Vojko V: Palo mi je na pamet napraviti remiks ‘Daj mi moj cent, daj mi moj euro’

Vojko V dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u subotu 10. prosinca. Nedavno je objavio singl ‘Saborska penzija’, pa je i dopisni intervju krenuo od toga, ali i da se malo izađe izvan forme nekih klasičnih pitanja. Uglavnom, 20 brzopoteznih pitanja posloženih tako da se Vojko V ne izmori previše pred skorašnji zagrebački gig.

Vojko V (Foto: promo)

Koliko ti na skali od 1 do 10 ide na živce pitanje: Kad će album „Dvojko“?

Vojko V: 6.

Ima li u Hrvatskoj išta jače od saborske penzije?

Vojko V: Nisam proučavao mirovinski sustav, ali vjerujem da je ta među najjačim.

Jel’ u Hrvatskoj štetno ili korisno biti poznat, a da nemaš saborsku penziju?

Vojko V: Nije loše biti poznat.

Kanye West hoće biti američki predsjednik 2024. Kakve su tvoje političke ambicije?
Vojko V: 0%.

„Padnem li desno postat ću dosadan, padnem li livo postat ću alkos“, ide jedan tvoj stih. Meni se čini da dobivaš u centru jer ti je parola sasvim jasna već sad. Jel’ bi dao toliku žrtvu za saborsku penziju i kandidirao se?

Vojko V: Taj stih nema apsolutno nikakve političke konotacije. Htio sam kroz metaforu šetanja po konopu opisati neke od izbora s kojim se izvođači suočavaju kada prestaju biti mladi.

Dvaput sam pogledao „Tenet“. Drugi put je bilo gore od prvog. Osjećam se kao stara baba iz tvog stiha. Jesi ti uživao dok si ga gledao, ili je i tebi to najgori Nolanov film?

Vojko V: Uživao sam u njemu kao u komediji, nasmijala me konfuzija i megalomanski eksces. Nisam siguran je li to bila redateljeva namjera.

Kako su nastale „Papučice“? Naime, ja kao Zagrepčanin sam više prestao govoriti „šlape“. Uglavnom se po kući derem mlađem sinu: „Gdje su tvoje papučice?“ jer je stalno bos.

Vojko V: HRT mi se javio da im treba pjesma o papučicama za dječji program Juhuhu, imao sam ciljanu publiku odmah kod kuće pa je bilo lako za napraviti.

Činiš se kao rijedak lik na sceni koji kao da namjerno igra protiv sebe sa svakim novim singlom koji objavi, a onda ispadne da si pogodio gdje treba. Zabavlja li te to ili ti ide na živce?

Vojko V: Samo se trudim raditi šta bolju muziku, ne igram igre takve vrste. Ako ispada prema vani tako kako si rekao, to mi je drago.

Koliko sam sebi ideš na živce od 1 do 10?

Vojko V: 2.

Koliko ti ide na živce činjenica da sad kad su se mainstream mediji dosjetili kovanice „trap cajke“ nitko da se sjete tebe, a ti si napisao pjesmu „Ceca u Parizu“ i „Zovi čovika“ i već si na prvom albumu imao i sedamosminske i petosminske ritmove? Nitko tvoj subverzivni minuli rad da uzme u obzir.

Vojko V: Ako sam dobro shvatio, “trap-cajke” su u biti samo cajke sa modernom produkcijom, mislim da “Ceca u Parizu” i “Zovi Čovika” ne spadaju pod tu kategoriju.

Da nisu možda popušili foru s naslovnice da si ti Bach spram trapa, umjesto da si Bach trapa?

Vojko V: Nisam siguran.

Bi li te uvrijedilo ili imponiralo da te se prozove Bachom trapa?

Vojko V: Volim Bacha i volim dosta trapa, tako da bih to uzeo kao kompliment.

U pjesmi „Moja lipa“ prikazuješ sebe kao prilično škrtu osobu. Je li škrtost dobra za posao kojim se baviš?

Vojko V: Škrtost je dobra za sve branše, ali ne treba pretjerivati.

Evo, recimo, kako gledaš na poslovno ulaganje nekih kolega u ilegalnu kupovinu klikova na Youtubeu kako bi uskočili u trend po sistemu; Nikog ne pitaj za prvi milijun (pregleda)?

Vojko V: Tu je prikladna ona poslovica “Don’t hate the player, hate the game”. Možda nije najplemenitija stvar na svijetu, ali je bezopasno.

I što ćeš sad s „Mojom lipom“? S dolaskom eura devalviralo kao onomad Stublićevih milijardu dinara u „Sjećam se prvog poljupca“.

Vojko V: Draga mi je stvar, stavit ću je na album i nastaviti ću je izvoditi. Palo mi je na pamet napraviti remiks “Daj mi moj cent, daj mi moj euro”, ali mi ne zvuči dobro.

„Vozim pod rotacijom, Talenat ko Vojko Vrućina, Vozim pod rotacijom, A ovo mi je tek trećina“, pjeva Rambo Amadeus na svom najnovijem singlu „Pod rotacijom“. Što kažeš na to?

Vojko V: Lijepe riječi, zahvaljujem mu.

I? Jel’ bi radije duet ili pjesmu-odgovor? Mislim, pitam iz razloga jer na ovim singlovima koje nižeš nakon debija nisi imao nikakva gostovanja.

Vojko V: Na “Dvojku” nema gostovanja, za “Trojka” moram vidjeti.

Koliko smatraš nepravednim što se redatelja tvojih spotova Rinu Barbira ne spominje previše, a meni se čini da je on jedan od rijetkih vizualnih umjetnika koji s tvojim izričajem korespondira kao da ti je brat blizanac? Koliko Vojko V duguje Rinu, u umjetničkom smislu?

Vojko V: U zadnje vrijeme mi se više čini kao da ja radim soundtrack za njegove spotove, nego što on radi spotove za moje pjesme. Ne bih rekao da mi je kreativni blizanac nego je vrhunski profesionalac koji dobro zna kojoj situaciji / pjesmi / izvođaču treba kakva vizualna prezentacija.

Kad si prvi put pomeo Zagreb u Domu sportova na pozornici je bio kemijski WC. Sad se opet spremaš pomesti Zagreb, ali u Tvornici kulture. Što bi moglo nadmašiti ovu prvotnu konceptualu? Samo nemoj reći: Dva kemijska WC-a?

Vojko V: Nema konceptuale ovaj put, samo sirovo.

Koliko te umorio ovaj intervju? Na skali od 1 do 10.

Vojko V: 6.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X