Villagers of Ioannina City u Močvari – selo gori, a nitko se ne češlja

Grčki stoneri, odnosno folk rockeri, u subotu su nastupili u Hrvatskoj prvi put, a sigurno ne i zadnji.

Villagers of Ioannina City u Močvari (foto: Luka Antunac/Mixeta.net)

Dok su večernje nebo prijeteći šarale munje, a stranice crne kronike pisale svoje sutrašnje priče, ispred Močvare skupila se lijepa gomila. Koncertni prostor još je bio zatvoren jer su grčki folk rockeri Villagers of Ioannina City putovali od Sofije do Zagreba duže od četrnaest sati (a to je bilo prije nego je obračun policije i Torcide zatvorio autocestu na 12 sati) pa su tonsku probu održali par minuta prije koncerta, a ne u popodnevnim satima kako su bili planirali.

Oko 21:30 otvoren je i koncertni prostor, a već deset minuta kasnije s bine su krenuli tonovi trominutnog intra “Welcome”, na koji se nadovezala naslovna pjesma albuma “Age of Aquarius”. Prostor se dobro ugrijao, a da mi je netko rekao da će jednom čitava Močvara headbangati uz solo na diplama, vjerojatno bih pomislila da je blesav. Ipak, to se dogodilo, i to ne jednom ove subote. Kao da diple u bendu nisu dovoljno neobične, Villagers of Ioannina City bubnjeve su postavili u prvi red, s gitarom/vokalom i basom, a u “drugom” redu, odnosno tamo gdje inače budu bubnjevi, bile su klavijature i diple.

Villagers of Ioannina City u Močvari (foto: Luka Antunac/Mixeta.net)

Promociju odličnog albuma koji je izdan krajem 2019. nastavili su pjesmom “Part V”. Tonac je dotad uspio uskladiti zvuk i visoki tonovi gitare do kraja koncerta više nisu nadglasavali Alexov vokal. On je između pjesama nudio vodu ljudima u publici, na što je dobio uzvike “daj pivu, ne vodu”, koji su bili više mišljeni kao šala nego kao uvreda, nadam se. Moram napomenuti da je u Močvari bilo sasvim ugodno, bila je taman toliko popunjena da se ispred pozornice može stvoriti gužva, a da se ipak može disati i normalno prolaziti ili doći do šanka i WC-a.

Za stariju stvar “Skaros” (s albuma “Riza” iz 2010.) Konstatinis je diple zamijenio klarinetom, a svoju dionicu prvo je odsvirao gotovo bez pratnje ostalih instrumenata, samo uz publiku koja je pljeskala u ritmu. Kad su se priključili i ostali, došlo je i do headbanganja uz klarinet.

Starim hitom rasplesali su publiku, a onda su se vratili promociji novog albuma, koji je hrvatskoj publici jednako poznat, barem sudeći po prijemu u subotu, jer su tekst pjesme “Dance of Night” mnogi otpjevali s Alexom, šireći ruke u deliriju. On je prokomentirao kako živimo u mračnim vremenima, ali svejedno moramo biti iskra koja će nositi svjetlo. Ima ponešto ironije u tome da su tu poruku s oduševljenjem primili ljudi mahom obučeni u crno, u mračnom ambijentu Močvare, ali ironija je često pratilja istine tako da reakcija publike i nije toliko iznenađujuća.

Villagers of Ioannina City u Močvari (foto: Luka Antunac/Mixeta.net)

Uslijedila je “Zvara”, hit iz 2014. I nju su prvi redovi otpjevali s Alexom i tako dokazali da u Zagrebu postoji popriličan broj govornika grčkog jezika. Naravno, nije isključeno da su naučili pjevati samo slogove, ipak stvar ima preko sedam milijuna otvaranja na YouTubeu. Nakon nje, Villagers of Ioannina City vratili su se engleskom jeziku odnosno novom albumu, uz “Millenium Blues”, koji zvuči više kao ska, i pjesmu o pobratinstvu lica u svemiru “Cosmic Soul”.

Pred sam kraj, odsvirali su još jedan hit na grčkom jeziku “Ti Kako”, tijekom kojeg nismo slušali ni diple ni klarinet, nego kaval, tj. vrstu duge frule, tradicionalni instrument tipičan za turske, grčke, makedonske i bugarske teritorije. Koncert su zatvorili još jednom pjesmom s “Age of Aquarius”, i to najživljom “For the Innocent”, pa nije bilo moguće da će grčke seljake iz Janjine zagrebačka publika tek tako pustiti da odu. Zvali su ih na bis toliko glasno da se činilo da će bend koji je svirao u Pogonu Jedinstvo doći na pozornicu.

Na bisu su ponovili “Zvaru” i tako zaključili odličnu proljetnu svirku. Po svemu sudeći, zagrebačka koncertna scena vraća se u život, napokon se održavaju koncerti koje publika čeka duže od dvije godine, a i bendovi su željni sviranja jer i oni svoje turneje čekaju dvije godine. Ekipa iz Hangtime Agency radi punom parom, kao i mnogi drugi organizatori. Od Beer Festa do Iron Maidena, u Zagrebu je ovaj vikend bila poprilična gužva. Je li nam se to vratilo staro nenormalno?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X