Cene Resnik ‘Joyful Spontaneity’ – telepatska veza s prošlošću

Tenor-saksofonist Cene Resnik, duša svakog džezerskog jam-sessiona u Ljubljani jedan je od stupova slovenske alternativne scene, još od 1996. godine kad se priključio rock-grupi Siddartha. U bendu koji je, paradoksalno, ponajveći lokalni fenomen za koji se u Hrvatskoj strašno malo zna, zadržao se svega još godinu dana po diplomi iz jazz-saksofona na Jazz konzervatoriju u Klagenfurtu, koju stječe 2007. godine.

Cene Resnik 'Joyful Spontaneity'

Tijekom studija sudjelovao je u radionicama koje su vodili Reggie Workman, Doug Hammond i kasnije Joe Zawinul, s kojim je imao prilike nastupati u Austriji, kao i na Lent festivalu u Mariboru, te u Zagrebu. Poslije diplome, otišao je u New York, gdje se usavršavao s raznim renomiranim glazbenicima. Njegov prvi susret s improviziranom glazbom bio je na njujorškom koncertu Cecila Taylora, gdje je iskusio kako mu se svijet slobodne improvizacije otvara pred očima.

Cene Resnik – Joyful Spontaneity

U prosincu 2012. godine izdao je album „Joyful Spontaneity“ sa svojim međunarodnim kvartetom u kojem sudjeluju violinist Emanuele Parrini, kontrabasist Giovanni Maier i bubnjar Aljoša Jerić. U skladu sa svojim duhovnim razvojem odlučio je šest mjeseci godišnje provoditi u Indiji, gdje se intenzivno bavio meditacijom, budističkim načinom promišljanja i filozofijom. Njegov je učitelj Ontul Rinpoche, kojega je upoznao prije 12 godina u Austriji.

Resnik sa svojim kvartetom redovito nastupa u Sloveniji i Italiji. Svira, također, s triom Beams of Spontaneity, u kojem surađuje s Maierom i Zlatkom Kaučičem, odnosno s Petrom Šuklarom i Joštom Drašlerom, s kojima će i nastupiti u Zagrebu, na zatvaranju Izloga suvremenog zvuka koji će se održati u Studentskom centru.

Sluharimo li o malim sastavima bez klavira, u čijoj prednjoj liniji istupa kombinacija violine sa saksofonima, u recentnijoj povijesti europske improvizirane glazbe jedan od repera svakako je album „Kebelen“ koji potpisuje Akosh S. Unit. Ovaj album na tragu Human Arts Ensemblea, sa svojim snažnim temama i raspištoljenim improvizacijama francuskih, alžirskih i mađarskih improvizatora koje potpiruje i notorni pjevač Noir Desir, uoči svoje mučne zatvorske epizode, otprilike pokazuje jedan zanimljiv smjer kojeg se u ovom ‘dokumentarcu’ Resnikov kvartet nije pridržavao.

S obzirom na odsustvo snažnije artikuliranih tema i ‘takt po takt’ razvoj skladbi glazbenici su se posvetili spontanom komponiranju uz nastojanje da se približe duhovnim gejzirima kojima se kreće Resnikov tenor-saksofon, uz kilometražu – ne zaboravimo! – čak dvojice članova Italian Instabile Orchestra. Naslovna skladba „Joyful Spontaneity“ tako je izrazito raspršena i spektralna, a takvo raspoloženje zapravo ne napušta slušatelja niti tokom svih 45 minuta snimke. Prva bi relacija prema van bio kanal apstraktnog slikarstva s obzirom na nijanse u kojima se jednom violina preklapa sa saksofonom, dok će se drugi put neortodoksni bubanj potpuno zatomiti svoju pulsoidnost.

Time smo višestruko dobili, u smislu ploče koja u neku ruku ima telepatsku veze s prošlošću, ali je unatoč tome jako suvremena, jer su se svi uključeni pošteno odmaknuli od nasljeđa jazz i samima sebi postavili dobar standard za dalje. Živjela nova muzika!

Ocjena: 7/10

(ZARŠ, 2012.)

Vid Jeraj nedjeljom od 22:00 do 24:00 sati uređuje i vodi emisiju ‘Slušna obmana’ na Radiju 808.

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X