‘Zagreb Calling’ – snimanje albuma koji će predstaviti generaciju bez refrena

U zagrebačkom KSET-u je od 15. do 19. siječnja deset alternativnih bendova snimalo pjesme za kompilaciju koja će se, pod etiketom Menarta, na tržištu pojaviti u svibnju.

Dimitrije Dimitrijević na snimanju kompilacije ‘Zagreb Calling’ u KSET-u (Foto: Marina Uzelac)

Nije namjera snimiti novi „Paket aranžman“, ali ambicija da se album primi i po mogućnosti nešto pokrene dakako postoji. Nije namjera ni da se snimi odgovor na „Hali Gali“ kompilaciju koja je prije nešto više od godinu dana objavljena u Beogradu, mada malo kompetitivnosti uvijek dobro dođe.

Kompilacijski album „Zagreb Calling, a o njemu je ovdje riječ, nastao je prvo u glavi Vedrana Peternela, glazbenog producenta poznatog po radu s Rundekom, Sarom Renar i mnogim drugima, a sredinom siječnja se počeo i materijalizirati u KSET-u. Peternel je godinama slagao koncertni program za Vinyl u Bogovićevoj, gdje je stasavao novi val zagrebačkih i hrvatskih alternativaca, tu i tada se počela rađati ideja.

Vedran Peternel (Foto: Marina Uzelac)

– Kuha mi se to u glavi već godinama, skužio sam da postoji scena koja se razvija – odgovara Peternel na pitanje „zašto kompilacija?“, pa nastavlja:

– Naravno, od ideje do realizacije je dug put, u prvom redu zbog financija. Trebala su sredstva za snimanje, prostor, postprodukciju, mastering… Ako neće nitko stati iza toga i objaviti, onda nema ni smisla raditi.

Stao je i objavit će Menart, u svibnju 2021. ploča bi trebala ugledati svjetlo dana. Snimanje u KSET-u počelo je dan-dva nakon drugog zagrebačkog snijega ove zime, 15. siječnja. Radilo se četiri dana, podij KSET-a prenamijenjen je u studio, bendova je bilo deset, a toliko će biti i pjesama na vinilu. Neke već objavljene, neke nove, a neke u izmijenjenim varijantama.

Žen na snimanju kompilacije ‘Zagreb Calling’ u KSET-u (Foto: Marina Uzelac)

Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth/Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto. To je popis izvođača.

Nitko od njih se nije previše dvoumio. Prilika da se uđe u klub nakon mjeseci nenastupanja nije se mogla propustiti. Pa makar taj klub bio bez publike i makar se radilo o snimanju samo jedne pjesme u više-manje strogim epidemiološkim uvjetima. Termini su se poštovali, snimanje je uglavnom prolazilo bez većih problema i zastoja, a četverodnevno minglanje s kolegama izazvalo je kratkotrajan ali intenzivan osjećaj da je sve opet normalno.

nemanja na snimanju kompilacije ‘Zagreb Calling’ u KSET-u (Foto: Marina Uzelac)

– Većinu njih, kao ni mene, ne zanima niti jedan žanr kao takav, već vlastiti originalni izričaj koji je često mješavina raznih i različitih glazbenih utjecaja. Mnogi iz moje generacije, ali i oni mlađi, referiraju se na Novi val kao zadnje bitno i stvarno kvalitetno što se na ovim prostorima dogodilo. Ja sam pak mišljenja da bi se scena koja se rađa i već polako izlazi na površinu mogla pokazati barem jednako važnom, ako ne puno jačom i plodnijom od Novog vala. Iz tog razloga, nekako mi je bio logičan nastavak da se sve to i trajno zabilježi te da se na jednom izdanju prezentira presjek izvođača i bendova koji tu scenu čine – nastavio je Vedran Peternel nabrajati razloge zašto „Zagreb Calling“ mora biti objavljen.

Svatko je imao na raspolaganju dva sata, no kako valjda u ovom lockdownu nisu imali previše izbora nego vježbati, rijetko kome je trebalo više od dva tejka da snime ono što su zamislili.

Klinika Denisa Kataneca na snimanju kompilacije Zagreb Calling u KSET-u (Foto: Marina Uzelac)

Uz Peternela, koji je u KSET-u bio domaćin i voditelj projekta, od tehničkog osoblja cijelu priču su iznijeli tonski snimatelj Mateo Patekar, videosnimatelj Bojan Koštić, fotografkinja Marina Uzelac te glazbena i foto-sekcija KSET-a. Bio je tu i predstavnik ovog portala, ne zbog ovog najavnog teksta, već zbog misije koju ćemo zasad staviti pod rubriku „o tom potom“.

Ako bismo baš trebali izvući neke zaključke nakon četiri dana snimanja, onda ćemo potvrditi ono što smo o ovoj sceni već znali: radi se o izvođačima kojima striktni žanrovi, kao i uobičajena struktura pjesmama ne znače puno u životu. Refrena uglavnom nema, a nema ni standardnog poimanja frontmena. Međusobno ih vezuje prijateljstvo i širina poimanja glazbe, a nit koja će ovu kompilaciju činiti kompaktnom cjelinom ipak nije samo metafizička, mada ni lako objašnjiva.

„Zagreb Calling“, dakle, izlazi u svibnju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X