Umjetna inteligencija u potpunosti napisala i producirala cijeli pop album

Album ‘I AM AI’ pjevačice Tayrn Southern, u potpunosti je komponirao i producirao Amper software. Od ljudskog faktora ostao je samo glas pjevačice.

Pjevačica Tayrn Southern prva je koja je sve osim pjevanja prepustila umjetnoj inteligenciji u kreiranju albuma
Pjevačica Tayrn Southern prva je koja je sve osim pjevanja prepustila umjetnoj inteligenciji u kreiranju albuma

Temeljem dosadašnjeg iskustva i rada kako bi se čovjek u potpunosti zamijenio softwareom u glazbi, došlo se i do prvih rezultata. A oni baš i nisu bajni.

Album “I AM AI” predstavlja prvu dugosvirajuću suradnju između umjetne inteligencije i pop pjevačice Tayrn Southern. Program Amper u potpunosti je dizajnirao glazbeno okruženje za pjevačicin glas. Melodije, aranžmani i instrumentarij osmislio je Amper koji je napravljen kako bi što više pratio ljudsku intuiciju u izgradnji kompozicija. Za razliku od software rivala Flowmachines koji je proizveo singl u stilu Beatlesa, Amper je osmišljen za moderne komercijalne svrhe.

Tayrn Southern objavila je i prvi singl “Break Free” s albuma “I AM AI” koji možete poslušati ispod. Možda time znakovito započinje novo doba, no po onome što smo čuli, umjetna inteligencija ušla je industriju štancanja po ničemu zanimljivih i pamtljivih pjesmuljaka.

U ovom slučaju možda je šteta što software nije mogao birati pjevačicu, već se dogodilo suprotno. A možda niti jedan software nikad neće moći prodrijeti u mjesto ljudske duše gdje nastaje glazbena inspiracija. Glazba je ipak rezultat emocija, zar ne? A opet možda će prvi koji će ostati bez posla biti oni koji štancaju isprazne glazbene špice i podloge, kao i petparačke pop singlove.

 

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X