Arrested Development: Mi dolazimo iz istog mjesta kao i gangsta rap

Povodom predstojećih koncerata grupe Arrested Development razgovarali smo s jednim od osnivača. Speech se između ostalog osvrnuo na nepravde i stereotipe koji prate crnu zajednicu u Americi, važnost izgrađivanja ispravnih stavova, kao i definiciji samog hip hopa.

Speech - Arrested Development (Foto: John Kane)

Po prvi puta u svojoj gotovo dvadeset godina dugoj karijeri Arrested Development dolazi u Hrvatsku u sklopu promotivne turneje novog albuma “Strong”. U Zagrebu će nastupiti u Aquariusu 7. lipnja, a dva dana kasnije u Rijeci. Deveti po redu studijski album benda snimljen je 2010. godine, a njihov duhovni vođa i najstriji član benda Baba Oje završio je u bolnici.

Speech, Motsho Eshe (Swahili za Black Life), One Love i Tasha Larae su vokali, a  prate ih Za’ na basu, Rasa Don za bubnjevima i JJ Boogie na gitari. Osim što su svi vrsni glazbenici, Rasa Don je grafički dizajner koji je osmislio logo benda. Najmlađa članica benda Tasha dizajnira i izrađuje naušnice koje su modni dodatak i suvenir s turneje istovremeno.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dgtcTVDcjH0[/youtube]

Za sve one koji nisu znali Arrested Development u medicinskom riječniku prevodi se kao zastoj u razvoju. Naprotiv tome glazba koju izvode daleko je od zaostale. Osim što njihov suvremeni zvuk poseže duboko u korijene afričke glazbene kulture, tekstovi su im angažirani i na zemlji. Arressted se smatraju alternativom gangsta rapu s početka devedesetih i svakako jednim od važnih imena na američkoj sceni iz Atlante, grada u kojem dominira crna i hispano  zajednica.

Povodom predstojećih pet koncerata u našoj regiji porazgovarali smo nakratko s  osnivačem benda i autorom većine pjesama Speechom, koji je ujedno i autor knjige “What is sucess?”.

Speech: Ime smo uzeli od jednog punk benda koji je prestao s radom.

Kako je bend dobio ime?

Speech: 1987. prijatelj je imao punk bend koji se zvao Arrested Development. Kada su se raspali zamolio sam ga da ja iskoristim to ime.

Kroz vašu glazbu stvarate i potičete kod publike socijalne stavove, da li vas je ta činjenica odredila kao alternativni hip-hop?

Speech: Generalno sam mrzio taj termin alternativni rap zbog toga što to dijeli i potlačuje snagu repa. Rep se oduvjek bavi različitim kulturama i gledištima. Mi dolazimo iz istog mjesta kao i gangsta rap, isto smo deprimirani i razočarani osim što smo se mi odlučili boriti protiv deprimiranosti i neznanja! Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X