Obongjayar ‘Some Nights I Dream of Doors’ – autentični pop na afrički način

Ja sam jednostavan čovjek pa ako vidim da se netko zove Obognjayar, a da mu se album pak zove “Some Nights I Dream of Doors”, ne razmišljam baš previše nego kliknem i gotovo mi nikada nije žao. Tako je bilo i ovaj put jer Obongjayar bi u sljedećih nekoliko godina mogao eksplodirati na svjetskoj sceni.

Obongjayar “Some Nights I Dream of Doors”

Obongjayar pripada mlađoj generaciji londonskih muzičara s pretežito afričkim korijenima i da se u Englesku preselio nešto ranije i s nešto više godina, lako je zamislivo da bi i on završio na sad već kultnoj kompilaciji “We Out Here” iz 2018, a od koje je sve počelo i nakon koje se London nametnuo kao meka najzanimljivije nove evropske, a počesto i svjetske glazbe. Obongjayar bi na kompilacijskom albumu bez sumnje mogao stajati bok uz bok uz na primjer, Nubyu Garciju, a koja mu uostalom i gostuje na singlu s albuma ‘Wrong For It’ ili uz Shabaku Hutchingsa, Theona Crossa, Kokoroko i slične. Ipak, ono što Obongjayara odvaja od ostatka spomenute ekipe u manjoj ili većoj mjeri jest što se ovdje ne radi o nekoj osuvremenjenoj verziji jazza ili instrumentalnog funka, nego o čistokrvnom pop albumu nakrcanom zanimljivim pop pjesmama u pristupačnom radio friendly pop formatu ukupnog trajanja od 35 minuta s 12 pjesama koje u prosjeku traju dvije i pol do tri minute. Usporedbe radi, već spomenuta kompilacija “We Out Here” traje 54 minute i broji 9 pjesama od kojih niti jedna ne traje kraće od pet i pol minuta.

U tome je prava zavodljivost ovog albuma jer Obognjayar je ovdje uspio pomiriti suvremeni jazz kakav se danas svira u Londonu s pop formatom koji nikome nije predug, prekratak ili pak prenapadan, a pop koji je ponudio nikako nije trivijalan, već zapravo crpi ono najbolje iz nekoliko pravih frontova. Prvi front svakako je afričko naslijeđe koje je, osim u nigerijsko-britanskom naglasku, najočitije u ritmici onih pjesama koje su malo više vođene gruvom od nekih drugih poput uvodne “I Try” koja odskače i po harmonijskom iznevjeravanju na refrenu što svakako nije karakteristično za everyday pop pjesmu (no nečemu sad o tome, ne morate se bojati), ponajbolje “Message in the Hammer”, “Sugar” ili “Tinko Tinko”.

Drugi front je Obongjayarov vokal koji je prije svega baršunast i prepoznatljiv, a još važnije, može s lakoćom prelaziti iz nježnog pop falseta u agresivni rašpasti spoken word kakav uvjerljivo mogu izvesti (nemojte me krivo shvatiti) samo ljudi s afričkog kontinenta ili pak ugodan puni glas koji plovi melodijama karakterističnima za one odsvirane na kalimbi. Treći front je ono na čemu je album izgrađen i zbog čega i zvuči toliko ujednačeno, a to je dominacija synth bassa i organskih ili elektroničkih udaraljki. Sve to zajedno kroji izazovan i inteligentan pop koji mogu slušati i oni koji nisu previše skloni tom žanru kao i oni koji od glazbe traže nešto više od pamtljivih refrena i hrpe nekakvih producentskih efekata i trikova.

“Some Nights I Dream Of Doors” album je koji je pronašao svoje mjesto u nekoj praznini za koju se čini da je ostala neiskorištena jer ju onomad nije baš najbolje iskoristio Femi Kuti koji nikada nije uspio napraviti dovoljno velik i suvremen odmak od onoga što je svirao njegov otac Fela. Ovo nisu političke ili revolucionirane pjesme, ovo nije afro-beat, novi londonski jazz ili američki hip-hop ili rap, nego iznenađujuće originalna muzika naslonjena na ono što se danas može čuti u svjetskom eteru, ali na autentičan način, a Obongjayar bi mogao, ako ne poklekne pred industrijom ili imperativom umiljavanja publici, u sljedećih nekoliko godina eksplodirati na sceni i postati nezaobilaznim djelom fundusa glazbenika za koje svatko prije ili kasnije mora čuti.

Ocjena: 8/10

(September Recordings, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X