Besplatni koncerti u sklopu 13. Zagreb Jazz Festivala

Festival od ove godine traje dulje i odvija se na više lokacija.

13. Jazzg

Dio ovogodišnjeg programa su naime i četiri besplatna koncerta vrhunskih domaćih jazz glazbenika i to na četiri različite lokacije na otvorenome. Koncerti će se održavati subotom, u 12:30 sati.

Dana 8. listopada nastupa I.M.L.P. Quartet (Ivan Marincel (trombon), Luka Peršić (alt sax, flauta), Ivan Džajić (kontrabas), Borko Rupena (bubnjevi)) na uglu Gajeve i Bogovićeve. Riječ je o jazz kvartetu iz Zagreba predvođenim dvojicom puhača – Lukom Peršićem (alt.sax, flauta) i Ivanom Marincelom (trombon). Pojedinačno su publici poznati kao članovi sastava GAP quartet (Il Gruppo delle azioni progressive ), Cul de Sac i Franz Kafka Ensemble, a ovoga puta u proširenom i izmjenjenom izdanju nastavljaju suradnju započetu 2018. Kompozicije na programu uz članove sastava potpisuju Eric Dolphy, Ornette Coleman i Sonny Rollins.

Mirsad Dalipi Trio nastupa u Bogovićevoj kraj Sunca 15. listopada. Trio čine Ivan Kapec na gitari, Toni Starešinić na klavijaturama te Mirsad Dalipi na bubnjevima. Starešinić Kapec i Dalipi skupljaju snagu i energiju nastupajući u stilu Sunrise Session te objedinjuju samo najbolje u improvizacijama – jazz, afro ritmovi, hip-hop. Sviraju zajedno već niz godina – Toni i Mirsad u bandu Ede Maajke, Kapec i Mirsad u Balkan Zoo trio.

Oliver Potočnik Quartet 22. listopada nastupa na Europskom Trgu. Kvartet saksofonista Olivera Potočnika izvodi jazz standarde te moderne kompozicije trudeći se držati korak s današnjim trendovima i pristupima u izvedbi i improvizaciji. Glazbenici koji čine ovaj kartet dolaze iz različitih usmjerenja što ovaj kvartet čini zvukovno upečatljivim. U kvartetu su još: Pavle Jovanović (gitara), Ivan Džajić (kontrabas), Adriano Bernobić (bubanj).

Dana 29. listopada Valerija Nikolovska Trio (Valerija Nikolovska (vokal), Viktor Lipić (klavijatura), Janko Novoselic (bubnjevi)) nastupa na uglu Gajeve i Bogovićeve. Valerija Nikolovska (vokalist i tekstopisac) i Viktor Lipić (klavijaturist,skladatelj i producent), glazbeni su par koji djeluje zajedno već više od 20 godina, počevši sa grupom Mayales. Zajedničko glazbeno putovanje rezultiralo je s 4 albuma, uglavnom autorske glazbe i mnogobrojnim koncertima. Inicirali su nekoliko različitih projekata u suradnji s različitim glazbenicima; Trio LiVaDa s Damirom Šomenom s programom autorske glazbe i obrada jazz i soul standarda, „Nothing but The Blues“ s obradama funk jazz standarda, te najnoviji projekt s novim albumom „She Ka Ra“ s potpuno improviziranom glazbom. Također, rado i često izvode i program jazz standarda u manjim ili većim formacijama (Double Standards). Godine 2015. su snimili album autorske glazbe sa Jazz orkestrom HRT „Well Paid Girl”. Valerija i Viktor sudjeluju i u drugim projektima i s raznim glazbenicima.

Studeni je rezerviran za strane jazz virtuoze.

Jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza, Mingus Big Band nastupit će u Velikoj dvorani zagrebačkog Lisinskog 22. studenoga. Bit će to jedinstvena prilika da i hrvatska publika obilježi 100. godišnjicu rođenja velikog i neponovljivog Charlesa Mingusa. Budući da u Mingus Big Bandu svira krema newyorških glazbenika, a neki od njih djeluju i kao vođe sastava, tijekom godina bilo je puno promjena u sastavu, pa čak i na poziciji umjetničkog voditelja. Osim toga, Mingus Big Band ima najjaču “klupu”: na svakoj poziciji je barem desetak glazbenika u pričuvi, koji mogu uskočiti u slučaju potrebe i odsvirati ovaj zahtjevan program.

Dana 2. studenoga u Malu dvoranu Lisinski dolazi trio predvođen američkim jazz pijanistom i skladateljem Christianom Sandsom, 7. studenoga u zagrebačku Tvornicu dolazi Jazz/Takes Supergroup s modernim instrumentalnim jazz aranžmanima poznatih skladbi iz raznih žanrova i raznih bandova (Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains, Nirvana, Soundgarden, Chic, Abba, David Guetta, Metallica, Nas, Notorious B.I.G., A Tribe Called Quest, Patti Smith, The Ramones).

Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan 9.11. dolaze u kazalište Kerempuh predstaviti tradicionalnu glazbu njihovih kultura – Perzije (Iran) i Anatolije (Turska).

Svi strani koncerti počinju u 20 sati.

Ulaznice za koncerte u studenome potražite u sustavu www.ulaznice.hr i na https://kazalistekerempuh.hr/

Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X