Anish Kapoor projektira mobilnu koncertnu dvoranu

Kipar Anish Kapoor dizajnira pokretnu koncertnu dvoranu kako bi olakšao dolazak glazbe i umjetnosti u japansku regiju koju je u ožujku pogodio potres i tsunami.

'Cloud Gate' kipara Anisha Kapoora, izloženo u Chicagu 2004. (Foto: Anishkapoor.com)

Buduća mobilna dvorana će moći primiti 700 gledatelja, a bila bi konstruirana od laganog materijala, dok bi pneumatska struktura omogućavala brzo napuhavanje dvorane. Naručena od švicarskog Lucerne festivala, dvorana će se graditi u suradnji s japanskim arhitektom Aratom Isozakijem, javlja BBC. Ista bi trebala biti u upotrebi u proljeće iduće godine. Projek je nazvan Ark Nova – A Tribute to Higashi Nihon. Higashi Nihon je područje u Japanu koje je u ožujuku ove godine pretrpjelo najveće razaranje uzrokovano potresom i tsunamijem.

„Mi sigurno ne možemo izbrisati groznu bol i patnju“, izjavio je Michael Haefliger, izvršni direktor Lucerne festivala i dodao: „ Ali kroz glazbu i umjetnost možemo ljudima u regiji pružiti novu nadu.“

Koncertna dvorana bit će prevožena po lokacijama devastiranog područja u Japanu. Program uključuje jazz koncerte i koncerte klasične glazbe, a također će se koristiti i za ples i multimedijalne projekte. Očekuje se da će se u projekt uključiti brojni sponzori kako bi program bio besplatan za lokalno stanovništvo.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X