Započinje Kliker, festival plesa, pokreta i igre – ‘da nam djeca ne usahnu pred jednim od ekrana i u strahu od fizičke bliskosti s drugim ljudskim bićima’

Međunarodni Kliker Festival, specifičan po tome što se profilirao kao festival pokreta i igre, odnosno festival suvremenog plesnog kazališta za djecu i mlade, ove godine ugošćuje međunarodni rezidencijalni program pod vodstvom Elde Gallo (Italija), umjetnički laboratorij MOVING LAB ‘TOUCHED’ // platforma Generator, pod vodstvom Corinne Eckenstein (Švicarska / Austrija), tri predstave ‘Neobične ljubavi’ Žaka Valente i Divert / IMRC kolektiva, ‘Predivno drugačiji’ Ceren Oran i ‘One’, Andree Gotovine / INK Pula,te koncert ‘Kišni razdraganci’ Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrlea.

Predstava ‘Predivno drugačiji’ od Ceren Oran dolazi na Kliker

O tome što je bilo presudno za stvaranje ovogodišnjeg programa Kliker festivala, s obzirom na sveprisutnu pandemijsku klimu, razgovarali smo za Ravno do dna s umjetničkom ravnateljicom i koordinatoricom programa Sanjom Tropp Frühwald, koja je Kliker predstavila riječima: “Festival međunarodnih dimenzija kao što je Kliker festival uobičajeno se koncipira i programira najmanje godinu dana unaprijed i tamo negdje u kolovozu i rujnu 2019. godine nismo ni sanjati mogli što nas čeka. Presudna je na kraju bila igra na granici mogućeg i sama činjenica da jednostavno ne smijemo odustati, ne u ovom trenutku kad smo najviše potrebni da nam djeca ne usahnu pred jednim od ekrana i u strahu od fizičke bliskosti s drugim ljudskim bićima.”

O temama ovogodišnjeg Klikera Frühwald je dodala: “Teme ovogodišnjeg festivalskog programa, posebnost, različitost, inkluzija, ali i ljubav i prijateljstvo te odvažnost, iskristalizirale su se kao naša refleksija na ovaj vrlo specifičan trenutak u kojem trenutno živimo i trudimo se dalje stvarati i koliko je moguće normalno živjeti. Naravno, ne samo to. Kliker festival ima koncept na dugi rok. Čvrsto se oslanjajući na UN-ovu konvenciju o dječjim pravima koja kaže kako svako dijete, bez obzira na dob, spol, nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest, ekonomski status ili bilo što drugo, ima pravo na puno sudjelovanje u kulturnom i umjetničkom životu, kroz sadržaje primjerene svojoj dobi, kao i na igru i slobodno izražavanje, postavili smo misiju Festivala. Kliker festival daje inpute koji potiču na razmišljanje, ali i na sanjanje i praćenje vlastitih snova, koji razvijaju maštu i kreativnost.”

Sanja Tropp Frühwald (Foto: Petar Borovec)

Zašto je važno da djeca i mladi odrastaju gledajući suvremeno kazalište i posebice plesne predstave?

Sanja Tropp Frühwald: Ples, osim što je zdrav za i tijelo i duh i dušu, potiče posebnu vrstu empatije, onu kinestetičku. Tome najbolje svjedoče plesne predstave za najmlađu publiku, gdje je razumijevanje publike i plesača vrlo očito u samoj fizičkoj reakciji djece. Djeca i umjetnici dijele isti jezik, mi odrasli se više uplašimo apstrakcije, nego klinci. To je zato jer se ljudi često s godinama otuđe od vlastitog tijela. Uz ples to otuđenje ima puno manje šanse. Plesne predstave pružaju neposredno iskustvo, dozvoljavaju mašti i interpretaciji da procvjetaju tisućama cvjetova. Osim toga, važno je da su djeca izložena kvalitetnim umjetničkim sadržajima, u estetskom smislu. Evo, sasvim otvoreno i odgovorno tvrdim da u suvremenoj plesnoj umjetnosti za djecu i mlade ima puno manje trasha nego drugdje. I ima još jedna stvar, znanstveno je dokazano da ples, pokret i igra čine čovjeka sretnijim i zdravijim, a tome težimo svi, zar ne? Sreći i zdravlju!

Koji je tvoj osobni favorit u programu ovogodišnjeg Kliker festivala, koji s jednim djelom programa, rezidencijalnim i laboratorijskim, već traje, no ovaj drugi, predstave otvorene za publiku, mu tek predstoji?

Sanja Tropp Frühwald: Nemam. Moji favoriti su svi umjetnici koji su se odvažili ove godine biti s nama na prvoj liniji fronte, svi koji se ne daju i ne odustaju usprkos sasvim nemogućim uvjetima rada. Mislim da će naša publika znati vidjeti tu požrtvovnost i trud i da će doći na predstave. Za svaku dobnu skupinu imamo super program: za mlađe su tu inkluzivne „Neobične ljubavi“ Žaka Valente i Divert / IMRC kolektiva, za osnovonškolce, a i one malo starije vrhunska međunarodna ekipa plesača okupljenih oko Ceren Oran i njenog komada „Predivno drugačiji“ i za mlade su tu „One“, pulske koreografkinje iz amsterdamske koreografske škole Andree Gotovine. Uz sve to Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle dolaze s interaktivnim i Porinom ovjenčanim glazbenim projektom “Kišni razdraganci”. Kliker festival je festival koji je već 5. godinu za redom namijenjen mladoj publici. Ali granice se često brišu, posebno u nekim međugeneracijskim projektima koje radimo. Ono što ne volimo je biti isključivi- upravo suprotno!

Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević (Foto: promo)

Svi programi na KLIKER festivalu 2020. suotvoreni za javnosti besplatni. Za gore navedene programe nije moguće rezervirati mjesto već je isto moguće osigurati osobnim dolaskom na događaj 30 minuta prije početka, te omogućiti djelatnicima festivala prikupljanje vaših osnovnih podataka, mjerenje tjelesne temperature i dezinfekciju ruku, prema smjernicama HZJZ i Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Detalje o pridržavanju propisanih epidemioloških mjera možete pronaći naklikom na link: https://klikerfestival.com/info/

Detaljan program Kliker festivala (28.09. – 04.10) koji se odvija u Varaždinu, možete vidjeti na stranici: https://klikerfestival.com/

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X