Virtualna izložba: ‘Svi smo mi Moebius’ – Danijel Drakulić

Nakon održane zagrebačke izložbe u galeriji Živi Atelje DK, Zbirka radova ‘Svi smo mi Moebius’ akademskog slikara Danijela Drakulića predstavlja hommage velikom francuskom umjetniku Jean Giraudu, poznatom i po imenu Moebius. Nakon što je proljetos izložba postavljena u zagrebačkoj galeriji Živi Atelje DK, ‘Svi smo mi Moebius’ dolazi i na stanice Ravno do dna kroz formu virtualne izložbe.

Danijel Drakulić: Svi smo mi Moebius
Danijel Drakulić: Svi smo mi Moebius

“Loši umjetnici kopiraju bez duše, a izvrsni – preotimaju: prirodno i bez napora.

Ovisno o osobnom znanju, interesima ili profesiji, samo ime Moebius, liječnika specijalistu će podsjetiti na izuzetno rijedak neurološki poremećaj kojeg karakterizira paraliza ličnog živca i nemogućnost pomicanja oka s lijeva na desno, dok će matematičar prvo pomisliti na traku čija ploha ima samo jednu stranu i jedan brid, a recimo – jednom grafičkom umjetniku će memorijski sprudovi uzvibrirati grafikama M. C. Eschera, no isto tako će prekaljeni zeleni aktivista prvo pomisliti na međunarodni znak za reciklažu.

No, stripofilu će prva asocijacija ipak biti veliki, čovjek zbog kojeg su mnogi zavoljeli strip kao umjetnost. Taj otac poručnika Blueberryja i Inkala, veliki je umjetnik koji je pomogao da se strip u popularnoj kulturi izjednači s književnošću i filmom. Nakon što je strip Arzach potpisao s ”Moebius”, taj pseudonim postaje Giraudov alter-ego prilikom stvaranja nadrealne, tj. znan-fan tematike” – napisao je u predgovoru izložbe Marko Škobalj.

O umjetniku: Danijel Drakulić rođen je 16.8. 1974. u Celju. Nakon završene zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn 1994. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je 1999. godine na slikarskom odjelu u klasi profesora V. Jordana. Samostalne izložbe je imao još tijekom srednje škole, a do sada je izlagao na 3. i 4. Zagorskom salonu, te je imao niz samostalnoh izložbi u Zagrebu.

Danijel Drakulić (Foto: Nino Šolić)
Danijel Drakulić (Foto: Nino Šolić)

“Projekt “Svi smo Mi Moebius” ima veliku važnost jer konačno sam autor ne skriva svoju fascinaciju prema stripu te je odabrao baš citirati svog strip heroja kojem se od malena divi, no ta fascinacija ima dublje značenje jer označava neke odrednice kojima autor oduvijek teži, pa čak i koje mu stvaraju trajnu vodilju kroz život. Dakle, ovdje nije riječ o pukim predmetima obožavanja jer u prisutnim slikama-ilustracijama nema ograničavanja slobode umjetničkog promišljanja već su pred vama fascinantni ilustrativni citati izvedeni slikarskom tehnikom znatno fokusiranijeg pristupa, i bez Danijelu uobičajenih sklonosti prepuštanju spontanim izletima dozvoljenih pogrešaka poteza. Naime, autor je u ovoj seriji svakako ostao svoj, a opet ostvario mogućnost da stvara, da voli i da postoji (…). Treba otimati iz svakog izvora koje nas osobno opija svojim nadahnućem. Ali pritom treba birati samo stvari koje izravno govore našoj duši. Ako to učinite, onda će i vaš rad biti autentičan. U svakom slučaju, uvijek se sjetite što je Jean-Luc Godard rekao: “Nije bitno odakle ste nešto uzeli, nego gdje će vas to odvesti.””, zaključio je Škobalj o izložbi.

Pogledajte ostale virtualne izložbe:

Virtualna izložba: ‘Gradovi na vodi’ – autor Roberto Pavić

Virtualna izložba: ‘Drugs’ – autor Bryan Lewis Saunders

Virtualna izložba: ‘Idila’ slikara Danijela Drakulića

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Galerija

Idi na Vrh
X