Velika Britanija se od 2021. u velikoj mjeri zatvara za gostovanja stranih glazbenika

Predviđeni vizni režim neće sputavati samo one etablirane i dobrostojeće glazbenike. Svi ostali se mogu pozdraviti s nastupima u Ujedinjenom kraljevstvu.

London – Picadilly (Foto: Wikipedia)

Strani glazbenici morat će platiti za nastup u Velikoj Britaniji od 2021. potvrdio je tamošnji Home Office. Uz to bili glazbenici iz EU zone ili ne morat će dokazati da posjeduju ušteđevinu od 1000 britanski funta (oko 8.500 kuna) čak devedeset dana prije traženja vize kako bi dokazali da su u stanju sebe uzdržavati, osim ako nisu na “fully approved” A-listi izvođača.

Primjera rada, trenutno zakon dozvoljava umjetnicima i njihovim produkcijskim timovima putovanje po Ujedinjenom kraljevstvu bez radnih dozvola i viza, dakle bez ikakvih ograničenja.

Od 2021. umjetnici će morati tražiti Tier 5 vizu ako žele nastupati u Britaniji, ali i ako idu na audicije, radionice, festivalske nastupe, panele i sve ostale događaje u kojima gostuju. Viza će u startu koštati 244 britanskih funta (oko 2.000 kuna). Vizni režim stupa na snagu u siječnju 2021. nakon isteka Brexit tranzicije u prosincu ove godine.

U Home Officeu također navode da neće postojati politika reciprociteta između Velike Britanije i EU u smislu razmjene glazbenika.

“Duboko smo razočarani jer se ukida slobodno kretanje glazbenika i ostalih umjetnika iz EU i nadamo se da će parlament bar razmotriti naš apel da se uvedu vize koje vrijede godinu ili dvije, a ne da se za svaki angažman mora tražiti nova”, izjavila je u veljači ove godine Deborah Annetts, predsjednica britanskog društva glazbenika (Incorporated Society of Musicians).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X