‘The Concert By a Band Facing the Wrong Way’ – rock uz diskretni šarm gentrifikacije

Belgijska rock-predstava ‘The Concert By a Band Facing the Wrong Way’ Maartena Seghersa dolazi na EPK Rijeka 2020.

‘The Concert By a Band Facing the Wrong Way’ (Foto: Maciej Zakrzewski / Needcompany.org)

“The Concert By a Band Facing the Wrong Way” Maartena Seghersa predstava belgijske Needcompany u utorak uvečer izvedena je u bečkom Studiju Moliere, a krajem veljače stiže i u Rijeku. Ovom produkcijom iz 2018. godine, u suradnji Seghersa sa švicarsko-engleskim bubnjarem Nicolasom Fieldsom i flamanskim glumcem Romboutom Willemsom, dominira bubnjarski set okrenut za 90 stupnjeva.

Tako Fields svira set koji mu u dnu pozornice visi iznad tijela pričvršćen za okomito položenu inačicu pedalboarda, dok sam leži na spužvi i svira uz matricu s laptopa koji također visi sa strane. “Bend koji gleda u pogrešnom smjeru”, dugokosi je Seghers zamislio i sam opasan gitarom. S košuljom oko struka koja oponaša suknju, više razodjeven nego li odjeven, dok je Willems proširio koreografiju frontmena pjevača u blago rezerviran stil blizak ostvarenjima Zijaha Sokolovića.

‘The Concert By a Band Facing the Wrong Way’ (Foto: Maciej Zakrzewski / Needcompany.org)

Nastup koji doduše nema set-liste, obračunava se s aspiracijom rušenja četvrtog zida kao točkom vrelišta rock-koncerta, dok svojom ritualnošću priziva ponajviše nastup njemačke kraut-rock grupe Faust.

Prema Seghersovim riječima, “predstava se stalno sudara sa zidom u trajnom nastojanju koje ne vodi nikuda, kao predodžba nemoći koju osjeća i sama publika koja polazi od suučesništva u komičkim momentima sve do negacije i nelagode”. U nastavku večeri, u ovoj polivalentnoj dvorani, čiji je ambijent prošarao stroboskop, kao i gitarske pedale kojima se sekvenciralo rasvjetu, prikazan je i francuski film “Wild Boys” redatelja Bertranda Mandica, a za druženje s glazbenicima upriličen je i domjenak uz belgijsko pivo.

Kolektiv Needcompany osnovali su Jan Lauwers i Grace Ellen Barkey 1986. godine, a Maarten Seghers im se pridružuje 2001. kao snaga nove generacije. Kreativna je to laboratorija za ideje polivalentnih umjetnika i njihov izraz kroz kazalište, ples, performans, vizualne umjetnosti, pisanje i druge umjetničke prakse, s nastojanjem promicanja ideja višejezičnosti, međunarodnosti i multidisciplinarnosti.

‘The Concert By a Band Facing the Wrong Way’ (Foto: Maciej Zakrzewski / Needcompany.org)

Interpolacija rock-elemenata u kazalištu nipošto nije novina: pozornica kao poligon tradicije, a onda i autoreferencijalnosti izvedbenih umjetnosti i u nas je na velikoj cijeni. Raspon od rock-opere “Gubec-beg” u kojoj je nastupila diva Josipa Lisac, sve do teatralizacije rocka riječkog benda Let 3 u Rijeci će kao prijestolnici kulture zacijelo pronaći svoje poklonike.

Seghersova predstava za dvojicu glumaca i bubnjara koji zajedno izvode beat-muziku u eri skepse spram gitarske muzike ili čak njezine segregacije mogla bi se opisati kao prehistorijsko rock-kazalište ili kao jedna dugačka pokazna vježba iz transgresije koja kroz čistu formu širi područje izraza.

U tom je kontekstu zanimljiv i Fieldsov povratak u Rijeku, budući da je posljednji put još 2004. nastupao u klubu Spirit, kao član elektroakustičkog dueta Same Girl. Sjetimo se da je od 2017. godine taj skvotirani prostor u kompleksu bivše tvornice Rikard Benčić, nakon dugogodišnje pauze ustupio stanarsko pravo MMSU-u.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X