Arto Lindsay ‘Encyclopaedia of Arto’ – Brazil, seks, buka!!!

Panameričke putešestvije No Wave gitarista i pjevača, a kasnije kantatutora i producenta iz posljednjih 20 godina diskografije objedinjene su kompilacijom koja ujedinjuje obje obrazine njegovog izričaja – i sirovost i nježnost.

Arto Lindsay 'Encyclopaedia of Arto'

Jedno od markantnijih imena njujorškog odgovora na new wave, tzv. No Wave scene, pored saksofonista-pjevača Jamesa Chancea, bubnjarke-elektroničarke Ikue Mori, trombonista Josepha Bowieja i pjevačice-performerice Lydije Lunch, svakako je i gitarist Arto Lindsay iz grupe DNA. Zid buke sastavljen i od nekolicine električnih gitara odjednom, već su prakticirali neki skladatelji Downtowna, no postavljanje bombe u samu jezgru pop-pjesme, osobitim i vrlo samoukim stilom sviranja gitare, pečat je junaka ovog teksta.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IKOhni-j9_M[/youtube]

Rođen prije 61 godine, krajem mjeseca svibnja, u Richmondu, Virginiji, u djetinjstvu seli u Brazil, kamo familiju odvode roditelji misionari. Lindsay je u pubertetu doživio erupciju koja je zaklekla i dalje od tih autorskih koljena. Naime, krajem 60-ih kao odgovor na diktaturu desnice, u Brazilu se javlja pokret Tropicalismo, čiji su predstavnici grupa Os Mutantes, kao i slikari, te slikarice iz grupe neokonkretista. U smislu Artoovih preuzimanja njihovih stilskih značajki, kao i etosa, istaknimo kantautora Toma Zea, s pjesmom čiji je moto, „grijeh je moje spasenje“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_AntXKjB2Lo[/youtube]

Prvi disk kompilacije započinje gitarskim duetom „4 Skies“ na kojem svira Amadeo Pace, iz grupe Blonde Redhead, dok šumove dodaje Brian Eno, izbornik i producent kultne ploče „No New York“. Melankolične su to pjesme, posljedica površnih ljubavnih veza, koje su refleksija i na megalopolis i na figuru umjetnika na tržištu. Istaknimo tu i kantautora Michaela Franksa. Taj američki odgovor 70-ih na bossa novu, izvršio je veliki utjecaj na Artoa, iako će kritika uvijek radije navesti Princea, čija se live-verzija „Erotic City“ nalazi na drugoj strani, baš kao i „Simply Beautiful“ Ala Greena. Iako, izborom ovih covera Arto nudi emociju frajerske karnalnosti, uz zid buke, viđen u svjetlu faličnog erotskog artefakta, zna on biti i razoružavajuće suptilan; poslušajmo samo pjesmu „Complicity“, s poantom „zažvalimo se u sijenu kao dvojezični dvojac“.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OlKSv7dNOgs[/youtube]

Od 1996. nadalje, od albuma „O Corpo Sutil“, studijski stalno surađuje s bas-gitaristom Melvinom Gibbsom, gitaristom Viniciusom Cantuáriom, te producentom Andresom Levinom. Na singlici „Combustivel“ Lindsay pjevanjem priziva stil Caetana Velosa, najvećeg živućeg predstavnika Tropicalismo pokreta, koji ga je i sam ugostio na „Estrangeiru“, još iz 1989. A već u intervjuu za britanski mjesečnik The Wire, 1983. godine, navodi kako mu je želja odsvirati koncert s brazilskim udaraljkašima i njujorškim DJ-ima, što ostvaruje 1997. na disku „Hyper Civilizado“, kad illbient DJ-i remiksiraju njegove pjesme. (Kako Arto voli spajati nespojivo, dodajmo u kulturni miks i remikseve koje je novosadski producent Suba napravio s Astrud Gilberto, tek toliko da osjetimo isti senzibilitet za dekonstrukciju iz našeg areala. – op. aut.)

Na drugom disku čeka nas Arto-nervčik. Tamo neljudskim urlicima koji podsjećaju na prezime slavnog francuskog kazališnog režisera, garnira svoje umivene studijske snimke. Čekaju nas žive verzije nekih pjesama s prvog, poput „The Prize“, „Invoke“ i „Illuminated“, dok izbor zatvara „Wall of Guitar“ snimljen u produkciji njemačkog nacionalnog radija u berlinskom Berghainu, referentnom mjestu (još?) subverzivne seksualnosti noćnog života. Usprkos redovnoj koncertnoj aktivnosti, Arto oklijeva s novim albumom, te kompilaciju, koliko god ga voljeli, ne možemo nagraditi superlativima.

Ocjena: 7/10

(Northern Spy, 2014.)

Vid Jeraj uređuje i vodi emisiju Slušna obmana koja se svake nedjelje od 22,00 sati emitira s www.radio808.com.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X