Wet Leg ‘Wet Leg’ – na krilima megahita

Silne priče o tome kako je gitaristička glazba mrtva kao da ne dopiru do Velike Britanije, gdje još uvijek prilično utjecajni mediji svako malo otkriju i u nebesa krenu dizati neki (najčešće indie) rock bend.

Wet Leg

Kroz godine su, treba reći, veličali stvarno svakakve sastave, no u posljednje se vrijeme njihov ‘lov na talente’ pokazao prilično uspješnim pa su, primjerice, do vrlo zadovoljavajućih i sasvim zasluženih pozicija dobacili nedavni nam gosti IDLES i Fontaines D.C. Tom nizu kritičarskih i medijskih miljenika, točnije miljenica, prošle su se godine priključile i dvije djevojke s Isle Of Wighta, nadjenuvši si ime Wet Leg i naizgled niotkuda izbacivši megahit „Chaise Longue“.

Upravo taj, stvarno neodoljivi spoj power popa, bubbleguma i onih britpop skupina kod kojih su inteligentni, za citiranje kao stvoreni ‘one-lineri’ bili važni skoro kao sama glazba, prije nekoliko je mjeseci dobio svoj produžetak u obliku eponimnog prvijenca grupe, što istovremeno predstavlja i dobru i lošu vijest.

Rhian Teasdale i Hester Chambers su baš svaku pjesmu na albumu obogatile nekom u sekundi prepoznatljivom temom ili riffom na gitari i do vrha nafilale ironijom i pogledom na ljubavne veze i odrastanje koji slušatelja vraća kojih četvrt stoljeća unatrag, sve do tada još mladih Jarvisa Cockera, Damona Albarna ili Justine Frischmann iz Elastice.

U „Wet Dream“ Teasdale je tako hipsteru koji je poziva da kod njega pogledaju „Buffalo 66“ Vincenta Galla ubila svaku nadu riječima ‘what makes you think you’re good enough/to think about me when you’re touching yourself’, dok se u pomaknutom toku svijesti nazvanom „Oh No“ većinom nepovezanim premda znakovitim stihovima sasvim približila Florence Shaw iz Dry Cleaning, zakucavši niz snažnih i vrlo aktualnih parola poput ‘you’re so woke/diet coke’ ili ‘on my phone/all alone in the zone’.

Završna i tekstualno puno mračnija „Too Late Now“ počinje kao još jedna ‘odjeb je lansiran’ pjesma (‘if I thought that you were cool/we would have hung up more in school’) prije nego što se pretvori u pravi napad panike u kojem je od najcrnjih misli (‘I’m gonna drive my car into the sea’) sklonište potražila u pjenušavoj kupki (‘I just need a bubble bath to set me on a higher path’). Nišan znaju uperiti i prema sebi samima, pri čemu se od izgubljenosti izazvane ulaskom u ozbiljnije godine dosta učinkovito štite humorom (‘mummy, daddy, look at me/I went to school and I got a degree’). Općenito, stihovi Wet Lega djeluju poput scenarija jednog od onih inteligentnih sitcoma u kojima nema unaprijed nasnimljenog smijeha i u kojima ćete ponekad morati malo promisliti kako bi shvatili foru.

„Too Late Now“, donekle i „I Don’t Wanna Go Out“, pokazale su kako su itekako sposobne uhvatiti se u koštac i s nekim kompleksnijim emocijama i temama, zbog čega je dodatna šteta što album u glazbenom smislu nije ni približno toliko interesantan, usprkos sličnostima s još nekim važnim indie imenima posljednjih desetljeća kao što su Bikini Kill, The Breeders, Franz Ferdinand i Arctic Monkeys. Glavni problem je što im većina stvari zvuči previše slično, da ne kažemo poput kopiranja boljih trenutaka kao što su „Chaise Longue“, „Wet Dream“ i „Being in Love“. Samim time ovaj materijal puno bolje funkcionira ako ga se sluša pjesmu po pjesmu jer u cjelini postaje malo monoton i svakako predvidiv.

U konačnici, bit će jako zanimljivo pratiti što će se dalje događati s Rhian i Hester, odnosno hoće li i na idućim izdanjima zakucati hit poput „Chaise Longue“ i hoće li uopće nastaviti istim glazbenim putem ili će svoje gitarističke ‘hookove’ zamijeniti nečim potpuno drugačijim.

Trenutno se sve te opcije čine podjednako izglednima.

Ocjena: 7/10

(Domino, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X