Cene Resnik ‘Joyful Spontaneity’ – telepatska veza s prošlošću

Tenor-saksofonist Cene Resnik, duša svakog džezerskog jam-sessiona u Ljubljani jedan je od stupova slovenske alternativne scene, još od 1996. godine kad se priključio rock-grupi Siddartha. U bendu koji je, paradoksalno, ponajveći lokalni fenomen za koji se u Hrvatskoj strašno malo zna, zadržao se svega još godinu dana po diplomi iz jazz-saksofona na Jazz konzervatoriju u Klagenfurtu, koju stječe 2007. godine.

Cene Resnik 'Joyful Spontaneity'

Tijekom studija sudjelovao je u radionicama koje su vodili Reggie Workman, Doug Hammond i kasnije Joe Zawinul, s kojim je imao prilike nastupati u Austriji, kao i na Lent festivalu u Mariboru, te u Zagrebu. Poslije diplome, otišao je u New York, gdje se usavršavao s raznim renomiranim glazbenicima. Njegov prvi susret s improviziranom glazbom bio je na njujorškom koncertu Cecila Taylora, gdje je iskusio kako mu se svijet slobodne improvizacije otvara pred očima.

Cene Resnik – Joyful Spontaneity

U prosincu 2012. godine izdao je album „Joyful Spontaneity“ sa svojim međunarodnim kvartetom u kojem sudjeluju violinist Emanuele Parrini, kontrabasist Giovanni Maier i bubnjar Aljoša Jerić. U skladu sa svojim duhovnim razvojem odlučio je šest mjeseci godišnje provoditi u Indiji, gdje se intenzivno bavio meditacijom, budističkim načinom promišljanja i filozofijom. Njegov je učitelj Ontul Rinpoche, kojega je upoznao prije 12 godina u Austriji.

Resnik sa svojim kvartetom redovito nastupa u Sloveniji i Italiji. Svira, također, s triom Beams of Spontaneity, u kojem surađuje s Maierom i Zlatkom Kaučičem, odnosno s Petrom Šuklarom i Joštom Drašlerom, s kojima će i nastupiti u Zagrebu, na zatvaranju Izloga suvremenog zvuka koji će se održati u Studentskom centru.

Sluharimo li o malim sastavima bez klavira, u čijoj prednjoj liniji istupa kombinacija violine sa saksofonima, u recentnijoj povijesti europske improvizirane glazbe jedan od repera svakako je album „Kebelen“ koji potpisuje Akosh S. Unit. Ovaj album na tragu Human Arts Ensemblea, sa svojim snažnim temama i raspištoljenim improvizacijama francuskih, alžirskih i mađarskih improvizatora koje potpiruje i notorni pjevač Noir Desir, uoči svoje mučne zatvorske epizode, otprilike pokazuje jedan zanimljiv smjer kojeg se u ovom ‘dokumentarcu’ Resnikov kvartet nije pridržavao.

S obzirom na odsustvo snažnije artikuliranih tema i ‘takt po takt’ razvoj skladbi glazbenici su se posvetili spontanom komponiranju uz nastojanje da se približe duhovnim gejzirima kojima se kreće Resnikov tenor-saksofon, uz kilometražu – ne zaboravimo! – čak dvojice članova Italian Instabile Orchestra. Naslovna skladba „Joyful Spontaneity“ tako je izrazito raspršena i spektralna, a takvo raspoloženje zapravo ne napušta slušatelja niti tokom svih 45 minuta snimke. Prva bi relacija prema van bio kanal apstraktnog slikarstva s obzirom na nijanse u kojima se jednom violina preklapa sa saksofonom, dok će se drugi put neortodoksni bubanj potpuno zatomiti svoju pulsoidnost.

Time smo višestruko dobili, u smislu ploče koja u neku ruku ima telepatsku veze s prošlošću, ali je unatoč tome jako suvremena, jer su se svi uključeni pošteno odmaknuli od nasljeđa jazz i samima sebi postavili dobar standard za dalje. Živjela nova muzika!

Ocjena: 7/10

(ZARŠ, 2012.)

Vid Jeraj nedjeljom od 22:00 do 24:00 sati uređuje i vodi emisiju ‘Slušna obmana’ na Radiju 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X