Video priča o indie kompilaciji ‘Tragovi’

Nakon video priče o stvaranju albuma ‘Stablo’ Nine Romić, Ravno do dna je pod dokumentarno povećalo stavio indie kompilaciju ‘Tragovi’ viđenu iz perspektive samih učesnika, kao i urednika i izdavača.

Indie kompilacija 'Tragovi'

2013. bila je velika godina za domaću nezavisnu glazbenu scenu. Značajnu ulogu u osiguravanju takvog statusa zasigurno je odigrala serija kompilacija “Bistro na rubu šume”, indie projekt u punom smislu te riječi. Godinu je zaključila jedna druga indie kompilacija, pravim imenom “Tragovi”. Ovo izdanje našeg najvećeg izdavača Croatia Records činilo se nekarakteristično za velikog diskografa. Mnogi su propitkivali motive ovakvog poteza, njegov tajming, poslovni model, pa i odabir pjesama odnosno izvođača. Brojna pitanja ovog tipa obilježila su ovu pomalo zakašnjelu, ali svakako hvalevrijednu rekaciju Croatia Recordsa na (relativno) aktualna događanja na domaćoj, ali i međunarodnoj glazbenoj sceni (također nesvojstvenu za CroRec).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Hn0dzMS0fnY[/youtube]

Ne smeta li uvršenim izvođačima sama proturječnost “indie” kompilacije u izdanju velike kuće? Kako se indie glazba uklapa u katalog izdavača kao što je Croatia Records? Što za njih uopće znači “indie”? U ovom prilogu odgovore na navedena pitanja donose upravo ti indie autori, DIY glazbenici, bedroom producenti, home-recording artisti kojima je, čini se, potpuno svejedno kojim ćete ih od ovih termina osloviti i na koji način doći do njihove glazbe, oni samo žele da ih čujete.

Saznajte više:

Nina Romić: Making of ‘Stablo’

Indie kompilacija ‘Tragovi’ – indie-aneri na vidiku

Zadnje od Reportaža

Za Beograd

U ponedjeljak smo starci i ja odlučili otputovati u Srbiju. Malo je
Idi na Vrh
X