The Comet is Coming u Kinu Šiška – Post-MENT-al jazzz… baš baš!

Kako pisati o koncertu koji ti se baš i nije svidio, ali derao je tako dobro da je ipak ostavio okej dojam? Upravo to se desilo na koncertu povodom trećeg gostovanja britanske post-fusion atrakcije The Comet is Coming 1. travnja u Ljubljani.

The Comet is Coming u Kinu Šiška (Foto: Vid Jeraj)

Po prvi su put posjetili grad još 2017., na Drugoj godbi koja će se od predstojećeg 22 – 30. svibnja održati po 39. put, netom nakon nominacije Mercury Prize za svoj debut, odnosno tada aktualnim albumom. Ovaj ih je put ugostila Kino Šiška dan po svršetku festivala MENT nakon što je od RDD teama u gradu ostao tek dežurni desperado.

Kometi su, ugrubo, post-fusion-synth-bubanj-saks-trojka iz “Male Britanije” u kojem svira tenor-saksofonist Shabaka Hutchings, jedan od onih koji u novim političkim okolnostima post-commonwealthskog svijeta kroji uzde kreativnih kaosa, pomalo se kritički obazrijevši spram prve faze svoje karijere, o čemu je pričao u intervjuu za Tidal… (Za one koji kuže lingo, propituje svoje rootycal, a napustivši stare lickove i phrasing, unosi par novih, a ako baš želite, preselio se s druge i četvrte na prvu i treću!)

Shabaka je zajedno s gostovanjem Sons of Kemet na Drugoj Godbi 2015., te potonjim s Ancestors bio u gradu već sedmi put.

The Comet is Coming su došli uz napucani uvod, napavši publiku arsenalom hitića sa Spotača, pravo u glavu! Gerade, bacili su se na posao s tamnim cvikama, majicama bez rukava i motoričkim pokretima, preuzevši veliki stage Kina Šiška, u dosta drukčijem izdanju od indie-funk dueta koji je razorio Channel Zero na Godbi 2017. godine, kad su promovirali svoj drugi EP “Death to the Planet”.

I dok su njih dvojica uzeli prvi break, Shabaka je izišao na suho bez efekata na lulici saksofona, bez harmonijskih ili melodijskih na bacanje… Odsvirao je svoje molske skale na golo, ali prirodno, baš poput pret-a-demoller baseva DJ-a Shekuze, koji se pobrinuo oko zagrijavanja publike.

Vangelisovskim uzvraćanjem udarca uzvratio je Dan Leavers, na samo, prije nego li će bend sletjeti u blok psihodeličnog funka, manje ćoškastog od uvodnog bloka, zahvaljujući čarobiranjima bubnjara Maxa Halleta. Pokupili su oni dosta od Sun Ra ideologije, premda prije dijele ribnjak lajkova s jednim Hieroglyphic Being, dok bi zagriženi fanovi očekivali da s oblaka potegnu još do zvjezdanih puteva.

Surprise, surprise, potom su ga klepili takvom kakofonijom fall-to-the-floora da su se slučajni namjernici naprosto – ludo pogubili. A ondak, kad se cijeli ovaj niz već pretopio u nabrijanu space-operu, Shabaka je isfurao Kamasijevsku noišnju i spičio show ‘onim najnovijim starim’. Zlatom punim duha, Komet ga je zabio u zemlju. Baš, baš blues.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X