Zabranjeno pušenje tuži Radioteleviziju Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića

Tužba se odnosi na Neletov nastup na Tašmajdanu.

Zabranjeno pušenje na 4. AntiValentinovu u Boćarskom domu (Foto: Vedran Metelko)

Izgleda da se nastavlja sudska trakavica između nekadašnjih kolega iz grupe Zabranjeno pušenje. Sejo Sexon se oglasio novo tužbom, a ovaj put osim Neleta Karajlića tuži i Radioteleviziju Srbije i Stefana Milenkovića.

Pismo managementa grupe Zabranjeno pušenje i Seje Sexona prenosimo u cijelosti:

“Ovim putem obavještavamo javnost da usprkos činjenici što je prije nešto više od 15 dana frontmen grupe Zabranjeno pušenje Sejo Sexon ukazao na brojne slučajeve zloupotrebe svojih autorskih prava, nažalost i dalje svjedočimo njihovom kršenju.

Iz tog je razloga jutros podnesena tužba Višem sudu u Beogradu protiv Radiotelevizije Srbije, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića. Tužbu možete pročitati ovdje.

Naime, 21.6.2022. Nele Karajlić i Stefan Milenković su u Beogradu na Tašmajdanu održali koncert pod komercijalnim nazivom “Rock el Clasico”. Pritom su bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Sexonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli sljedeće pjesme:

1. Posljednja oaza (Fikreta)
2. Zvijezda nad Balkanom
3. Hadžija il’ bos
4. Balada o Pišonji i Žugi
5. Ibro Dirka

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo. Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimka je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubeu na linku:

Pregledom snimke može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su sudjelovali u realizaciji snimke, od izvođača, tehničara, kamermana… Jedini koji nigdje nije spomenut je upravo Sejo Sexon, autor više od 70 posto autorskog materijala sa snimljenog koncerta.

Isto tako sa žaljenjem moramo konstatirati da ovo nije izdvojen primjer i da pjesama Seje Sexona, potpuno prearanžiranih i korištenih bez ikakvog obavještenja i dozvole, ima i na kanalima drugih medijskih kuća. Jednu od snimaka istog programa, dvojca Milenković-Karajlić, na kojima se, opet bez dozvole autora te bez navođenja autorstva u potpisu, neovlašteno prodaje i koristi autorsko djelo, možete pogledati i na YouTube kanalu televizije “Nova S” na linku:

Ta se snimka također monetizira i njenim se emitiranjem (opet bez ikakve dozvole autora) neovlašteno ostvaruje financijski prihod.

Ovim putem apeliramo na sve medijske kuće, koje bez dozvole autora na svojim platformama i u svojim programima koriste autorsko djelo Seje Sexona, da momentalno prestanu s takvom praksom. Svi podaci vezani za zaštitu imena, žiga i autorskih pjesama Zabranjenog pušenja već su 15 dana dostupni javnosti na linkovima:

Link na članak sa svim podacima o zaštiti imena i autorskih pjesama

Link na prijave djela grupe Zabranjeno pušenje SOKOJ-u od 1984. do 1990.

Link na dokumente iz kojih se vidi da je ime Zabranjeno pušenje vlasništvo Seje Sexona na području EU, USA, Australije te svih zemalja bivše Jugoslavije

Tim su se putem javnost i mediji i do sad mogli uvjeriti u istinitost naših tvrdnji. Za sada grupa Zabranjeno pušenje osim gore navedene tužbe neće podizati nove, ali isto tako, nakon današnjeg dopisa na ovu temu više neće javno istupati niti upozoravati medije i izdavače. U slučaju da se ovakva praksa neovlaštenog korištenja autorskog djela nastavi, svaki pojedini slučaj bit će proslijeđen našim advokatima na postupanje.

Također upozoravamo i sve organizatore koncerata u zemlji i inozemstvu da ćemo poduzeti pravne mjere i protiv zloupotrebe zakonski zaštićenog imena grupe, kao i autorskih djela registriranih u agencijama SOKOJ, AMUS i HDS-ZAMP.

Grupa Zabranjeno pušenje će sav prihod ostvaren sudskim postupkom, kako je i navedeno u tužbi, donirati u humanitarne svrhe.

Za management grupe Zabranjeno pušenje: Dario Vitez
Za grupu Zabranjeno pušenje: Sejo Sexon (Davor Sučić)”

Saznajte više:

Nele Karajlić gostovao u ‘Nedjeljom u 2’: Samo izbjegnut rat je dobiven rat

Nele Karajlić: Šta bi od tih pjesama bilo da ih je pjevao neko drugi?

Nastavlja se prepucavanje Pušenja, Sejo odgovorio ‘Pričom o tenkisti’

Nele odgovorio na vijesti o tužbi Zabranjenog pušenja

Zabranjeno pušenje tuži Neleta Karajlića

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X