‘Žarište’, Doringo, Kontesa – prestanak koncertnog drijemeža centra grada

Doringo za premijernu večer novog programa ‘Žarišta’ nije bio gurnut u vatru, već upravo suprotno, priliku za kvalitetan gig pred publikom je dobio bend koji ju je i zaslužio.

Doringo u Kontesi (foto: Marina Uzelac)

U zagrebačkom klubu Kazališta komedija Kontesa u najstrožem centru grada, tj. na uglu Jelačićevog trga sinoć je startao program ‘Žarište’ koji će biti posvećen suvremenoj autorskoj glazbi prvenstveno domaće scene. Nakon niza zatvaranja klupskih prostora za žive nastupe, centar grada je živnuo po tom pitanju uz glazbu Doringa i dobru posjećenost te premijerne večeri.

„Imamo odličnu scenu, a ona nažalost nema koncertni prostor u gradskom centru, tako da je ‘Žarište’ tek početak“; rekao mi je u razgovoru Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj novouspostavljene zagrebačke javne ustanove Novi prostori kulture, ujedno i jedan od inicijatora spomenutog novog koncertnog programa u Kontesi, klubu Kazališta Komedija. Također je istaknuo da se divi svim onima klupskim prostorima u gradu koji uspijevaju redovno održavati koncertne programe, te u tom smislu poručio da „Žarište“ ne treba gledati kao konkurenciju njima, već kao program od kojeg bi svi trebali imati koristi, posebno naša glazbena scena.

Doringo u Kontesi (foto: Marina Uzelac)

Činjenica jest da su se u postpandemijskom periodu jedan po jedan zatvarali klupski koncertni prostori u širem centru Zagreba, a upravo su oni izuzetno bitni za nastanak i razvoj glazbene scene za koju je prirodna putanja da kreće iz manjih klupskih prostora, a možda je još bitnije da ti dani kad se nastupa ne budu usred tjedna, kad je posjećenost redovno slabija, već da bude riječ o udarnim danima kao što su petak i subota.

U toj, mogu reći, vječitoj „kokoš ili jaje“ situaciji u kojoj se vode debate oko toga zašto zna biti slabija posjećenost na koncertima manje razvikanih, ali kvalitetnih imena, često se zaboravlja da su upravo takvi prisiljeni nastupati tijekom nepopularnih dana za izlaske. U tom smislu „Žarište“ kao da pokušava prekinuti taj „začarani krug“.

Doringo u Kontesi (foto: Marina Uzelac)

Konkretan primjer upravo je bila prva večer „Žarišta“. Nastupila je zagrebačka grupa Doringo koju publika nema baš previše prilike vidjeti uživo iako se radi o izuzetno kvalitetnom sastavu u kojem se isprepliću utjecaji psihodelije (što one zapadnjačke, što daleko istočne) i jazza i kojoj je sinoć, kao i na posljednjem albumu „Budem Budem“ (2021.), gostovao Mak Murtić na saksofonu i flauti.

Grupa predvođena gitaristom Dinkom Doringom, čovjekom koji se brine za vizualni identitet mnogih naših izvođača kroz video spotove i foto sessione, jednako je vrstan i nadahnut autor i instrumentalist, a sastav je u cjelovečernjem terminu drmao ritmom i uvodio publiku u atmosferične izlete, a te publike je itekako bilo u klubu koji je, može se reći „jednom davno bio rezerviran za jazz“ i koji bi po svoj prilici opet mogao postati prostor u kojem će se okupljati oni željnog kvalitetnog zvuka iz ruku glazbenika ove naše metropole.

Zaključak je da Doringo za premijernu večer „Žarišta“ nije bio gurnut u vatru, već upravo suprotno, priliku za kvalitetan gig pred publikom je dobio bend koji ju je i zaslužio. Sa će se tako nastaviti garantiraju i nastupi domaćih sastava Pseća plaža i Kozmodrum u naredna dva petka u svibnju u istom prostoru Kontese, a kako na tome ne bi stalo, dogovoreni su i koncerti u lipnju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X