‘The Concert By a Band Facing the Wrong Way’ – rock uz diskretni šarm gentrifikacije

Belgijska rock-predstava ‘The Concert By a Band Facing the Wrong Way’ Maartena Seghersa dolazi na EPK Rijeka 2020.

‘The Concert By a Band Facing the Wrong Way’ (Foto: Maciej Zakrzewski / Needcompany.org)

“The Concert By a Band Facing the Wrong Way” Maartena Seghersa predstava belgijske Needcompany u utorak uvečer izvedena je u bečkom Studiju Moliere, a krajem veljače stiže i u Rijeku. Ovom produkcijom iz 2018. godine, u suradnji Seghersa sa švicarsko-engleskim bubnjarem Nicolasom Fieldsom i flamanskim glumcem Romboutom Willemsom, dominira bubnjarski set okrenut za 90 stupnjeva.

Tako Fields svira set koji mu u dnu pozornice visi iznad tijela pričvršćen za okomito položenu inačicu pedalboarda, dok sam leži na spužvi i svira uz matricu s laptopa koji također visi sa strane. “Bend koji gleda u pogrešnom smjeru”, dugokosi je Seghers zamislio i sam opasan gitarom. S košuljom oko struka koja oponaša suknju, više razodjeven nego li odjeven, dok je Willems proširio koreografiju frontmena pjevača u blago rezerviran stil blizak ostvarenjima Zijaha Sokolovića.

‘The Concert By a Band Facing the Wrong Way’ (Foto: Maciej Zakrzewski / Needcompany.org)

Nastup koji doduše nema set-liste, obračunava se s aspiracijom rušenja četvrtog zida kao točkom vrelišta rock-koncerta, dok svojom ritualnošću priziva ponajviše nastup njemačke kraut-rock grupe Faust.

Prema Seghersovim riječima, “predstava se stalno sudara sa zidom u trajnom nastojanju koje ne vodi nikuda, kao predodžba nemoći koju osjeća i sama publika koja polazi od suučesništva u komičkim momentima sve do negacije i nelagode”. U nastavku večeri, u ovoj polivalentnoj dvorani, čiji je ambijent prošarao stroboskop, kao i gitarske pedale kojima se sekvenciralo rasvjetu, prikazan je i francuski film “Wild Boys” redatelja Bertranda Mandica, a za druženje s glazbenicima upriličen je i domjenak uz belgijsko pivo.

Kolektiv Needcompany osnovali su Jan Lauwers i Grace Ellen Barkey 1986. godine, a Maarten Seghers im se pridružuje 2001. kao snaga nove generacije. Kreativna je to laboratorija za ideje polivalentnih umjetnika i njihov izraz kroz kazalište, ples, performans, vizualne umjetnosti, pisanje i druge umjetničke prakse, s nastojanjem promicanja ideja višejezičnosti, međunarodnosti i multidisciplinarnosti.

‘The Concert By a Band Facing the Wrong Way’ (Foto: Maciej Zakrzewski / Needcompany.org)

Interpolacija rock-elemenata u kazalištu nipošto nije novina: pozornica kao poligon tradicije, a onda i autoreferencijalnosti izvedbenih umjetnosti i u nas je na velikoj cijeni. Raspon od rock-opere “Gubec-beg” u kojoj je nastupila diva Josipa Lisac, sve do teatralizacije rocka riječkog benda Let 3 u Rijeci će kao prijestolnici kulture zacijelo pronaći svoje poklonike.

Seghersova predstava za dvojicu glumaca i bubnjara koji zajedno izvode beat-muziku u eri skepse spram gitarske muzike ili čak njezine segregacije mogla bi se opisati kao prehistorijsko rock-kazalište ili kao jedna dugačka pokazna vježba iz transgresije koja kroz čistu formu širi područje izraza.

U tom je kontekstu zanimljiv i Fieldsov povratak u Rijeku, budući da je posljednji put još 2004. nastupao u klubu Spirit, kao član elektroakustičkog dueta Same Girl. Sjetimo se da je od 2017. godine taj skvotirani prostor u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić, nakon dugogodišnje pauze ustupio stanarsko pravo MMSU-u.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X