Ako se možete naježiti na slušanje glazbe, vaš mozak bolje obrađuje informacije

Fenomeni ježenja ili teškog gutanja sline uslijed zadovoljstva slušanja glazbe u određenim trenucima postali su predmet izučavanja znanstvenika.

Reagirate li nekad na glazbu ježenjem? (Foto: Wikipedia)
Reagirate li nekad na glazbu ježenjem? (Foto: Wikipedia)

Kako navodi Independent, bivši student Harvarda Matthew Sachs proučavao je pojedince koji su se ježili na glazbu. Od dvadeset ispitanika njih deset je izjavilo da im se događa da na taj način reagiraju na, njima dobru, glazbu.

Sachs im je potom skenirao mozak i otkrio kako osobe koje su fizički reagirale na glazbu imaju gušću strukturu vlakana koja povezuju slušni kortekst i centre za obradu emocije. Dakle, uvidio je da je moždana komunikacija bolja i da time osobe koje se naježe na glazbu imaju drugačiju strukturu mozga.

“Imate li više vlakana između slušnog korteksa i centara za emocije, prenošenje informacija je učinkovitije, a time je efikasnija i njihova obrada”, napisao je Sachs u magazinima Oxford Academic i Neuroscience i dodao: “Ako se naježite na glazbu, vjerojatnije je da su i vaše emocije snažnije. Ti osjećaji mogu biti povezani  i s uspomenama na neku pjesmu, a to se ne može kontrolirati u laboratorijskim uvjetima.”

Znanstvenik je najavio kako će svoje istraživanje proširiti na veću skupinu ljudi jer mu je cilj utvrditi neurološki uzrok i može li se glazba koristiti u liječenju psiholoških poremećaja, posebice depresije, jer naglašava kako depresija onemogućava užitak u svakodnevnim radnjama i stvarima.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X