Brian De Palma u kinu Tuškanac

Smatran virtuozom vizualnog oblikovanja, Brian De Palma jedan je od najvećih inovatora i redateljskih talenata u povijesti filma čija se ostvarenja, upravo zbog potresnog karaktera u svrhu ilustrativnosti i vjerodostojnosti istine, opisuju kao perverzna i okrutna.

‘Carrie’ (foto: Promo)

Drugu polovicu rujna u kinu Tuškanac obilježit će ciklus posvećen retrospektivi djela majstora satire i triler-horora Briana De Palme.

Od sredine rujna, na programu kina Tuškanac moguće je uživati u novom ‘portretu’, to jest ciklusu posvećenom opusu plodonosnih filmaša kultnog statusa. Na redu je retrospektiva pop-avangardističkih djela američkog redatelja i scenarista Briana De Palme koji se u dugogodišnjoj karijeri ponajviše ostvario u žanrovima napetog, kriminalističkog i psihološkog trilera.

Kroz osjetan utjecaj filmaša kao što su Alfred Hitchcock i Michelangelo Antonioni, ovaj vodeći član novoholivudske generacije filmskih redatelja svojim je radom usko vezan uz underground scenu s osjetnom fascinacijom za patologiju likova unutar koje su ucrtani osjetljivi i rubni motivi psihoze, grizodušja, voajerizma, seksa i nasilja.

Upravo iskustvo undergrounda, oplođeno utjecajem Jean-Luca Godarda, do vrhunca dovodi u briljantnoj metafilmskoj satiri na temu kontrakulture, rasizma, političke ljevice i rata u Vijetnamu “Zdravo mama!” (1970.). U daljnjim desetljećima zanos psihopatologijom prevodi u postmodernističku poetiku. Tako nastaje niz lucidnih ostvarenja u kojima oponaša postupke iz filmova Alfreda Hitchcocka, a posebno su zapažena “Obučena da ubije” (1980.) i “Striptiz smrti” (1984.).

“Fantom iz raja” (1974.) satirični je osvrt na poetiku glam-rocka i mehanizam djelovanja masovnih medija, a spaja motive “Fantoma iz opere” i “Fausta”. Fascinantnim melodramskim trilerom “Pucanj nije brisan” (1981.) polučuje žanrovski ‘nastavak’ art-hita “Povećanje” Michelangela Antonionija, dok se “Misijom na Mars” (2000.) emocionalno angažirano referira na “Odiseju u svemiru” (2001.) Stanleyja Kubricka.

‘The Untouchables’ (foto: Promo)

Zasebnu cjelinu čine njegovi ‘gangsterski’ filmovi među kojima je važno izdvojiti “Lice s ožiljkom” (1983.) koji je remake istoimenog filma Howarda Hawksa, zatim “Nedodirljivi” (1987.) koji se oslanja na istoimenu klasičnu tv-seriju i citira “Oklopnjaču Potemkin” Sergeja Mihajloviča Ejzenštejna, dok “Mudrijaši” (1986.) i “Carlitov način” (1993.) ipak ne ulaze u izravne eksplicitne intertekstualne odnose.

Iz raznih epoha De Palmina rada u sklopu ciklusa naći će se i kontroverzni nadnaravni horor triler “Carrie” (1976.) nastao prema debitantskom romanu Stephena Kinga, ali i “Furija” (1978.) nastala prema istoimenoj adaptaciji romana Johna Farrisa. Važno je spomenuti i ratni triler “Žrtve rata” (1989.) koji je svojevremeno dočekan kao tvrd orah za holivudsku kinematografiju, ali i “Zmijske oči” (1998.) s Nicolasom Cageom te jedan od njegovih najhrabrijih filmova u kontekstu američke povijesti sugestivnog naziva “Razotkriveno” (2007.).

Smatran virtuozom vizualnog oblikovanja, Brian De Palma jedan je od najvećih inovatora i redateljskih talenata u povijesti filma čija se ostvarenja, upravo zbog potresnog karaktera u svrhu ilustrativnosti i vjerodostojnosti istine, opisuju kao perverzna i okrutna.

Međutim, zalazeći u animalnu sferu nepregledne ljudske psihe, ovaj cijenjeni inaugurator radikalne varijante postmodernizma, karikaturom i kolažiranjem osvještava o uzrocima i posljedicama svakodnevnih tragedija braneći ugnjetavane protagoniste često im dajući nadnaravne sposobnosti, čime u gledatelju budi empatiju, ali i adrenalin dok ga bespoštednim, ali napetim zapletima vodi do svojevrsne katarze.

Raspored projekcija dostupan je ovdje, a ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti na blagajni Kina, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X