Veja: Najveća world music zvijezda je onaj tko ima jebeno dobrog menadžera!

Francuski world music magazin Trad Magazin uvrstio je debi album ‘Dolina mlinova’ hrvatske etno skupine Veja među 10 najboljih world music albuma objavljenih u svijetu 2014. godine. Nastupali su u Španjolskoj, Grčkoj, Estoniji, Italiji a čeka ih nastupa na velikom world music festivalu u Francuskoj.

Veja nakon nastupa u Španjolskoj
Veja nakon nastupa u Španjolskoj

U Zagrebu se održava festival world music glazbe Nebo, koji je vrlo slabo medijski popraćen ali niti ne nudi baš bogat program, a u Solinu se održava tradicionalni world music festival Ethnoambient. Ne zaslužuje li Hrvatska jedan veliki, međunarodni festival world music glazbe? Jeste li razmišljali da organizirate možda jedan takav festival u Istri?

Marko Pernić: Jesmo, razmišljali smo, i to pred točno šest godina. 2009. godine po prvi puta smo organizirali TradInEtno Festival u Pazinu. Tijekom godina festival je s trodnevnog festivala prešao u veliki međunarodni festival koji traje devet dana, s raznim aktivnostima (koncerti, predavanja, ETNOFILm-ovi, radionice, sajam….). Ali kao što vidite, prostor za tradicijske i etno festivale je ograničen. Tako da ovim putem vas pozivamo da od 17.-25. srpnja prisustvujete 7. po redu festivalu TradInEtno. Pošto ni Nebo, ni Ethnoambient, ni TradInEtno nisu festivali tamburaške ili klapske glazbe, teško je naći dovoljno sponzora za ozbiljniji program. Sretni smo da to još uvijek uspijeva ekipi Ethnoambienta.

Osim što ste se prošle godine predstavili prvim albumom, održali ste niz koncerata i to pretežno u inozemstvu. Nastupali ste u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Estoniji itd. Kakve dojmove nosite sa tih gostovanja vezano uz nastupe ali i organizaciju koncerata na kojima ste nastupili?

Marko Pernić: Svaki koncert nas iznimno veseli. Naravno, domaća publika nam je uvijek iznimno draga, ali postoji onaj poseban osjećaj kada dođeš u drugu državu, sviraš tradicijske pjesme na njima nerazumljivom jeziku, a atmosfera je vrhunska. Svaki koncert ima nešto posebno i na svima smo se odlično osjećali. Što se tiče organizacije, same pohvale. Dosta tih zemalja ima veliku povijest organiziranja takvih festivala i daju veliku pažnju folk glazbi, za razliku od nas. Konkretno, u Estoniji je festival organizirala neprofitna organizacija Estonian Traditional Music Centre s nekoliko zaposlenih ljudi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vEnXnNZ0KRU[/youtube]

Album ste predstavili singlom “Črni orko” za koji ste snimili i spot i to na vašem nastupu u Estoniji gdje se vidi koliko je publika bila oduševljena vašim nastupom. Kako je reagirala publika na vašim nastupima na drugim gostovanjima?

Marko Pernić: Eto, ako ste pogledali spot sve vam je jasno. Bilo je genijalno. Cijelo vrijeme smo osjećali genijalnu energiju oko nas. “Črni orko” je bio negdje na kraju koncerta, te do onda nismo ni mi shvaćali koliko zapravo ima ljudi ispred nas. Kad su se upalila svijetla na sredini pjesme i kad smo vidjeli kaos ispred nas… Ma zapravo to ni ne možeš opisat. Jednostavno bilo je predobro. Kako u Estoniji tako i drugdje.

Novi singl je pjesma “Mila moja” za koju ste istaknuli da vam je posebno draga. Zbog čega?

Marko Pernić: “Mila moja” je prva pjesma koju smo napravili kao bend. Prije toga je Veja postojala kao nekakav projekt i u tom projektu smo napravili “Biži, biži maglina” i “Predi, predi”. Kad je došlo do prekretnice da projekt postane bend, kada se postava okupila i kada se krenulo sa probama, napravila se “Mila moja”. Naravno, pjesma je kroz godine doživjela puno malih transformacija. Sve je to povezano s odrastanjem benda, tj. s činjenicom da su članovi benda glazbeno sazrijevali, a čak se u tom periodu promijenio i basist benda. Ukratko, to je prva pjesma koju je Veja napravila kao bend. I do samoga kraja nismo ni bili svjesni koliko je ta pjesma moćna. Barem nama. Na kraju snimanja albuma smo se više manje svi složili oko toga da je ta pjesma – u nedostatku opisa emocija – najbolja.

Za masteringom singla “Mila moja” se pobrinuo škotski glazbenik, skladatelj, graditelj instrumenata i velika faca na svjetskoj world music sceni Martin Swan. Kako to da ste odabrali baš njega i kakvi su njegovi dojmovi o Veji?

Marko Pernić: Dok smo radili na CD-u nailazili smo na mnogo prepreka. Jedna od tih prepreka je bila završavanje masteringa. Dali smo ponudu u američki studio Airshow Mastering. Dragi kolege glazbenici, ako ste do sada uspješno surađivali sa spomenutim studijom – svaka čast – a ako do sada niste surađivali sa spomenutim studijom – ne pokušavajte! Dakle, nakon svih prepreka sjetili smo se Martina Swana. Upoznali smo se s njime u Solinu, a i susretali na raznim koncertima. Jednostavno poslali smo mu mail, desetak dana nakon toga svi skupa smo sjedili u Vibe studiju u Zagrebu. Svidjela mu se naša glazba, naš entuzijazam i to je bilo to. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X