Vazzov ‘Kodeks’ u Kinu Šiška – u prvom licu, bez maski

Vazz, jedan od predstavnika nove generacije slovenskog hip-hopa pred rasprodanom Kino Šiškom predstavio je svoj novi album ‘Kodeks’ uz support trojca – redom Arne, Žena i Tao.

Vazz u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa)

U Šišku se navratilo iz čiste znatiželje. Znalo se da je Marko Jacob Cavazza – Vazz na dovoljno visokoj, ali prizemljenoj razini da će – s perfomativne strane – koncert biti solidan. Opet, riječ je o predstavljanju novog albuma “Kodeks” pred domaćom publikom, kojoj je uspjelo rasprodati gornji prostor Kina Šiška. Postavljalo se stoga pitanje u kojoj mjeri su Vazz i njegov bend dorasli tako formalno-neformalnoj situaciji.

Ispostavilo se da su itekako dorasli. U koncertu nije bilo ni trenutka praznog hoda, dok je set lista bila dovoljno dramaturški razrađena da je sve skupa zvučalo čvrsto, jasno i dobro isplanirano – s dovoljno prostora za scensku spontanost.

Vazz u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa)

“Kodeks” se odsvirao u cjelini, nakon čega su se pojavile i stare stvari. S publikom je rezonirao gotovo svaki ton, svaki udarac doboša, svaka riječ, svaki riff, dok je u središtu svega iskrena poezija iz prvog lica. Besmislena je ikakva temeljita fenomenologija takve, očigledno iznimno lojalne publike, stoga se odmah možemo prešaltati na ono daleko važnije – prisustvovalo se koncertu s glavom i s repom, odnosno nečemu što se dosta vremena planiralo i na čemu se dugo vremena radilo. Ovakav iskreni pristup može stvoriti samo još iskreniji svijet – ne onakav kakvog pokušava portretirati Elon Musk kada izjavi kako je za izdvajanje iz mase “najbitnije truditi se” – već takav koji počiva samo na želji da se njegovo postojanje nastavi, usprkos svim mogućim preprekama.

Vazz u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa)

Pored benda, kojeg čine basist Peter Smrdel, bubnjar Žiga Smrdel i klavijaturist i elektroničar Denis Beganović, performativni dio koncerta oslanjao se uglavnom na uvijek prisutnu i vidljivu Vazzovu karizmu, iako ona nikad nije primaran faktor doživljaja. Tri četvrtine ove postave (izuzev Beganovića) moglo se vidjeti na “REPI” u Zorici, kada se stage djelio s Recyclemanom u nešto intimnijoj atmosferi. Ipak, dojma sam kako se smaragd čuvao upravo za ovu publiku, ovaj dan i ovaj koncert, kada je tih nekoliko pop-up izleta uživo, u kombinaciji s tek izdanim novim albumom naprosto eruptiralo energijom koja se malokad bilježi. Afirmativni stisak ruke je na redu, Vazz se uistinu pokazao, dokazao i iskazao. Ponajprije bez maski, i ono najvažnije – u prvom licu.

Večer su otvorili Arne, Žena i Tao. Iako je bilo jasno da se radi o kompatibilnim senzibilitetima i da publika to registrira, veliki minus se očitao u izostanku živog benda koji bi toj energiji dao nešto konkretniju podlogu. U svakom slučaju, obzirom na usku povezanost svih “točaka” večeri – lineup je bio i više nego smislen.

Na svježoj krvi svijet ostaje i lijepo je vidjeti da si je našla jednako svježe idole.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X