Barbara Munjas: Promjena je neizbježna, ali i dobrodošla jer se iz nje uvijek rodi nešto novo i svježe

Barbara Munjas predstavit će uživo svoj debitantski autorski prvijenac ‘Right Place & Right Time’ u četvrtak 22. rujna u klubu DvaOsam na zagrebačkom Jabukovcu. Tim povodom razgovarali smo s istarskom glazbenicom o tome kako je uspjela redefinirati svoj izričaj, koliko je to trajalo, ali i o tome što očekuje publiku na skorašnjem nastupu.

Barbara Munjas (Foto: Ana Knežević)

Koliko je trajao rad na albumu „Right Place & Right Time“, tj. izjavila si da je rad na njemu bio put traganja za tebe?

Barbara Munjas: Krenulo je krajem 2016. godine, no tada sam tek započinjala i zaista se nadala kako ću kroz godinu, dvije snimiti i izdati album, no sve se odigralo malo drukčije i kroz pet godina sam izdala pet singlova da bi sve kulminiralo izlaskom albuma 2022. godine. Preostalih pet pjesama smo snimili i zgotovili u mjesec dana. Naravno, sve te pjesme su živjele uživo na svirkama i razvijale se s vremenom, neke su u potpunosti promijenile ruha s aranžmanima Alena Bernobića koji je i producirao album.

Kod mene je period korone bio jedno sasvim drugo iskustvo. Tri dana prije prvog lockdowna sam postala majka i tada je krenula moja uloga života, te sam postala ono što je zapravo najbitnije od svega.

Kako sad gledaš na fazu s grupom Barbari, od koje si se prilično odmaknula svojim kantautorskim radom?

Barbara Munjas: Barbari su bili super start i pravo mjesto za otpočeti putovanje vlastitog stvaralaštva. Tada smo bili dosta mladi, nabrijani, tvrdoglavi… Ta faza je bila točno ono što mi je trebalo u tom periodu života. Možda sam se mrvicu predugo zadržala na toj priči no volim vjerovati da se sve u životu dešava s razlogom.

Je li korona period bila prilika osjetiti kako i što bi bila kad se ne bi bavila nastupima ili si je posve drugačije doživjela?

Barbara Munjas: Kod mene je period korone bio jedno sasvim drugo iskustvo. Tri dana prije prvog lockdowna sam postala majka i tada je krenula moja uloga života, te sam postala ono što je zapravo najbitnije od svega. U tom periodu bih ionako bila bez svirki i bila sam mentalno spremna na tu promjenu jer sam se pripremala na nju devet mjeseci, iako moram reći da sam uspjela odraditi tri svirke tog ljeta, što je super puno obzirom na tadašnju globalnu i osobnu situaciju.

Nisam odustala od hrvatskog, da ne bi bilo zabune, dapače, u pripremi je novi album na hrvatskom jeziku koji će ako sve bude po planu izaći iduće godine.

Koliko promjena kriterija na jednoj strani života utječe na promjenu umjetničkih kriterija?

Barbara Munjas: Promjena povlači promjenu, neizbježna je, a rekla bih i dobrodošla jer se iz nje uvijek rodi nešto novo i svježe.

Barbara Munjas (Foto: Ana Knežević)

Kako si se odlučila za engleski jezik? Za razliku od velikog broja domaćih glazbenika koji su počeli s engleskim i potom prešli na hrvatski, kod tebe je taj put suprotan.

Barbara Munjas: Nisam odustala od hrvatskog, da ne bi bilo zabune, dapače, u pripremi je novi album na hrvatskom jeziku koji će ako sve bude po planu izaći iduće godine. Što se engleskog tiče, heh, prije nego sam se upustila u tu avanturu bila sam od onih “neću nikad na engleskom” što me uvjerilo da je “nikad ne reci nikad” vrlo bitna uzrečica. To prešaltavanje na engleski je došlo spontano, zbog prijateljice koja nije s našeg govornog područja i nakon jedne napisane pjesme, koliko sam planirala napisati, otvorio se kanal i počela sam ih u jednom momentu pisati na dnevnoj bazi.

Alen Bernobić, Marko Kalčić i Goran Salvi najviše su radili s tobom na novom albumu koji je stilski raznolik, no kao da mu je glavna poveznica nešto što bih nazvala organska glazba za clubbing. Kako si ti doživljavala taj kreativni proces?

Barbara Munjas: Super funkcioniramo zajedno. Svatko od nas ima svoju glazbenu pozadinu koja ga je gradila kao glazbenika i na kraju su se ti naši putevi tako dobro isprepleli u glazbi. No ono što je najvažnije jest to da smo prema glazbi vrlo strastveni. Strast je ključ za sve. Ono od čega polazim je to da ne robujem nikakvom žanru i to mi daje slobodu da budem ono što pjesma traži, da uđem u ulogu. Oblikovati i stvarati pjesmu daje nevjerojatnu radost, a najveći je užitak završiti je i biti zadovoljan svakom njenom sekundom čak i nakon nekog vremenskog odmaka.

Dojam je da si žena jake volje, pokretačica. U našim sredinama to nekad zna biti problem, kakva su tvoja iskustva?

Barbara Munjas: Pa u nekom sam smislu pokretačica, da, no treba uz sebe imati ljude koji vjeruju u ono što radiš, koji te shvaćaju i podržavaju, jer na kraju krajeva oni pokreću mene, hvala im na tome! Bez takve okoline je puno teže. Uvenula bih da ne napravim nešto po pitanju toga da svoje ideje i snove ne pretočim u realnost i zato sam pokretačica. Boli me srce kada ljudi u životu imaju tako dobre ideje, a ne učine ništa po pitanju realizacije. Treba stalno nešto stvarati jer to je ono što hrani dušu. Ako je duh zdrav onda je i tijelo zdravo.

Strast je ključ za sve. Ono od čega polazim je to da ne robujem nikakvom žanru i to mi daje slobodu da budem ono što pjesma traži, da uđem u ulogu.

Koji je tvoj odnos prema multitaskingu, jer čini mi se da biti liderica benda to povlači za sobom?

Barbara Munjas: Multitaskam na sve strane, ne možeš opstati ako to ne radiš, ali ponekad mi nedostaje da se prepustim u određeni zadatak 100 posto, ovako uvijek budnim okom pratim još neke strane fronta i rješavam situacije u hodu. Planiram neke korake da bih se lakše organizirala, no ne držim se čvrsto za te planove da se ne bih bez veze stresirala kada se desi neplanirana situacija i izbaci me iz takta.

Barbara Munjas (Foto: Ana Knežević)

Dugo smo čekali promotivni gig u Zagrebu, koliko si se pripremala za to?

Barbara Munjas: Pripremala sam to dugo koliko i album, no ne samo zagrebački promotivni gig već i svaki drugi.

Na albumu su imala i dosta gostovanja drugih glazbenika, planiraš li nekog gosta ili gošću iznenađenja u četvrtak u DvaOsam?

Barbara Munjas: Kako stvari stoje, posebnih gostovanja neće biti, no moram reći kako sam iznimno sretna što su se neke suradnje sa albuma pretvorile u nešto veće, pa su tako Alan Rešidović i Cristina Lubiana postali dio benda, a osim njih u DvaOsam će biti i Alen Bernobić, Camilla Collet te Giorgio Giacobbi.

Barbara Munjas ‘Right Place & Right Time’ – nikad bolja Barbara

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X