Zagrebdox – klapa deveta

Filmovi koji su izazvali ogromni publicitet i filmovi za koje nitko još nije čuo očekuju svoju publiku u Zagrebu…

'Dajte nam novac'

Deveti Zagreb Dox počinje u nedjelju 24. veljače premijerom filma Nebojše Slijepčevića “Gangster te voli”. Dokumentarni film o gangsteru, suvremenom match-makeru, snimljen je u njemačko-hrvatsko-rumunjskoj koprodukciji i govori o teškoćama mlade Bugarke oko pronalaska muža.

U sljedećih sedam dana u Cineplexxu smještenom u Kaptol centru biti će prikazano 180 dokumentaraca, a najavljen je dolazak i 120 gostiju, što hrvatskih što inozemnih profesionalaca vezanih uz dokumentarni žanr. Deset domaćih dokumentaraca biti će premijerno prikazano na Zagreb Doxu, a 46 naslova čini ovogodišnju regionalnu i međunarodnu konkurenciju. Za četiri velike festivalske nagrade oformljena su četiri žirija. O dodjeli Velikog pečata u međunarodnoj konkurenciji odlučivat će Vlatka Vorkapić s filmskim kritičarem Draganom Rubešom i litvanskim redateljem i producentom Audriusom Stonysom. O dodjeli Velikog pečata u regionalnoj konkurenciji odlučivat će Hanka Kastelicová, izvršna producentica HBO Europe, producent Siniša Jurčić i redateljica Ines Tanović. Mali pečat dodjeljuje se autoru do 35 godina, a o pobjedniku u toj kategoriji ove godine odlučuju Tonći Gaćina, Marta Minorowicz i Dick Fontaine s britanskog Beaconsfielda – Nacionalne filmske i televizijske škole. Četvrti žiri koji dodjeljuje nagradu Movies that Matter čine teoretičar i Filozof Srećko Horvat, urednica budimpeštanskog Međunarodnog festivala filma o ljudskim pravima Verzio, Oksana Sarkisova i programska voditeljica Centra za mirovne studije Sandra Benčić.

Nenad Puhovski - direktor Zagrebdoxa

Direktor festivala, Nenad Puhovski na predfestivalskom druženju s novinarima osvrnuo se ukratko na novosti devetog Doxa: “Važno je reći da ovaj festival pokušava polako ali sigurno ići naprijed. Ove godine ima nekoliko novosti, jedna od njih je Teen Dox žiri koji čine učenici Privatne klasične gimnazije iz Zagreba koji će ocjenjivati filmove u kategoriji Teen Doxa. Mladi su definitivno grupa gledatelja uglavnom zanemarena u velikim festivalskim programima jer su to redovno programi ili za odrasle ili za djecu. Druga novost su naše aplikacije za pametne telefone, cilj im je da je program festivala dostupan korisniku u svakom trenutku. Što se licence za iPhone tiče, nešto je kompliciranija pa ćemo je imati sljedeće godine. Sve je naravno povezano s našom web stranicom. Treća novost je burza ideja. U dokumentarnom filmu je ideja izuzetno bitna tako da smo kreirali platformu za plasiranje vaše ideje i povezivanje s autorima i producentima dokumentaraca.”

Dobro osvijetljen i topao prostor jednog od prvih zagrebačkih shopping centara sigurno će biti dobar rasadnik kako za nove dokumentarce tako i za ove već snimljene, da nastave rasti u svijestima svakog tko ih pogleda.

'Belovi' - autorska retrospektiva Victora Kossakovskog

Film “Čuvari/Gatekeepers”, redatelja Dror Moreha u konkurenciji je za dokumentarni Oscar i biti će prilazan  u sekciji kontroverzni Dox. Čak devet dokumentaraca govori o glazbi, dok “Dajte nam novac/Give us the money” govori o humanitarnim akcijama Bono Voxa i Boba Geldofa i također je smješten u kontroverznu sekciju festivala.

Novi popratni program posvećen je filmovima koji su sninljeni mobitelom je Phone Dox, a o najboljem odlučuju Dalibor Matanić, Vera-Robić Škarica i Nedžad Begović.

'Čuvari'

Od ponedjeljka do subote u sklopu programa Zagreb Dox Pro organizirano je petnaestak predavanja, radionica i panela o brojnim relevantnim temama s dokumentarističkom problematikom. Victor Kossakovsky, ruski dokumentarist kojem ovogodišnji Zg Dox posvećuje retrospektivni program tako će nastupiti u svom Masterclassu u subotu, 2. ožujka. u prostoru Festivalskog centra.

Saznajte više:

Glazbeni globus ZG Doxa: punk, jazz, Hava Nagila, nizozemska Norah Jones…

Zagrebdox – u Zagreb stižu dokumentarni hitovi

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X