Željka Veverec iz grupe Mangroove pred internacionalnim probojem

Talijanski glazbenik Fabio Puglisi na posljednjem albumu svog projekta Soul Basement surađivao je s pjevačicom naše grupe Mangroove Željkom Veverec. Upravo je taj novi album Soul Basementa počeo bivati ozbiljnije zamjećivan u Europi, a smiješi mu se i izlazak na američko tržište. rezgovor sa Željkom bio je i više nego neophodan…

Soul Basement

Koji su od već etabliranih izvođača služili kao neki uzori ili role modeli pri slaganju instrumentalno vokalnih obrazaca za Soul Basement? Mediji koji su vas prokljuvili spominju Everything But The Girl. I nisu predaleko.

Željka Veverec: Fabio je prije svega odličan klavijaturista i dolazi iz škole jazza i bluesa, voli funk, ali i kvalitetan pop. Na njega su kao muzičara utjecali mnogi glazbeni velikani od Mulgrewa Millera, Theloniousa Monka preko Steviea Wondera i Milesa Davisa, njegovi dragi bandovi što se popa tiče i jesu Kings of Convenience i Everything But The Girl što se i čuje na albumu „Yesterday, Today, Tomorrow“. Ali njegova naslušanost glazbe je stvarno široka.

Mangroove uz dosadašnja dva studijska albuma paralelno radi na trećem. Kako je ne biti debitant na domaćoj glazbenoj sceni ponikloj na nekim korijenima i tradiciji “Lagano, lagano” uz mash up zasada soula, funka, jazzy dance primjesa, a sve u nekoj laganijoj i plesnijoj pop formi?

Željka Veverec: Teško. Ja imam osjećaj da smo stalno debitanti iako moram priznati aktualni drugi album „Put na mjesec“ napravio je pomake i to nam puno znači. Stalno se čini da ili stojiš na mjestu ili uvijek sve radiš od početka. Ponekad malo frustrirajuće no onda ipak netko napiše lijepu kritiku, održiš super koncert i na kraju dana zadovoljan si svojim pjesmama iza kojih stojiš. I onda ti svi kažu treba ustrajat i vjerovat, a što ćemo – idemo dalje i jednoga dana probudit ćemo se kao ne-debitanti, a naša će pjesma svirati na radiju dok se vozimo prema rasprodanoj Areni gdje naš čekaju fanovi i koncert može početi.

Soul Basement 'Yesterday, Today, Tomorrow'

Što u slučaju Mangroovea to u praktičnom primjeru znači? Koncertno, medijski, airplayovski? Po prisutnosti i feedbacku na svoj rad. Jeste li zadovoljni, srednja žalost ili uvijek može bolje?

Željka Veverec: Nešto se pomaklo, ali naravno da uvijek može bolje i nadamo se da hoće barem u smislu više koncerata i medijske pristunosti koja onda naravno pomaže da se naša glazba širi dalje i dalje… Vrijedni smo i radimo na svom trećem albumu. U proljeće nam izlazi novi singl i mislim da moja suradnja sa Soul Basementom može samo pomoći Mangrooveu i nadam se da hoće.

Osim Mangroovea vezano uz Tonije u igru oko Soul Basementa ušuljan je i Chui, još jedan sjajan domaći a zapravo izvozni glazbeni proizvod kojem se pitanje djelovanja širi daleko van tuzemne prćije. Vjerujem da je suradnja kao i glazba bila dosta tečna i pitka…

Željka Veverec: Kako smo Toni i ja životni partneri (htjela ne htjela) sudjelujem u procesu stvaranja Chuija. A kako smo uvijek limitirani financijski i produkcijski postajemo kreativni i maštoviti tako što iskorištavamo sve iz svoje okoline. Tako je naš već poznati gost Matthew McGrath sudjelovao i na Chuijevom albumu kao vanzemaljac, na Mangrooveovom albumu kao odličan zviždač i tko zna što ga još čeka. Ja sam naravno drage volje pristala sudjelovati i na ovom Chuijevom albumu u „Venus Vs Mars“ kao i na prvom gdje sam isto posudila svoj glas. To je odličan projekt i super mi je što mogu sudjelovati i pomoći, a opet tu nisam obavezna puno misliti, raditi i nervirati se. Samo dođem napravim što Toni kaže i ju-huuu „rakija je tekla, ja sam pila“. što se pitkosti i tečnosti suradnje tiče.

Obzirom na njemačkog izdavača debija Soul Basementa, je li EU granica ili se ide diljem svijeta gdje postoji interesa za glazbom tog tipa?

Željka Veverec: Glazba nema granice – samo ljudi, a drago mi je da Stereo Deluxe nije orijentiran samo na Europu, već na cijeli svijet. Živi bili pa vidjeli – cijeli svijet!

Koncertno Soul Basement? Festivali? Soliranja? Obzirom na uspjeh prvog albuma i pjesme „Goodbye My Love“ vjerujem da je pitanje vremena kada slijedi nastavak.

Željka Veverec: Nadam se da ćemo prije svega puno svirati, promovirati ovaj album i uživati, za sad to je nabitnije. Već smo imali mali koncert u Berlinu za ljude iz kuće, prije toga malo smo se zagrijali u Zagrebu dok trenutno dogovaramo termine koncerata za Italiju i Njemačku. Hoće li ova priča imati nastavak vidjet ćemo i čuti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X