Ako se možete naježiti na slušanje glazbe, vaš mozak bolje obrađuje informacije

Fenomeni ježenja ili teškog gutanja sline uslijed zadovoljstva slušanja glazbe u određenim trenucima postali su predmet izučavanja znanstvenika.

Reagirate li nekad na glazbu ježenjem? (Foto: Wikipedia)
Reagirate li nekad na glazbu ježenjem? (Foto: Wikipedia)

Kako navodi Independent, bivši student Harvarda Matthew Sachs proučavao je pojedince koji su se ježili na glazbu. Od dvadeset ispitanika njih deset je izjavilo da im se događa da na taj način reagiraju na, njima dobru, glazbu.

Sachs im je potom skenirao mozak i otkrio kako osobe koje su fizički reagirale na glazbu imaju gušću strukturu vlakana koja povezuju slušni kortekst i centre za obradu emocije. Dakle, uvidio je da je moždana komunikacija bolja i da time osobe koje se naježe na glazbu imaju drugačiju strukturu mozga.

“Imate li više vlakana između slušnog korteksa i centara za emocije, prenošenje informacija je učinkovitije, a time je efikasnija i njihova obrada”, napisao je Sachs u magazinima Oxford Academic i Neuroscience i dodao: “Ako se naježite na glazbu, vjerojatnije je da su i vaše emocije snažnije. Ti osjećaji mogu biti povezani  i s uspomenama na neku pjesmu, a to se ne može kontrolirati u laboratorijskim uvjetima.”

Znanstvenik je najavio kako će svoje istraživanje proširiti na veću skupinu ljudi jer mu je cilj utvrditi neurološki uzrok i može li se glazba koristiti u liječenju psiholoških poremećaja, posebice depresije, jer naglašava kako depresija onemogućava užitak u svakodnevnim radnjama i stvarima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X