Festival (Ne)poslušno/Sound (Dis)obedience – prva dekada

Festivalska izvedba monodrame ‘Ustavite se/Stop”’ autorskog dueta Nina Dragičević/Irena Tomažin u dojmljivom dijalogu s Konstraktom.

Doug Hammond na festivalu (Ne)poslušno (foto: Marcandrea)

Solo-nastup „Griot” bubnjara Douga Hammonda koji se prije 50-ak godina upisao u glazbenu povijest kao bubnjar Nine Simone, Charlesa Mingusa i Sonnyja Rollinsa označio je završetak festivala (Ne)poslušno koji se u ljubljanskom kulturnom centru „Španski borci” odvijao od 31. ožujka do 2. travnja. (Ne)poslušno, odnosno, Sound (Dis)obedience je središnja slovenska ‘glazbena’ manifestacija za prakse koje svoje pravo građanstva pronalaze u sintaksi eksperimentalnog ethosa.

Doug Hammond na festivalu (Ne)poslušno (foto: Marcandrea)

Iščekujući slijetanje saksofonista Martina Küchena iz Švedske koji će završiti večer premijernim nastupom uz pijanista (s ‘preparacijama’!) Agustija Fernandeza i bubnjara Zlatka Kaučiča, festival je ‘pogodio’ Hammond – iskonski roots-izvođač. Set bubnjeva, vokal i kalimba, izložio je primalni verbalni flow s referentnim točkama u Motown-soulu i proto-hip-hopu, tu negdje… Autor nekolicine pjesničkih zbirki, istaknuti pedagog i studijski muzičar koji je svirao s Carlom Coxom, Hammond je do 2008. predavao na akademiji Bruckner u Linzu, gdje i živi, kad nije u rodnom Detroitu. Prije 20 godina njegov je student bio Tomaž Grom, umjetnički vođa (Ne)poslušnog, obećavajući student s kojim se još onomad i zaputio na europsku turneju…

Sudionici radionice Jonasa Kochera na festivalu (Ne)poslušno (foto: Marcandrea)

Večer su otvorili sudionici radionice Jonasa Kochera, harmonikaša i improvizatora u nas poznatog kao suosnivača Šalter Ansambla koji je na otvorenju festivala prošaranom s tri dueta, nastupio s elektrofoničarem Gaudenzom Badruttom. Sudionici radionice su pored etabliranih lokalnih glazbenika bili i poneki mladi „suvremenjaci”, tako da su nakon uvodnog ‘ansambl’ nastupa – dva bubnjara i vokalistICa, nastupili i vibrafonist, violinist, gitarist i saksofonist u duetima i trijima.

Sae Lee na festivalu Neposlušno (foto: Mauricio Valdes San Emeterio)
Sae Lee na festivalu Neposlušno (foto: Marcandrea)

Festival je uglavnom šibao u prizemlju „Španskih”, tek je elektroakustička kompozicija „Limen” slovenskog skladatelja Tilena Lebara izvedena druge večeri u podrumu zdanja, s japanskom klaviristicom Sae Lee koja živi u Sloveniji. Meksički skladatelj Mauricio Valdes nastanjen u Sloveniji (koji nam je ustupio svoje fotografije s festivala – op. aut.), pritom je preko 6-kanalnog sustava materijalizirao zvuk skladbe. Večer je započeo kvartet električnog gitarista Sama Šalomona predstavljajući album „Before it Rains” uz Ceneta Resnika (tenor-saksofon), Jošta Drašlera (kontrabas) i Bojana Krhlanka (bubnjevi; koji je već sljedeće večeri nastupio u Zagrebu s Laibach – op. aut.) s naglaskom na melodijskom aspektu muziciranja.

Kvartet Sama Šalomona na festivalu Neposlušno (foto: Marcandrea)

Večer je kulminirala monodramom „Ustavi se/Stop” pjesnikinje, skladateljice i sociologinje Nine Dragičević iz 2021. godine u izvedbi glumice i vokalistice Irene Z. Tomažin. Performans amplificira tok svijesti žene čija glava eksplozivno aterira u akvarij ispunjen vodom, gubeći takt, osvješćujući poziciju umjetnice u sustavu koji joj nagriza egzistenciju do ludila i smrti. Djelo je u dojmljivom odnosu s „New York Social Life”, jednim od pionirskih radova Laurie Anderson iz 1977. godine, ali ništa manje ni s ovime o zdravlju što je svima u facu lansirala Konstrakta.

Irena Z. Tomažin na festivalu Neposlušno (foto: Marcandrea)

Onirički koncert koji je uslijedio teško je samom svojom dinamikom i logikom uopće dovesti u vezu s ostalim izvedbama večeri, lako za prevladavajuću žanrovsku heterogenost… Psihodelizacija udaraljkaša, možda, a muzikolozi neka mi oproste: Ingrid Schmolliner na prepariranom klaviru izvlači kristalno visoke serije koje će prizvati prstomlat Stevea Reicha ili Chrisa Abramsa, dok Emilio Gordoa na vibrafonu simultano intervenira parom batića u lijevoj, a gudalom u desnoj ruci kao da su ta pomagala instrumenti, dok je vibrafon medij zvuka… Zvučno prianjajući estetizaciji tišine berlinske scene, trio „apstrahira” zvuk kolektivnom improvizacijom pointilističkog usmjerenja u kojem im se pridružuje Adam Pultz Melbye na kontrabasu. Kao trio su prošle godine objavili album pod naslovom GRIFF na etiketi Inexhaustible Editions iz Ljubljane, nastao na rezidenciji čuvenog festivala u Moersu, a imena kompozicija preuzeta su iz pjesme glazbenog pisca i pjesnika Andrewa Choatea, očito nastale kao poezija primijenjena nakon nastupa.

Trio Ingrid Schmolliner na festivalu Neposlušno (foto: Marcandrea)

Festival producentice Špele Trošt i u organizaciji Brigite Gračner daleko je od trkačkih showcase programa, čija je zadaća – učiniti stresnim i zavodljivim ono jedno te isto. Metamorfoza iz gledatelja u slušatelja nudi dovoljno resursa da se iskustvo prelije u refleksiju, a ove je godine Grom stvarno ponudio za svakog po nešto. Na tom je tragu objavljen i zbornik „Narobe. Na robu glasbene prakse” koji je predstavljen uoči festivala, kao i konferencija o promjenama u subkulturnom polju koju je moderirao Miran Rusjan. Koncert kojim je okončan festival, a na kojem je nastupio trio

Doug Hammond na festivalu Neposlušno (foto: Marcandrea)

Fernandeza, Kaučiča i Küchena, nije se nažalost dogodio potpisniku ovih redaka. Za desetgodišnjicu festivala, nabralo se sasvim dovoljno utisaka i s onih ranije odgledanih i doživljenih.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X