Alen Marin (Superoperater): Bilo bi nepristojno da mislimo da smo spasitelji scene

Prvo su sa singlom ‘Možeš i ti vikati’ osvojili eter radija 101, ponudili ga na besplatni download i postepeno se proširili po ostatku hrvatskog etera. Potom su ponudili i spot za spomenuti singl i onda je definitivno postalo jasno da smo dobili novi domaći rock bend koji misli ozbiljno a pri tom još i profesionalci koji iza sebe imaju debelo iskustvo iz prethodnih bendova: Kojoti, Laufer, Voodoo Lizard, Majke, PipsChips & VideoClips, ElektroBuda, Sara Renar bend… Alen Marin (vokal), Vanja Marin (bas), Jura Geci (gitara) i Alen Tibljaš (bubnjevi). Superoperater je glasno zakucao na naša vrata.

Superoperater - Jura Geci, Alen Tibljaš, Alen Marin i Vanja Marin
Superoperater – Jura Geci, Alen Tibljaš, Alen Marin i Vanja Marin

Uzeli ste za ime benda lika iz filma ”Kako je propao rock’n’roll”. Je li rock’n’roll u Hrvata propao i jeste li vi tu da ga spasite ili samo nadopunite postojeću rock’n’roll scenu, ako je ima?

Alen Marin: Ime nam se ”vrti” već petnaestak godina i svojevrsni je hommage godinama i utjecajima koji su nas odredili. I Kojoti su 1998. obradili pjesmu iz filma ”Trese, lupa, udara” iz istih pobuda. Sam film smo gledali i gledali, citirali štoseve i uživali u izvrsnim songovima. Oprečnost u filmu ”Kako je propao rock’n’roll”, a prepun je dobrog rock’n’rolla mi je oduvijek bila cool. Ne čini mi se da je rock’n’roll propao kod nas. Ima jako puno bendova, jako inovativnih i uzbudljivih, puno više izvođačica(!) što je jako dobro, ali i ne čudi s obzirom da glazbeni instrumenti, uređaji za snimanje i prostorije za probe nikad nisu bili dostupniji. Ne vidim nas niti kao spasitelje, niti kao preporoditelje ili nadopunitelje scene i sl. niti razmišljam na taj način. Čak štoviše, mislim da bi takve tvrdnje s moje strane bile nepristojne. Naš je zadatak da radimo.

Svi članovi dolaze iz velikih bendova kao što su Laufer, Majke, Kojoti, Pipsi, Voodoo Lizards… Kako ste se vas četiri uopće odlučili pokrenuti novu grupu i koji je cilj? Mislite li da možete doseći status nekih bendova u kojima ste bili s novom grupom?

Alen Marin: Da bih vam odgovorio na to pitanje ne smijem zaboraviti napomenuti da se ovaj band ”valja” već pet godina! Prošli smo razne procese i turbulencije u raznim odnosima uključujući i izmjene u članstvu. Ova postava se kroz vrijeme iskristalizirala. Vaše nabrajanje možda zvuči impozantno, ali u našem slučaju samo se radi o glazbenicima i ljudima koji se poznaju otprije dugo vremena. Koliko se ja sjećam, kad smo prestali raditi Kojote nisam baš imao dojam ”veličine” banda. Ta se priča počela pojavljivati otprije desetak godina i čini mi se da sve više raste što ne čudi ako se uzme u obzir konstantna glad publike za nostalgijom. To bude slučaj s mnogima koji možda po nekim mjerilima ”manje vrijede”, pa tako ni Kojoti nisu iznimka. Ja se nadam da možemo bolje od toga. Rado koristim parafrazu izjave Erica Cantone: “Ponosan sam na sve što sam postigao s Kojotima, ali život sazdan od uspomena i nije neki život.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AVIIa57l7Ic[/youtube]

Izdali ste prvi singl ”Možeš i ti vikati”, stavili na besplatan download, kako za sada singl prolazi kod publike?

Alen Marin: ”Možeš i ti vikati” je odjeknula iznad svih naših očekivanja. Zabilježeno je preko tisuću skidanja u pet dana što me čini vrlo zadovoljnim.

Singl je producirao mladi producent Mark Mrakovčić, zašto ste se za njega odlučili? Što ga razlikuje od drugih producenata?

Alen Marin: Jura Geci nas je upoznao s Markom i njegovim radom. Poznavati Marka je izuzetno zanimljivo iskustvo. Osim što je vrstan producent, on je i jako ugodna osoba za suradnju i druženje. Poslušali smo zaista široku lepezu njegovih radova od Nine Romić i Queen of Sabe, preko Mašinka, pa sve do Muscle Tribe of Danger and Excellence. Njegov opus sadrži ogroman raspon žanrova i sve zvuči nevjerojatno dobro, bez obzira što također radi u vrlo skromnim uvjetima. Nije nam dugo trebalo da nađemo zajednički jezik.

Superoperater
Superoperater

Pjesma je najava albuma ”Powebi me”. Što sve možemo čuti o nadolazećem albumu?

Alen Marin: Album je počeo nastajati prije pet godina kada smo se i okupili. Na pet prvih pjesama je svoj autorski obol dao Krunoslav Domaćinović koji je ispočetka bio u bandu. Nakon što nam se pridružio Vanja, a nedugo potom i Jura, napravili smo i snimili 13 pjesama. Snimali smo u proljeće i jesen 2013. godine. Četiri pjesme smo snimili u Fun House studiju u Zagrebu ljubaznošću naših dragih prijatelja braće Muratović, a ostatak je snimao i miksao Mark Mrakovčić. Vrlo smo samokritični. U procesu nastajanja albuma sveukupno smo radili na dvadesetak pjesama, a kad nismo bili zadovoljni kvalitetom, odbacili bi materijal i nastavljali bi dalje s radom na novom. Imat ćete prilike čuti samo ono iza čega svi čvrsto stojimo i to početkom rujna ove godine. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X