Boris Hauf Chicago Sextet ‘Next Delusion’ – zvukom zacrtanim u šarenici oka

Bečki saksofonist i improvizator Boris Hauf, rođen 1966. u Londonu, već čitavo desetljeće koketira s čikaškom scenom, a svoj je dug prema američkoj kontrakulturi nedavno iskazao hommageom Levonu Helmu iz The Band.

Boris Hauf Sextet 'Next Delusion'

Haufov čikaški sekstet Next Delusion su trojica puhača i trojica bubnjara, u prvoj seriji bas-klarinetist Jason Stein, te saksofonisti Hauf (tenor, bariton) i Keefe Jackson (tenor, kontrabas klarinet), dok su u drugoj Frank Rosaly, Michael Hartmann i Steven Hess, redom bubnjari.

Veza Čikaga i Berlina nije sporadična, jer u vrijeme prije nego li je Jeb Bishop napustio električnu gitaru kako bi se u potpunosti posvetio trombonu, Art Institute of Chicago organizirao je veliki event posvećen tuvanskoj pjevačici Sainkho Namtchylak nastanjenoj u Beču na kojem su čikaški gitaristi izvodili kvartet Wernera Daefeldeckera. A sudeći po snimkama još iz 1991. godine na You Tubeu, čini se da ih je i Boris tabao. Uoči selidbe Bečana u Berlin, još početkom milenija Hauf je mapirao EAI zvuk etiketa Durian, Mego, Grob i Extraplatte, uz kolege iz kolektiva Klingt. Iskustva elektrifikacije zvučnih tekstura stečena u grupi Efzeg sa saksom, sintisajzerima i kompjuterom upregnuo je u rad s američkim triom TV Pow, lap-tobdžijama, u kojoj su pored Hartmanna neka opskurnija imena.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YZ9WKHEMB4c[/youtube]

Sekstet se kreće estetikom minimalističkog zvuka, čak prije redukcionističkog; u uvodnoj „Gregory Grant Machine“ frekvencijske točke uspostavljaju se iz kišovitih udara po činelama i mikrovizatorskih puhača koji polagano zakuhavaju opojni drone kolektivnog timbra šireći auru solarnog orgazma. U „Eighteen Ghost Roads“ sugestivna je atmosfera naznačena akordnim voicinzima trojice puhača, na koju se nadovezuje masivnost rafinirane bubnjarske gužve.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BR3fnpuoxPc[/youtube]

U polikromatskoj „Fame and Riches“ ideja je zacrtana u šarenici oka s provokativnim glasom saksofona u dvostrukoj ulozi, solista i prvog glasa jednog skoro pa komornog orkestra. I iako su invazivni u „Wayward Lanes“, od slušatelja se i ne zahtijeva da pazi na svaki detalj. Zavlače mu se pod kožu – to da! – ostavljajući ga na distanci da se u zvuku snalazi po vlastitom nahođenju.

Ocjena: 9/10

(Clean Feed, 2012.)

Vid Jeraj nedjeljom od 22:00 do 24:00 sati uređuje i vodi emisiju ‘Slušna obmana’ na Radiju 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X