Antonio Sanchez Special Quartet u INK-u – jedinstveno koncertno iskustvo

U sklopu 3. Backstage Livea u Istarskom narodnom kazalištu u četvrtak 15. srpnja nastupio je Antonio Sanchez Special Quartet.

Antonio Sanchez Special Quartet u Istarskom narodnom kazalištu (Foto: Dejan Štifanić)

Antonio Sanchez autor je kojeg karakteriziraju mnoge pozitivne crte. On je bubnjar koji je u centru zbivanja, sa svim reflektorima – i doslovno i figurativno – uperenim u njega. Ako je vjerovati atmosferi koju su iznjedrili on i njegovi kolege ovoga četvrtka u INK, Sanchez se u toj ulozi jako dobro snalazi. Bez zadrške, pružao je dosta individualno iskustvo, individualni perfomativni trenutak – jedinstvenu točku u vremenu kojoj će se mnogi rado vraćati u naredno vrijeme. Vlastiti dah činio se sinkroniziran sa svima u prostoru…

Antonio Sanchez Special Quartet u Istarskom narodnom kazalištu (Foto: Dejan Štifanić)

Na granici između kaosa, sjete i apsolutnog mira vidimo čovjeka odozada koji to nije – vidljiv je u svakom trenutku, njegova pojava blista poput iskre u zamračenom teatru, a u razgovoru s publikom daje do znanja kako je on jedan od nas. Želja za stapanjem sa svima “preko daske” bila je ogromna.

Ono gdje je Rush uspio nabasati na dobitnu kombinaciju guranjem Neila Pearta na produkcijski i aranžmanski puls, ili gdje je Hüsker Dü gradio introspektivne udarce na račun Granta Vernona Harta, Antonio Sanchez našao je unutar svog kvarteta dovoljno prostora da se čuje, vidi i osjeti njegova autorska vizija.

Antonio Sanchez Special Quartet u Istarskom narodnom kazalištu (Foto: Dejan Štifanić)

Ta prozračnost bila je prisutna tijekom cijelog koncerta, čak i u iznimno kratkim stankama gdje se Sanchez obraćao uzvanicima na jedan ugodan, prisni način – rekavši kako mu je iznimno drago što su ipak uspjeli zasvirati u Hrvatskoj usprkos svim logističkim i ostalim preprekama koje je pred njih bacio koronavirus.

Nedugo nakon koncertna početka, u duhu izrečenih riječi zahvalnosti oko ponovnog povratka u Hrvatsku, Sanchez je na pozornicu izveo svoju suprugu Thanu Alexu Pavelić, pjevačicu hrvatskih korjena. Thana je uglavnom podebljavala svirku, koristeći se svojim vokalom manje u svrhe postavljanja podloge, a više kao punopravni dodatak instrumentariju kvarteta. Osim Sancheza i Thane, ukazali su se naravno i Miguel Zenon (alt saksafon), Scott Colley (kontrabas), Donny McCaslin (tenor saksofon).

Antonio Sanchez Special Quartet u Istarskom narodnom kazalištu (Foto: Dejan Štifanić)

Na koncertu se vidjelo i iskazivanje tehnike tipično za klasičnu jazz postavku, ali zalijevanje virtuoznosti nije bilo ni pretenciozno, ni nužno problematično za koncertni doživljaj – kako se kvartet uvelike oslanja na energičnost i spontane, suptilne impro momente. Oni su u svakom smislu nosili koncert, naglašavajući pritom nužnost improvizacije, rada u trenutku koji je inspiriran motivima sadašnjeg vremena, ali i tanko osvjetljenim kazalištem u centru Pule.

Antonio Sanchez Special Quartet u Istarskom narodnom kazalištu (Foto: Dejan Štifanić)

Jasno je da se ono čemu se svjedočilo neće ponoviti opet. Sanchezova afekcija prema hrvatskom tlu ostala je u zidinama Istarskog narodnog kazališta kao uspomena, privilegija koja će odjekivati sve dok se idući put opet sa svojim, kako mu priliči, posebnim kvartetom ne pojavi na istoj pozornici.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X