‘Zero Dark Thirty’ – srednjestrujaški film kontra srednje struje

Nitko od prikazanih karaktera ne dominira ekranom, iako se radi o najboljim operativcima, šefovima CIA i slično. O liku koji pak dominira ekranom oko 2 i pol sata ne znamo apsolutno ništa.

Prizor iz filma 'Zero Dark Thirty'

Ovaj film (kad razmislim, kao zapravo i velik broj oskarovskih filmova) je možda lakše cijeniti nego što je uživati u njemu i njegovoj kliničkoj preciznosti kojom se bavi svojim temama. No ne nominirati Bigelow za režiju na ovogodišnjim Oscarima jednostavno je suludo. Ne samo zbog činjenice da je film nominiran u kategorijama najboljeg filma, glumice i scenarija, i da je taj isti film s tim spomenutim nominacijama i pohvalama netko zaista morao i režirati, nego jer je cijeli taj film oslonjen upravo na odličnu režiju i performans Jessice Chastain. Možete li razumjeti njen lik? Ne morate. Što znamo o njenoj prošlosti i njenom životu? Ništa. Možda ga i nema. Možda nema ni prijatelje. Opsesija je ono što ima, ono što ju vodi i ono čime se film bavi. Ako ste gledali “The Hurt Locker” i kad pogledate “Zero Dark Thirty”, primijetit ćete gore spomenute stvari o likovima i neke će vam stvari biti jasnije. Upornost, neustrašivost, strah, odanost zemlji, prijateljima, kolegama, odanost sebi, želja za osvetom prema nekome tko vama ili vašim bližnjima nanese bol… – sve su to osobine koje Bigelow stavlja u svoje likove i zatim ih poput balona pušta da lebde kroz film, ne oslanjajući se na razvoj svojih likova koliko na analizu okolnosti u kojima se nalaze. Zašto ih ne moramo upoznati? Zato što ih većina gledatelja već poznaje.

Prizor iz filma 'Zero Dark Thirty'

Kao što je glavni lik u filmu “The Hurt Locker” u jednu ruku predstavljao sve američke vojnike, Maya su u neku ruku svi Amerikanci koji su izgubili nekoga u tom zločinačkom činu, koji traže pravdu i koji su uporni u tome da ju nađu. Što nakon toga i kuda dalje? Scena u kojoj Maya, nakon riješenog slučaja i ostvarenog cilja, shvaća da nema kome i nema kuda, emocionalno otvori cijeli film, a lik dobije sasvim novu dimenziju, rezultat su odlične Chastain u najhrabrijoj i najenigmatičnijoj ulozi do sada. No prije svega su rezultat kvalitetnog filmskog stvaralaštva koje u srednjoj struji hrabro ide kontra iste.

Ocjena: 9/10

(Annapurna Pictures, 2012.)


Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X