Zašto najemitiraniji hrvatski autori ne proslavljaju svoj uspjeh u arenama pred publikom?

HDS ZAMP je u četvrtak 30. lipnja održao peto, sad već tradicionalno ljetno glazbeno druženje na kojem su se odlično zabavili brojni poznati ljudi iz glazbenog i medijskog svijeta. Razlog? Okupljanje najizvođenijih glazbenih autora, onih čije pjesme su se najviše emitirale, može se reći, ‘vladale eterom’ i posljedično donijele najviše autorske honorare.

Ivan Dečak, autor pjesme ‘Mali krug velikih ljudi’ koja je drugu godinu zaredom bila najviše emitirana domaća pjesma u medijima – na slici Ivan Dečak i Nenad Marčec (Foto: Matej Grgić / HDS ZAMP)

Jesu li to, dakle, najpopularniji hrvatski autori, a neki od njih i izvođači? Jesu.

I kako proslavljaju svoju apsolutnu dominaciju? Ležerno.

Bar tako piše Služba za odnose s javnošću HDS ZAMP-a u službenom newsletteru naslovljenom: „HDS ZAMP-ovo glazbeno druženje: zvijezde slavile u ležernom ljetnom izdanju“.

HDS ZAMP-ovo glazbeno druženje (Foto: Matej Grgić / HDS ZAMP)

Nadalje se navodi: „Uz nastupe banda Silente i mlade kantautorice Miriiam predstavljeno je i izvješće o umjetničkim i poslovnim rezultatima Hrvatskog društva skladatelja i njegove stručne službe ZAMP za 2021. godinu. Dobri rezultati u ostvarivanju autorskih prava i optimistične prognoze za budućnost pomogli su da večer protekne u ležernim i ugodnim tonovima raznih žanrova domaće glazbe.

Hitovi koncertno hiperaktivnog dubrovačkog banda Silente, koji je ovih dana objavio 4. album, raspjevali su i rasplesali sve okupljene. Mlada zagrebačka indie pop nada Miriiam predstavila se trima pjesmama, izvedenima uz gitaru kupljenu od novčane nagrade HDS ZAMP-a nakon što je početkom godine osvojila nagradu „Rock Off – Veliki prasak”, kao najveći potencijal naše scene.“

Poslovno izvješće HDS ZAMP-a za 2021. godinu

Nadalje: “Glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec čestitao je i zahvalio na suradnji svim autorima i glazbenicima i zaželio im aktivno i radno ljeto bez epidemioloških mjera.

Ivan Dečak, autor pjesme „Mali krug velikih ljudi” koja je drugu godinu zaredom bila najviše emitirana domaća pjesma u medijima (što mu se već dogodilo i s „Tangom”) proslavio je taj veliki uspjeh uz slavljenički šampanjac. Dobre su vibracije uz DJ-a Go Cuta, do kasno u noć dijelila poznata lica glazbene scene: Nikša Bratoš, Mia Dimšić, Matija Cvek, Ivan Hilje – Hiljson, Jura Pađen, Antonija Šola i Mario Regelja, Faruk Buljubašić Fayo, Damir Bačić, novinari Uršula Tolj, Dalibor Petko, Robert Krupa te brojni drugi glazbenici, novinari, poslovni partneri i djelatnici službe HDS ZAMP.“

Zanemarimo trenutno dominantni glazbeni ukus domaće publike po pitanju singlova, koji se može iz tjedna u tjedan provjeriti na službenoj stranici Billboarda u rubrici „Croatia Songs“ gdje od spomenutih u newsletteru možete pronaći samo Cveka i Hiljsona i zapitajmo se otvoreno: Ako je ovo okupljanje tržišno dominantnih autora i njihovih pulena, zašto HDS ZAMP nije bukirao, recimo, Arenu Zagreb?

HDS ZAMP-ovo glazbeno druženje (Foto: Matej Grgić / HDS ZAMP)

U čemu je problem? Zašto to ne proslaviti kako treba: pred nekih 17.000 posjetitelja koji znaju te pjesme napamet, ako prate domaće elektroničke medije?

Nije ovdje riječ o tamo nekim anonimcima, alternativcima, džezerima i sličnom ekipom koju primjerice prati tamo neki portal Ravno do dna.

Ovo su sve ‘kapitalci’ koji s čelnih pozicija slušanosti ne silaze već desetljećima. Oni najpopularniji, najtraženiji i dakako najemitiraniji. Čemu onda „ležerno“ i to u Rooftop Lateralu na 26. katu nebodera u Strojarskoj (prostor čak nije ni naveden u newsletteru, pa je propuštena ona osnovna novinarska informacija: „Gdje se nešto održalo?”)?

Jest da se uzvanici na 26. katu osjećaju bliže zvijezdama, kao što i jesu, matematički i astronomski mjereno, spram ostalih koji se vrzmaju po gradskom asfaltu, no zašto ne na ogromnoj pozornici, uz moćni razglas i blještavi light i video zidove? Pa da se otpuhne na trenutak i kriza i strah od pandemije jer bi kotač hrvatskog showbizza angažirao produkcije za nešto što je svud u svijetu win-win situacija, a to je ne za tamo neke anonimce, alternativce, džezere i sličnu ekipu koju primjerice prati tamo neki Ravno do dna, već za ‘kapitalce’ koji s čelnih pozicija slušanosti ne silaze već desetljećima. A ne na krovu nebodera i eventićem s manje uzvanika nego što ih je imao tamo neki Ravno do dna na svojoj rođendanskoj proslavi na kojoj se još morala kupiti i ulaznica da se iscijede prijateljski (čitaj: mali) honorari tamo nekim anonimcima, alternativcima, džezerima i sličnoj ekipi.

Silente na HDS ZAMP-ovom glazbenom druženju (Foto: Matej Grgić / HDS ZAMP)

Dakle, zašto ne Arena Zagreb ili neki drugi, recimo, open air prostor poput Otoka mladosti na Jarunskom jezeru? Pa ‘ajde i nek’ upad bude neki minimalni ili besplatan, jer će narod sve to isplatiti kroz popijeno i pojedeno uz ples na glazbu onih koje najviše vole, mjereno preciznim HDS ZAMP alatima.

Hajde, ako možete, pa da i jednom mediju kao što je ovaj ‘ležerno začepite usta’, obzirom da taj medij svako malo ima na dnevnom redu temu o raspodjeli sredstava između scene i ‘scene’.

Jer, eto, mi nekako vjerujemo da redoslijed treba biti: prvo raspodjela, potom neki dokaz koji opravdava raspodjelu (ima li bolji od koncertnog eventa, ako pričamo o glazbenoj industriji?), a tek na kraju ležerno guštanje s lovorikama na glavi na nekoj penthouse zabavi uz pićence sa suncobrančićem.

Ovako imamo redoslijed: prvo raspodjela i potom ležerno s lovorikama na glavi na nekoj penthouse zabavi uz pićence sa suncobrančićem.

HDS ZAMP-ovo glazbeno druženje (Foto: Matej Grgić / HDS ZAMP)

Last but not least, u objavi HDS ZAMP-a nigdje nisu bili navedeni diskografi i njihovi eventualni predstavnici. Možda je također u pitanju propust, kao što je bilo propušteno navesti mjesto održavanja „ležernog ljetnog okupljanja“, ali ako nisu bili pozvani ili su bili pozvani a nisu se odazvali, onda je to prilično znakovito.

Naime, svuda u svijetu (pa tako i kod nas) su diskografi ti koji medijima šalju singlove, liste i newslettere tijekom cijele godine kako bi što bolje pozicionirali glazbenike iz svog kataloga, uložili u kampanje i slične mehanizme tržišnog sustava. Zamislimo samo putanju karijere jednog Eda Sheerana (koji je, gle čuda, najslušaniji strani autor u Hrvatskoj 2021. godine) da kojim slučajem nema izdavača, već da svoje uratke objavljuje na Soundcloudu i Bandcampu. Nije da bi se baš nešto pročulo za njega, zar ne?

Također je jasno da Ed Sheeran, čak i da je dobio pozivnicu za ležerni ljetni tulum na nekom zagrebačkom neboderu uz nastupe Silentea i Miriiam, ne bi uspio doći zbog gustoće svojih obveza, ali tu su zato prisutni njegovi hrvatski licencni partneri koji su u krajnjem ishodu u cijeloj situaciji nešto i postigli obzirom na Edovu čelnu poziciju. Zar stvarno diskografi nisu vrijedni spomena u newsletteru HDS ZAMP-a ako su bili na ‘već tradicionalnom ljetnom glazbenom druženju’? A ako nisu bili, kakva je to onda poruka poslana?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X