnim na službenom YouTube kanalu.

„Universal Music me podsjetio da je prošlo 10 godina od izlaska albuma „Walking On A Chance”, album na koji smo bili ponosni i smatrali da je prilično cool za svoje vrijeme. Od tada ga nikad nisam preslušao, ali svaki put kad čujem neku od pjesama na radiju – pojačam! – i pomislim kako se dobro stapa s pjesmama novije produkcije. Imam puno lijepih uspomena iz tog perioda i ponosan sam što sam suosnivač tako unikatnog, drukčijeg, energetski punog i cjelovitog benda – volio sam svirati s njima. Jedini problem koji sam imao je ime benda. Zebra Dots – još uvijek se nisam navikao”, izjavio je Ivo Rimc u znaku obilježavanja godišnjice izdanja koje je izdržalo sve testove vremena.

„Wow! Deset godina! Kao da je bilo jučer. Zvuči kao klišej, ali stvarno kao da je bilo jučer. Pjesmu „Walking on a Chance” često čujem na radiju i dan danas zvuči ‘timeless’ (bezvremenski). Cijeli album ne zvuči kao nešto što je podlijegalo trendovima, pa nije podleglo ni starenju”, kaže Koolade kojemu je ovo ujedno bio prvi projekt u kojem se, uz producentsku, prihvatio i uloge pjevača.

Sve je počelo slučajnim susretom ovih dvaju etabliranih glazbenika iz Hrvatske i Slovenije. Naime, obojica su u to vrijeme došli do prijelomnih točaka svojih karijera, odnosno do trenutka idealnog za stvaranje inventivnog glazbenog projekta koji će, makar na trenutak, zaokupiti pažnju domaće glazbene industrije. Našli su se u studiju, odsvirali jednu pjesmu i odmah ustanovili da su, u kreativnom smislu, na istoj valnoj duljini. Oko sebe su potom okupili tim vrsnih i entuzijastičnih glazbenika među kojima su basist Jernej Kržič, klavijaturist Erik Marenče, gitarist Andraž Mazi i pjevačica Alexandra Sasha Danilova. Kroz spontane svirke sve se više počela osjećati kemija između ovih glazbenika, zbog čega su se posvetili razvijanju ideje o stvaranju benda s jedinstvenim zvukom. Tako je nastao projekt nazvan Zebra Dots te njihov debitantski (i jedini) album „Walking On A Chance” kojeg čini 13 pjesama.

Šarm pjesama Zebra Dotsa nije samo u tome da su spontane i dinamične. Dapače, u pozadini njihovih zaraznih melodija su temtatski raznovrsni tekstovi čiji su autori Sasha i Koolade; oni progovaraju o suprotstavljanju surovosti svakodnevice te osmijesima koji idu ruku pod ruku sa suzama, kao i ljutnji i nemoći koji postaju plodno tlo za pobunu. Ukratko rečeno, pjesme su kompleksne, ali obraćaju se publici na univerzalno razumljiv način. „Naše ime je sinonim za našu glazbu,” izjavio je prije deset godina Koolade. „Zebra Dots je nešto novo, nešto što još nije postojalo, a nastalo je s našim bendom. Predstavlja naš spontani put, naše prijateljstvo i jedinstven kreativni proces.”

Budući da grupa Zebra Dots više nije aktivna, ovo im je bio jedini zajednički album, a te vrlo radne i aktivne 2012. regionalnu glazbenu scenu su obogatili s pjesmama ispunjenima groove zvukom, autentičnim, živim i zavodljivim melodijama te funk, pop, dance i r&b elementima. Sve pjesme skupina je snimila uživo u studiju, bez korištenja dodatnih sampleova, a produkcijom izdanja bavio se vokal i talkbox benda, Koolade.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X