Bow vs Plectrum ‘Gudalo protiv trzalice’ – virtuozno rušenje predrasuda

Uoči koncerta na šibenskom OFF festivalu (15. srpnja), donosimo recenziju nastupnog albuma dvojca pod nazivom Bow vs Plectrum.

Bow vs Plectrum - Gudalo protiv trzalice
Bow vs Plectrum – Gudalo protiv trzalice

Nema šanse da dostignu ni milimetar popularnosti 2Cellos, iako im je album kudikamo uzbudljiviji i maštovitiji od obrada spomenutog bjelosvjetskog estradnog dvojca. Tihomir Hojsak i Filip Novosel, uostalom, niti ne zvuče kao da namjeravaju krenuti tim putem, mada im je njihov sraz kontrabasa i tambure donio popriličnu količinu hypea u zadnja dva mjeseca otkako je objavljen album “Gudalo protiv trzalice”.

Bow vs Plectrum, odnosno, je li, gudalo protiv trzalice, projekt je koji je značajan na nekoliko razina. Prvo, još jednom se dokazalo da u glazbi ne postoji “nespojivo”. Kontrabas i tambura spojili su se u ovom etno-jazz eksperimentu, kao da je to normalna, sasvim prirodna stvar koja je samo čekala da je netko prepozna. Drugo, ovo je novi korak ka konačnom skidanju stigme o tamburi kao o svadbarskom instrumentu, koji najbolje zvuči kada su uši natopljene u rakiji. Tambura Filipa Novosela puna je energije, strasti, brzih solaža, jazz improvizacija i etno mistike, tjera na pojačavanje decibela i ruši predrasude s lakoćom. Uvodna “Bow vs Plectrum” ili “Mista Dance”, gdje je gitarom uletio i Vlatko Stefanovski, najjači su argumenti tome u prilog.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qlwWXm-pgVc[/youtube]

Treće, osam pjesama s nastupnog albuma ovog dvojca, doima se poput jedne neprekinute pjesme. Dinamičko i melodijsko usuglašavanje autorskih komada, obrada Ivana Zajca i Charlieja Parkera te dva tradicionala, bugarski i bosanski, u kompaktnu cjelinu, a bez da nešto od toga disonantno zagrebe uho, govori o prepoznatljivom touchu i preciznom promišljanuju pri slaganju materijala.

Hojsak i Novosel istrzali su i izgudali zvukove od Balkana do suvremenog jazza, a da su istovremeno, iz vlastitog šešira izvadili magičan originalan proizvod, satkan od različitih stilova. Virtuoznost je nenametljiva, veliki potencijal ove kombinacije instrumenata kristalno je jasna, a koncertna atraktivnost već potvrđena. Gudalo protiv trzalice – rezultat neriješen, a pobjeda neupitna.

Ocjena: 9/10

(Croatia Records, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X