Zakon kaže da je obavljanje neregistrirane djelatnosti zabranjeno, za HGU ‘to nije problem’

Tjednik Nacional je u velikoj istraživačkoj temi naslovljenoj: ‘Neodržani koncerti, pogrešni datumi, probijanje rokova. Bratoš: Sve je prema zakonu’ dubinski istražio nepravilnosti dodjele ukupno 17.226.000,00 kuna iz europskog fonda na nekoliko natječaja ‘Jer svirati se mora’ koje je dodjeljivala Hrvatska glazbena unija (HGU) i koju je za taj posao odabralo i financiralo Ministarstvo kulture i medija.

Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a (Izvor: Youtube)

„Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti u prvom članku navodi: ‘Obavljanje neregistrirane djelatnosti je zabranjeno.’ Kako je razvidno iz sudskog registra, organizacijom koncerata RTL je taj članak prekršio, za što su prema zakonu propisane kazne od 20.000,00 do 50.000,00 kuna za pravnu osobu te od 5.000,00 do 20.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Posebno je zanimljivo što zakon spominje i kazne 10.000,00 do 20.000,00 kuna za pravnu osobu koja je omogućila kao sudionik obavljanje aktivnosti“, stoji u spomenutom tekstu novog broja tjednika Nacional na kojem su zajedno radili Nora Krstulović i Dubravko Jagatić.

Naime, istraživanje o dodjeli sredstava prvi je pokrenuo nezavisni portal Teatar.hr kroz tri velika članka i već je u njima bilo navedeno da je RTL televizija dobila i na prvom i na drugom natječaju ukupni iznos od 285.000 kuna, tj. 2,97% od ukupnih sredstava natječaja iako nije registrirana za spomenutu djelatnost.

Također je bilo utvrđeno i da je HGU kojem je Ministarstvo kulture velikodušno prepustilo upravljanje sredstvima fonda REACT-EU, prekršilo dva kriterija natječaja koje je samo odredilo. Jedan je bio da prijaviteljima osnivač nije tijelo javne vlasti, a drugi da je riječ o pravnim ili fizičkim osobama koje obavljaju izvođačku ili drugu, s izvođačkim aktivnostima povezanu djelatnost u kulturi ili raspolažu koncertni prostorima.

Podsjećamo, Pučko otvoreno učilište Augustin Vivoda iz Buzeta čiji je jedini osnivač Grad Buzet, dakle tijelo javne vlasti dobilo je na oba natječaja. Na prvom natječaju 10.000, a na drugom 15.000 kuna. Jest da nisu veliki iznosi, ali su sredstva dvaput dodijeljena protivno natječajnim pravilima. Priupitan konkretno za taj slučaj u utorak 8. veljače za Dnevnik Nove TV, predsjednik HGU-a Nikša Bratoš rekao kako će ta sredstva biti vraćena i da će on iz „svog džepa dati 10.000,00 kuna kako bi se taj koncert održao“, ponovivši da je sve bilo u skladu sa zakonom. Iz toga se samo može zaključiti kako je ovdje u pitanju uistinu zanimljivo tumačenje provedbe, pravila i zakona od strane čelne osobe Hrvatske glazbene unije.

Nacional navodi da je nakon višekratnog inzistiranja od HGU-a dobio službeni popis održanih koncerata, no taj dokument je otvorio nove probleme. Pored niza krivo navedenih datuma održavanja nekih koncerata, čak 30 posto njih je održano nakon 30. lipnja 2021., što je bio uvjetovani posljednji rok. Tjednik navodi da su se i brojni organizatori žalili na to što nisu znali da mogu prolongirati koncerte, dok neki izvođači poput Jasenka Houre iz Prljavog kazališta nisu ni znali da su im nastupi prijavljeni. Houra je zbog toga i pismenim putem reagirao prema Hrvatskoj glazbenoj uniji.

Teatar.hr i Nacional nisu ni do objave teksta saznali tko je činio stručno povjerenstvo unutar HGU-a koje je odlučivalo o raspodjeli sredstava, što je primjerice nešto što je uvijek transparentno prilikom svake dodjele sredstava putem natječaja kad to rade ministarstva, tijela lokalne samouprave, agencije ili zaklade. Dakle, jedino je u HGU-u taj podatak iz nekog razloga tajna, dakle u „strukovnoj udruzi koja je najbolje upoznata s potrebama glazbenika i koja je bila logičan izbor za provedbu projekta“, kako je to saželo Ministarstvo kulture i medija.

Iako u Hrvatskoj postoji nekoliko udruga koje okupljaju promotore, menadžere i koncertne organizatore. Niti jedna od njih nije bila niti uzeta na razmatranje u smislu da bi i neka od njih mogla biti „logičan izbor za provedbu projekta“, a također nitko iz tih udruga nije sjedilo u stručnom tijelu HGU-a (što je potvrđeno Nacionalu) koje je donosilo odluke o, da ponovimo, iznosu od 17.226.000,00 kuna. Također podsjećamo da je Teatar.hr već u prvom tekstu otkrio da je HGU za svoju uslugu naplatilo 100.000,00 kuna od Ministarstva kulture iz REACT-EU namjenskih sredstava i to pod objašnjenjem da su to troškovi njihove potkapacitiranosti za provedbu natječaja „Jer svirati se mora“ i „Jer svirati se mora 2“.

Nacional zaključuje da bi se ovime mogao pozabaviti Ured europskog javnog tužitelja, obzirom da je riječ o sredstvima iz europskih fondova.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X