‘Warm Bodies’ – minimalni žanrovski pomak naprijed

Uvijek sam od svih ‘monster’ filmova najviše volio one koji su se bavili tematikom zombija, ili terminološki točnije, živih mrtvaca. Ima nešto u tim neanimatnim lešinama koje se na prvi pogled čine potpuno bezopasno, ali predstavljaju vrlo veliku prijetnju svakome tko ih podcijeni.

'Warm Bodies'

Ipak, još od svojih kultnih početaka u Romerovom klasiku „Noć živih mrtvaca“ iz daleke 1968., koncept se nije mnogo promijenio: imate hordu nemrtvih s jedne strane i jednog ili više preživjelih s druge strane. I oni neminovno ulaze u konflikt. Upravo zato se s veseljem čeka svaki, pa i minimalni pomak u žanru. A nakon izvrsnog „Zombielanda“, „Shaun of the Deada“ i nepravedno zapostavljenog „Fidoa“ (Billy Connolly naime u ovom filmu glumi zombie kućnog ljubimca), trailer za „Topla tijela“ je obećavao mnogo…

Radnja prati mladog zombija jednostavnog imena R (Nicholas Hoult), koji je dosta drugačiji od zombija kakve smo navikli gledati. Naime, on razmišlja, pomalo priča, pa čak i propitkuje svoj stil života. Igrom slučaja, njega i njegovu grupicu ‘prijatelja’ glad dovodi do skupine preživjelih ljudi, gdje se R na prvi pogled zaljubljuje u mladu djevojku Julie (Teresa Palmer), spašava joj život te ju vodi na ‘sigurno’ (koliko sigurno može biti gnijezdo zombija?). Između njih dvoje se razvija neobično prijateljstvo, a zatim i ljubav, koja će doslovno promijeniti svijet.

Ideja na papiru zvuči fenomenalno: zabranjena i nemoguća ljubav između zombija i mlade djevojke. Gotovo je nevjerojatno kako se nitko više od 40 godina nije sjetio napraviti ovakav žanrovski twist, pa niti ne čudi da je roman Isaac Mariona, po kojem je i nastao ovaj film, postao od kritike vrlo hvaljeni bestseler. To je u biti klasična „Romeo i Julia“ priča, sa vrlo očitom poukom da svatko od nas može postati ono što želi, i da se svaka prepreka može prijeći uz pravu motivaciju. Na žalost, Jonathan Levine, režiser i scenarist Toplih tijela, se nije najbolje našao u toj priči, pa smo dobili jedan vrlo nedefinirani mišung svega i svačega.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=07s-cNFffDM[/youtube]

Glavni problem kod ovog filma je scenarij, i njegove manjkavosti i nekoherentnost za sobom povlače i druge mane. Tempo filma i režija su upravo zbog aljkavog scenarija iznimno neujednačeni, jer se pažnja pridodaje potpuno nevažnim sitnicama, a one bitne stvari ostaju na marginama. Tako jedna potpuno nebitna scena, u kojoj Julie uči R-a voziti auto, traje više od dvije minute, dok s druge strane ključna scena u kojoj njen otac, pukovnik Grigio (John Malkovich), inače zakleti mrzitelj zombija, prvi put upoznaje našeg glavnog protagonista, ostaje na nekoliko neoriginalnih i šablonskih rečenica u trajanju od svega pola minute. Takav odnos minutaže se možda čini nevažan, ali itekako pridonosi vidljivoj aritmiji filma, i što je bitnije, ignoriranju onih bitnih, (nad)ljudskih tema, kako bi se napravilo mjesta za ‘for a’ scene. Očekivao sam s druge strane i u samoj karakterizaciji likova i njihovim reakcijama, barem u početku, neku određenu dozu originalnosti i svježine, ali ona je i u tom pogledu zakazala. Napokon sam dočekao film u kojem se njegovi tvorci bave samim zombijima, i onime što se mota po njihovim glavama, a rezultat je jedna malo neobičnija teen komediju. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X