Zvjezdan Ružić glazbenim spotom protiv rasizma

Film ne govori isključivo o rasizmu, već svim oblicima nasilja te nosi poruku o tome kako promjena u svijetu dolazi od pojedinca.

Zvjezdan Ružić

Zvjezdan Ružić projektom Pianotron, ostvaruje svoje dječačke snove lebdeći nad svim izazovima koje bi mnogi nazvali preprekama. Ovaj nas glazbenik nikada ne propusti oduševiti realizacijom svojih netipičnih ideja. Sa svojim je instrumentima plovio morem, ali i priredio pravi spektakl na maksimirskom jezeru. Iako primarno jazz glazbenik, Zvjezdan je pomičući granice, izgradio jedan potpuno novi, vlastiti žanr, kao spoj jazza, elektronske i filmske glazbe. Tako je još jednom odlučio iskoračiti izvan okvira poznatog objavivši svoj prvi kratki glazbeni film naslova “Who Taught You That”.

“Prije dvije godine u suzama sam na vijestima gledao zapomaganje Georga Floyda: “I can’t breathe!”, dok mu je policajac apatično držao koljeno na vratu pa ga u konačnici i ugušio. Ta scena me rastužila i dirnula, a u meni se javilo bezbroj pitanja. Tko te je to naučio? Tko je ta osoba koja ti je objasnila da boja kože čini razliku u vrijednosti? Tko si je uzeo za pravo reći ti da je ispravno drugima zadavati bol, da tvoja vjera vrijedi više, da su jedino tvoji stavovi ispravni?” Za mene je to simboliziralo sve ono što je čovjek čovjeku spreman napraviti iz uvjerenja koja su mu nametnuta i koja je u konačnosti prihvatio, “ objašnjava Zvjezdan. Svoju ganutost u tom trenutku, Zvjezdan je odlučio zapisati u notama i tako je nastala skladba “Who Taught You That”, koju je izveo u suradnji sa svjetski poznatim Harlem Gospel Choirom iz New Yorka.

“Prije nekoliko godina, proveo sam mjesec dana u New Yorku, a glasovi gospel zbora iz Harlema posebno su mi se urezali u sjećanje. Dok sam stvarao skladbu, pjevušio sam središnji dio želeći dočarati anđele koji vape za ljubavlju i mirom. Harlem Gospel Choir mi je pomogao prenijeti poruku i dočarati moje nesnalaženje u tom svijetu mržnje i netrpeljivosti,” kaže Zvjezdan.

Nakon uvrštavanja skladbe “Who Taught You That” na svoj novi album “Inspiration”, Zvjezdan je odlučio napraviti kratki glazbeni film kojeg je realizirao u suradnji s redateljem Filipom Gržinčićem. Film ne govori isključivo o rasizmu, već svim oblicima nasilja te nosi poruku o tome kako promjena u svijetu dolazi od pojedinca.

“Svi čekamo svijet da se promijeni, da se dogodi nekakvo čudo, u tom silnom čekanju drugih, sve ostaje isto. Promjena je u svakome od nas. Mi smo taj svijet kojeg uporno želimo mijenjati. Kada promijenimo svoju percepciju svijeta, zapravo mijenjamo svijet. Kada se mi promijenimo, utječemo na naše bližnje, inspiriramo ih da i oni postanu bolji. Kada dajemo ljubav, ljubav se sama multiplicira. I obrnuto – naravno. Upravo o toj temi govori ovaj film, koliko veliku moć promjene svaki pojedinac nosi u sebi samome. Koliko je zapravo malo potrebno da svijet postane ljepše mjesto,” govori Zvjezdan.

Za ostvarenje ovog filma zaslužan je kreativni dvojac Gržinčić. Filip i Slađana raspisali su scenarij na temelju Zvjezdanove priče, pomno odradili audicije za glumce i krenuli u realizaciju. Iako je svečana premijera filma održana 21. rujna, u Art kinu u Rijeci, još uvijek stignete uploviti na Zvjezdanovo Pianotron putovanje 12. listopada u Tvornici Kulture u Zagrebu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X