‘20,000 dana na Zemlji’ – obvezatno gradivo za sve ljubitelje Nicka Cavea

U sklopu 17. Motovun Film Festivala prikazan je dokumentarac Iaina Forsythea i Jane Pollard ‘20,000 dana na Zemlji’, pobjednik Sundancea u kategorijama najbolje režije i montaže, a koji tobože prikazuje jedan dan u životu genijalnog australskog pjesnika i glazbenika Nicka Cavea, no zapravo se bavi istraživanjem kreativnoga procesa u umjetnosti uopće.

'20,000 Days on Earth'

Riječ je o rokumentarcu, tako da u njemu ima glazbe, ponajviše sa zadnjega albuma Nicka Cavea i The Bad Seedsa „Push the Sky Away“, pritom i neobjavljenih poput „Give Us A Kiss“ i manje poznatih („Animal X“), no glazba čak ni nije ‘glavni junak’ ovoga filma.

Forsythe i Pollard već godinama surađuju s Caveom, režiraju mu spotove i dokumentarce, pa su se u ovom filmu radije pozabavili podzemnim vodama stvaralaštva nego faktografijom i rezultatom. Cave u seriji razgovora sa psihijatrom, suradnicima (Warren Ellis), bivšim suradnicima (Blixa Bargeld, Kylie Minogue) i prijateljima (Ray Winstone) i otkriva pozadinu kreiranja djela koje nije produkt inspiracije koliko umjetnikova svijeta koji ovaj mora neprestano graditi, stvarati, rušiti i nadograđivati u iscrpljujućem danonoćnom radu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WDlmnXBUoH0[/youtube]

Plakat filma prikazuje Cavea za pisaćim strojem na teškom drvenome stolu, okruženoga bezbrojnim knjigama o svim zamislivim temama. To je Caveov ured u Brightonu u kojemu on, za razliku od ostalih umjetnika i rock zvijezda, radi osmerosatni radni dan na stvaranju i širenju polja svoje umjetničke djelatnosti. I dok svaka riječ izgovorena u offu odiše Caveovom poetikom i filozofijom, u razgovorima s prijateljima vidimo ga u opuštenom i duhovitom izdanju, na koje su oni što površnije poznaju njegov lik i djelo, manje pripremljeni. To se najviše odnosi na razgovor s Warrenom Ellisom o koncertu Nine Simone. S jedne strane dubok i ozbiljan, s druge vrckav i otkačen, film i tim konceptom prati dualitet sakralnog i profanog koji se nalazi u samoj srži Caveove filozofije.

Vizualno prekrasan, glazbeno nenadmašan, pametan i zabavan, „20,000 dana na Zemlji“ obvezatno je gradivo za sve ljubitelje Nicka Cavea, ali zbog vrhunske realizacije i univerzalne teme u pozadini bit će zanimljiv i onima koje zanima više od glazbe. Bez sumnje, riječ je o unikatnome rokumentarcu, jednome od najboljih uopće, koji je nemoguće pogledati samo jednom.

Ocjena: 10/10

(Corniche Pictures, BFI, Film4, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X